Annonce
Udland

Parter mødes for at redde stumperne i atomaftale med Iran

Jonathan Ernst/Reuters
De resterende lande bag en aftale om atomnedrustning fra 2015 mødes i Wien, efter at USA har trukket sig.

Repræsentanter for en række lande, der i 2015 underskrev en historisk atomaftale med Iran, vil onsdag mødes i Wien i et forsøg på at redde aftalen.

Annonce

Aftalen hænger i en tynd tråd, efter at USA's præsident, Donald Trump, i 2018 valgte at trække stormagten ud af aftalen.

USA benyttede lejligheden til at genindføre sanktioner mod styret, og den seneste tid har Iran gentagne gange forbrudt sig mod betingelserne i aftalen.

Nu vil de lande, der stadig formelt er en del af aftalen, gøre et sidste forsøg på at redde stumperne.

Det gælder Iran, Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Kina og Rusland. Derudover vil EU også være repræsenteret ved samtalerne.

- Dette er en chance - dog ikke med 100 procents sikkerhed - for at stoppe optrapningen, før det er for sent, siger Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov.

Landene vil forsøge at overtale Iran til igen at overholde betingelserne i aftalen.

Tidligt i januar annoncerede styret, at det ikke længere ville sætte begrænsninger på antallet af centrifuger, der anvendes til at berige uran.

En diplomat, der udtaler sig til nyhedsbureauet AFP på betingelse af anonymitet, oplyser, at der ikke er sat nogen tidsramme for samtalerne i Wien.

- Vi har alle et ønske om at redde JCPOA (forkortelse for navnet på atomaftalen, red.), så inspektørerne kan fortsætte deres arbejde i Iran, siger kilden.

Det er ifølge vestlige diplomater højst usandsynligt, at Iran vil adlyde et krav om igen at overholde aftalen. Iran vil i den forbindelse formentlig kræve sanktioner fra USA og EU ophævet.

Irans udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, har tidligere sagt, at Iran er klar til igen at overholde aftalen, hvis "Europa tilbyder meningsfulde økonomiske fordele".

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Der er god grund til både at tænke sig om og "wågne" op!

Læserbrev: En tak for Chrisitan Estrups klumme i Dagbladet lørdag 4. april. Hvor er det godt, at du tør tage fat på de problemer, der også er i forhold til den måde, vi bruger verdens ressourcer på. Jeg fik det dårligt forleden aften, da jeg så en udsendelse om "Verdens største blomstermarked" fra Kenya. Her avler man roser i tonsvis til forsendelse - med fly - til forkælede menneskers luksusforbrug bl.a. i Danmark....kæmpestore marker lagt under glas og intensivt dyrket - til luksus: - og forleden var der så en "tårevædet" udsendelse om en stakkels gartner, der måtte smide for millioner af gule kalanchoer ud, fordi markedet herhjemme - og i Tyskland - var stagneret på grund af covid19 - og han skulle have ryddet drivhusene, så de stiklinger, der skulle komme med fly fra Vietnam en af de nærmeste dage, kunne få plads. - og se så i de store fødevarebutikkers frugt- og grøntafdeling - søde kartofler, granatæbler, palmekål, æbler og jordbær helt udenfor sæson og quinoa og 25 forskellige slags ris, hvor man ikke engang kan købe noget så dansk som byggryn ! - og alt det bliver sendt hertil med fly! - og der produceres jo nærmest ikke tøj her i landet mere til trods for, at der for 40 år siden var en "hær" af dygtige strikkere og syersker i Herning og omegn. Det skal alt sammen laves i "langtbortistan", så vi kan få råd til at købe et nyt stykke tøj i hver uge - og det skal alt sammen med fly flere gange. - så er der jo nogen romantikere, der påstår, at det er nødvendigt for at støtte de pågældende lande - altså en form for u-landshjælp - ha, ha, ha - nærmere en form for udnyttelse for at gavne vores overforbrug. Måske var det bedre, at rosendrivhusene blev brugt til at avle mad til befolkningen i Kenya i stedet. - og så er der det overdrevne rejseri. Hvorfor i alverden skal en 8. klasse absolut rejse til Rom for at bruge fem dage på at stå i kø til seværdighederne. Og så i øvrigt ikke engang snakke med en romer. De går i deres egen lille danske "boble" og ser ikke, hvordan folk arbejder- eller bor - og de ved ikke engang, hvor Brønderslev ligger! Nå, jeg kunne blive ved, men I, der læser dette WÅGN SÅ OP og tænk jer om!

Erhverv

Destination Vesterhavet holder sommerhusene åbne i påsken: Så længe gæster opfører sig lige så godt som derhjemme

Annonce