Annonce
Ringkøbing-Skjern

Patienter med blodprop og hjerneblødning søges til forskningsprojekt

Har du for nylig haft en blodprop eller blødning i hjernen, vil kommunen gerne tale med dig.
Nyt forskningsprojektet skal gøre sundhedsvæsenet klogere på usynlige konsekvenser af en blodprop eller eller blødning i hjernen.
Annonce

Ringkøbing-Skjern: Omkring 11.000 danskere rammes hvert år af hjerneblødning eller blodprop i hjernen (apopleksi).

Patienterne og deres netværk oplever, at det kan være svært at genoptage det "gamle" liv med arbejde, rutiner og funktioner i familielivet, fordi krop, tænkning, følelsesliv og de kommunikative evner ofte påvirkes kraftigt af apopleksi, der også kan medføre depression, angst og social isolation.

For at blive klogere på, hvordan man i sundhedssystemet kan hjælpe de patienter, er Aarhus Universitet i gang med et forskningsprojekt, som Ringkøbing-Skjern Kommune er med i.

- Her i kommunen har man vedtaget, at vi gerne vil være med i udvikling på tværs af fag. Derfor deltager vi også i forskningsprojekter som dette, fortæller Margrethe Siig, sygeplejefaglig konsulent i Ringkøbing-Skjern Kommunes Sundheds- og Omsorgsafdeling.

Formålet med projektet er en større undersøgelse af, om individuelt tilpassede samtaler kan fremme rehabilitering for patienterne, efter at de er sendt hjem fra sygehuset.

Derfor efterlyser kommunen nu borgere, der for nylig har haft en blodprop eller en hjerneblødning.

- Mange oplever, når de kommer hjem, at de får kraftnedsættelse, er trætte, har koncentrationsbesvær og andre følger, man ikke var forberedt på. De patienter vil vi gerne tale med, siger Margrethe Siig og tilføjer:

- Nogle af de her følger kan umiddelbart se beskedne ud, men de kan have stor betydning for hverdagen. Her kan projektet hjælpe folk med at lære at leve med det.


Mange oplever, når de kommer hjem, at de får kraftnedsættelse, er trætte, har koncentrationsbesvær og andre følger man ikke var forberedt på. De patienter vil vi gerne tale med.

Margrethe Siig, sygeplejefaglig konsulent, Ringkøbing-Skjern Kommune


Margrethe Siig håber, at mindst 40 deltagere vil melde sig. Der er to grupper i projektet. Den ene gruppe får tilbudt én samtale, og den anden gruppe får tilbudt fire samtaler.

Projektet løber hele året, og vil man deltage, skal man have haft blodprop eller hjerneblødning senest fire uger før, man tilmelder sig.

- Vi håber, at den enkelte deltager får et bedre forløb med deres sygdom og lærer at leve med et større eller mindre handicap. For dem, der kommer i gruppen med kun én samtale, håber vi, at de kan glæde sig over at være med til at gøre os i sundhedsvæsenet klogere på, hvordan vi bedst kan hjælpe denne gruppe patienter fremover, siger Margrethe Siig.

Hvem og hvordan

Du kan deltage i forskningsprojektet hvis du:

  • er over 50 år, har en apopleksidiagnose, og du forstår og taler dansk. 
  • er sendt direkte hjem fra akut behandling på sygehuset og ikke sendt på plejehjem eller lignende.

    Man tilmelder sig projektet ved at henvende sig til Margrethe Siig, sygeplejefaglig konsulent, Sundhed og Omsorg, Ringkøbing-Skjern Kommune på telefon 9974 1589 eller margrethe.siig@rksk.dk.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ugens coronatal: 932 Ringkøbing-Skjernborgere har haft corona det seneste år

Ringkøbing-Skjern

Lørdagens coronatal: Højeste antal smittede i ni dage, men smittetrykket er stadig lavt

Annonce