Annonce
Skjern

Passion for håndbold - for sjov og alvor

Skjerns A-hold til handicaphåndboldstævnet i Skjern lørdag spillede blandt andet mod Skalborg. Det var en kamp, der krævede både fight og tålmodighed. Foto: Kaj Poulsgaard
Lørdag blev der afholdt et stort handicaphåndboldstævne i Skjern. I alt 30 hold med 350 spillede gæstede Skjern Håndbold. De fleste hold vil gerne vinde, men venskaber, netværk og motion er lige så vigtigt.

Skjern: Til EM i håndbold er det vinderholdet, og stjernespillerne, der løber med langt den meste opmærksomhed. Sådan er det også i ligaen. Guldet bliver vundet, og sølvet tabt.

Men sådan er det ikke, når der er handicaphåndboldstævne hos Skjern Håndbold. Her er der på forhånd 350 vindere fordelt på 30 hold, og lutter glade smil hos spillere, trænere og frivillige hjælpere.

Det betyder dog ikke, at der ikke bliver gået til stålet, og at der ikke bliver kæmpet hårdt i de to gange 12 minutter, som en håndboldkamp varer her. Stævnet lørdag var for alle Parasport Danmarks Special Olympics håndboldhold i Jylland - region 1 og 2, samt ungdomsholdene.

- Vi har 27 seniorhold og 3 ungdomshold på banen i dag. Da vi begyndte i 2007, havde vi naturligvis en drøm om, at det skulle vokse. Men at det er blevet så stort, skylder vi Parasport Danmark en kæmpe anerkendelse for. De sørger for at rekruttere en masse klubber og de sørger også for at turneringen fungerer, siger stævneansvarlig Charlotte Svarrer.

- Det sociale aspekt har rigtig stor betydning for spillerne - både internt på holdene, men også i forhold til andre hold og spillere. De bygger et vigtigt netværk, og får nye venner via den sport de spiller - her håndbold. Det ser vi især, når vi er ude til stævner. Sidste års idrætsfestival blev holdt i Helsingør. Det betyder, at der er lang tid både i bus og på overnatningsstedet, hvor der kan knyttes værdifulde venskaber, siger Charlotte Svarrer.

Hun kunne godt tænkte sig, at der var endnu flere håndboldspillere, der kom med under Parasport Danmark, og dermed også deltog i turneringer.

- Det giver meget på mange planer, ikke kun socialt, men også fysisk. Det kan fysioterapeut Lars Dalhoff bekræfte. Han har blandt andet fulgt vores hold, siger Charlotte Svarrer.

- Desværre bliver der i mange kommuner - også Ringkøbing-Skjern - skåret ned på den hjælp, som voksne med udviklingshandicap får. Derfor er mange afhængige at frivillige netværk, siger Charlotte Svarrer.

Under stævnet var der i øvrigt et møde, hvor blandt andet Keld Hansen fra Ikast Håndbold, fortalte om de gode erfaringer de har med den svære overgang fra børne- og ungdomsspillere til seniorspillere. Og om, hvordan klubben har formået at skabe støtte om processen, og for eksempel også finde sponsorer til den nødvendige kørsel til turneringer for voksne.

Annonce
TTH - Holstebro havde et B-hold med til stævnet. De skulle blandt andet spille mod et hold fra Lemvig. Her modtager de en peptalk fra træner Mogens Poulsen før kampen. Foto: Kaj Poulsgaard

En del af fankulturen

- Det er dejligt livsbekræftende at være træner for sådan et hold, siger Mogens Poulsen, TTH Holstebro. Hans hold til stævnet i Skjern består primært at vokse udeboende mænd med et udviklingshandicap, der træner hver torsdag i Holstebro Idrætspark.

- En del af udfordringen ved at være udeboende med et udviklingshandicap er, at man måske ikke får motion og sund mad nok. Her hjælper det, at have et håndboldhold at spille på. Mange af spillerne bliver også en del af fankulturen i de lokale klubber, og får på den måde både en identitet, og gode venskaber. Også derfor er stævner som dette guld værd, siger Mogens Poulsen.

Skjern Håndbold havde tre hold med til stævnet - et A-hold og to C-hold. A-holdet skulle blandt andet spille mod Skalborg, der har et rigtig godt hold, så det ville blive en svær kamp. Træner Ulrikke Vestergaard slog derfor før kampen på, at spillerne skulle fighte, tro på det, bevare tålmodigheden - og have det sjovt.

Trænerens ord indkapslede fint stemningen i Skjern Kulturcenter lørdag.

Et af Skjern Håndbolds C-hold hygger sig, mens de venter på at komme i kamp. Her er det Kaj, Susanne, Keld og Karina, der alle har taget turen fra Ringkøbing. - Det er både sjov og alvor. Vi bliver holdt i gang, og har været med lige fra første stævne i Skjern, siger Karina. Foto: Kaj Poulsgaard
Keld Hansen, Ikast Håndbold og Charlotte Svarrer, Skjern Håndbold taler om dagens forløb. Foto: Kaj Poulsgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hvide Sande For abonnenter

Ildkampe i Afghanistan hører fortiden til: Far har lagt sine våben

Annonce