Annonce
Ringkøbing

Pedel, lærere og elever udskrevet efter kemikalie-alarm på efterskole

Seks personer fra Vedersø Idrætsefterskole - en pedel, to lærere og tre elever - blev tirsdag eftermiddag indlagt på baggrund af symptomer som hovedpine og kvalme efter et muligt kemikalieudslip i et fysiklokale på efterskolen. Arkivfoto: Morten Stricker
Efter tirsdagens store kemikalie-alarm på Vedersø Idrætsefterskole, der førte til indlæggelse af seks personer, er der nu atter ro på - alle er udskrevet.

Vedersø: Forstanderen på Vedersø Idrætsefterskole, Kim Skouborg, kunne onsdag eftermiddag drage et lettelsens suk, da en pedel, to lærere og tre elever blev udskrevet fra sygehusene i Holstebro og Herning.

- Alle er i god behold, og der er ingen tegn på skader af nogen art, siger Kim Skouborg.

Der var ingen panik, da der mandag eftermiddag blev konstateret en underlig og udefinerbar lugt i fysiklokalet på efterskolen, men da lugten stadig var dér tirsdag morgen, blev der slået alarm.

Kort tid efter var læge, politiet og Beredskabsstyrelsen til stede på Vedersø Idrætsefterskole for at finde årsagen til et muligt kemikalieudslip og for at tilse de mange, der havde opholdt sig i fysiklokalet i løbet af mandagen.

Omkring 100 personer blev i første omgang vurderet af lægen, som valgte at undersøge 26 personer yderligere. Heraf blev seks indlagt på grund af symptomer som hovedpine, kvalme og udflåd fra øjnene.

Kim Skouborg siger om de tre, uheldige piger fra elevflokken:

- De er trætte, men de er ved godt mod. Og de er kommet tilbage på skolen, for det var det, de helst ville.

Annonce

Vaske og vandlåse skyllet

Årsagen til den ubehagelig lugt i fysiklokalet er fortsat ukendt, da eksperter fra Beredskabsstyrelsen ikke har kunnet måle noget skadeligt af hverken gas eller kemikalier. Ligeledes er der heller ikke fundet tegn på hverken spild eller lækager i lokalet, der er indrettet i et fritliggende hus ved efterskolen.

Kim Skouborg oplyser, at der heller ikke er konstateret fejl eller mangler i fysiklokalet, og efterskolens måde at håndtere kemikalier og stoffer på er også godkendt af myndighederne.

Ifølge forstanderen er det fagfolkenes vurdering, at den ilde lugt forsvinder af sig selv igen. I første omgang er blandt andet vaske og vandlåse skyllet godt igennem, og der bliver fortsat luftet godt ud.

Tirsdag eftermiddag blev undervisningen genoptaget på Vedersø Idrætsefterskole med 128 elever, men fysik- og kemilokalet er fortsat lukket land.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Panda-diplomatiet og det sort-hvide verdensbillede

Panda-diplomati. Et ord, som har flere hundrede år bag sig, men som først blev alment kendt her i landet, da to kinesiske eksemplarer af Ailuropoda melanoleuca sidste år flyttede ind i Københavns Zoo. De sort-hvide bjørne er hverken købt eller skænket til os som gave; Danmark har bare lånt dem af Kina. Ud over en årlig leje på én million dollar er udlånet også et på andre måder værdifuldt redskab: 40 handelsaftaler blev underskrevet samtidig med aftalen om flytningen af Mao Sun og Xing Er, som de to bamser hedder. De sjældne bjørne kan desuden bruges som et sanktionsmiddel fra kinesisk hold: Ligesom en anden menneske-ambassadør, der er udsendt til et besværligt land, kan pandaerne kaldes hjem, hvis en nation ikke makker ret overfor Riget i Midten. Verdens mest nuttede form for magt, som Dagbladet Information skrev ved bjørnenes stærkt pressedækkede ankomst til København. Om Xing Er og Mao Sun skulle være på vej tilbage til de hjemlige bambusmarker, efter at Jyllands-Posten tirsdag dristede sig til at bringe en tegning af det kinesiske flag som illustration af den farlige coronavirus, der er udsprunget i Kina, er nok tvivlsomt. Men reaktionen fra deres fødeland er ganske voldsom: Kina forlanger en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten for den set med danske øjne helt uproblematiske tegning. På de såkaldt sociale medier bringer historien tydeligvis Muhammed-tegningerne frem i erindringen hos mange. Det er endda den samme avis, som nu igen bringer anstødelige tegninger, peger en del af meningsmagerne på. Må vi herfra pege på ordlyden af Grundlovens paragraf 77? Den paragraf, der slår fast, at enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Uanset panda-diplomati og handelsaftaler skal vi aldrig finde os i, at et andet land prøver at lægge pres på den frie danske presse. Et sort-hvidt verdensbillede som det kinesiske må ikke vinde indpas her hos os. Vi skal holde ytringsfrihedens kulørte fane højt - hvad enten den bærer Tibets, Danmarks eller Jyllands-Postens farver.

Annonce