Ringkøbing

Penge til mårhundejagt - men jæger vil hellere have skydepræmier

Mårhund. Arkivfoto

Mårhundejægere får tilskud til udstyr fra Miljøstyrelsen, men lokal jæger så hellere, at der kom skydepræmier per nedlagt dyr.

RINGKØBING/SKJERN: Alene i år har jægere i Ringkøbing-Skjern Kommune nedlagt knap 270 mårhunde. Mårhunden er en invasiv art, der ødelægger det eksisterende dyreliv, og der må skydes efter dyret dag og nat året rundt. I Jylland er der i dag mellem 2000 og 3000 mårhunde.

Nu er mårhundene svømmet over Lillebælt og har også invaderet Fyn. Derfor blev der mandag udsat en judasmårhund udstyret med gps på Fyn. Den skal lokke andre mårhunde til, så de kan blive skudt. Miljøminister Jakob Elleman-Jensen foretog udsættelsen - og fortalte samtidig, at han har øremærket 200.000 kroner til mårhundejægere, der kan bruge pengene på at købe vildtkameraer og fælder.

Penge til jægeren

Men selvom Niels Erik Jørgensen fra Kloster, som er en dedikeret mårhundejæger, glæder sig over puljen på de 200.000 kroner, så mener han ikke, at pengene rækker langt.

- Det er da en hjælp, men det er intet i forhold til de udgifter, vi reelt har, siger jægeren, der selv har skudt 57 mårhunde alene i år.

Desuden tror han, at der findes en mere effektiv måde til at få udryddet problemdyret, som alle er enige om ikke skal være i dansk natur.

- Det vil være bedre, om man udbetalte pengene direkte til de jægere, der fanger dyr. For så er det dem, der gør noget, der får noget, siger Niels Erik Jørgensen.

Mårhundejagt er dyrt

For at fange mårhunde skal jægeren have et vildtkamera på en foder- eller fældeplads. Det koster 3000 kroner plus et mobilabonnement på 600 kroner per år. Fælden koster mellem 1000-1500 kroner, og så skal der desuden en lygte til riflen, som koster omkring 700 kroner. Dertil kommer tiden og kilometer i bilen.

I Ringkøbing-Skjern Kommune gik omkring 400 jægere på eget initiativ sammen i sommer og har siden arbejdet målrettet på at nedbringe bestanden af mårhunde lokalt. Kommunen bidrog med 20.000 kroner, så jægerne havde lidt at komme i gang med. I flere andre kommuner, blandt andet Varde, Hedensted og Lemvig, gør jægerne det samme.

Bedre incitament

- Jægerne gør en stor indsats, og det vil være bedre, hvis de blev direkte belønnet for hvert dyr, de nedlægger, i stedet for at give penge for et potentielt ikke-opnået mål. Det vil også give et incitament til at få brugt udstyret. Hvis jeg fik x-antal hundrede kroner per dyr, ville jeg lade mit udstyr stå og arbejde hele tiden, siger han.

Niels Erik Jørgensen forestiller sig, at et beløb på mellem 100 til 500 kroner per dyr vil stå mål med de udgifter, som jægerne har, så udgifterne til jagten på mårhunde ikke alene ligger på jægernes skuldre.

0/0
Gamle Dage Live For abonnenter

Morten maste sig frem i machomiljøet: Blå mærker forsvinder, men sejrene gør ikke

Ringkøbing

Nønne kommer til byen med ældre kroppe

Ringkøbing

Fotogalleri: Bukkepral i Højmark

Kultur

Forfatter signerer bøger i Bog og Idé

Ringkøbing

Rektor: Omprioritering hænger ikke sammen med lærerfyringer

Ringkøbing

Flot seksender-buk tog prisen på lille vildtparade i Højmark

Ringkøbing

Kvinde og datter blev efterlyst - fundet i god behold

Ringkøbing

Ny isbutik på havnen i Ringkøbing