Annonce
Skjern

Paradoksal tørhed: Vandhaverne i Skjern mangler vand - ingen har råd til at betale det

Det kræver 10.000 kubikmeter vand årligt at holde Vandhaverne kørende, og regningen for det er alt for stor for Skjern Udviklingsforum. Arkivfoto: Christian Baadsgaard
Skjern Udviklingsforum er lige nu i gang med bore efter vand ved Skjerns nye attraktion Vandhaverne, for det er alt for dyrt at få vand til stedet. Udvalgsformand åbner hanen på klem for en løsning.
Annonce

SKJERN: Endnu engang må Skjern Udviklingsforum ud med pilekvistene i området omkring Vandhaverne på Grønningen i Skjern.

Mange har undret sig over pumpeværket i græsplænen de seneste uger, og årsagen er den, at foreningen leder efter noget vand, der kan bruges til at fylde i Skjerns nye spektakulære attraktion. Kravet er, at vandet skal være jernfrit, men det er svært at finde i området, der geologisk set er meget varierende. Seneste boreprøve viste alt for højt jernindhold.

Det optimale ville være vand direkte fra vandværket - nøjagtig det samme som kommer ud af hanerne hos forbrugerne, men det bliver for dyrt, oplyser Lars Foged, formand for Skjern Udviklingsforum.

Her lander regningen nemlig for driften af Vandhaverne, selvom stedet er overdraget til kommunen, og derfor er Skjern Udviklingsforum gået på jagt efter vand til at pumpe op.

- Vi havde nok satset på en sponsorordning, fordi vi laver formidling omkring vandet, men det kunne forsyningen ikke grundet forskellige regler, og det respekterer vi, siger Lars Foged.

Annonce

Dyr i drift

Beregninger viser, at det kræver 10.000 kubikmeter vand om året at holde Vandhaverne forsynet, og hvis det skal afregnes på almindelige vilkår, vil det koste 750.000 kroner årligt.

Hovedparten af det vil være vandafledningsafgift, og det er Vandhaverne blevet fritaget for. Den reelle pris er derfor på 115.000 kroner.

Hvis det var kommunen, som ejer stedet, der betalte for vand direkte fra forsyningen, ville prisen være på 30.000 kroner. Således er der 85.000 kroner i forskel på, om det er foreningen eller kommunen, der står på regningen.

Det billigste vil være, hvis Skjern Udviklingsforum selv pumper det op - naturligvis forudsat at der kan findes brugbart vand - for så beløber udgiften sig til 15.000 kroner. Regnvandet kan i øvrigt kun holde anlægget kørende halvdelen af året.

Skjern Udviklingsforum har 600 medlemmer og en årlig kontingentindtægt på 60.000 kroner, der skal dække en lang række aktiviteter i foreningen. Derfor er det begrænset, hvor meget Skjern Udviklingsforum har at betale med, men omvendt vil foreningen gå langt for at holde ord.

- Vandhaverne er kommunens ejendom, men vi har lovet at stå for driften så langt, som vi kan, siger Lars Foged.

Annonce

Søger en løsning

Formand for Ringkøbing-Skjern Forsyning, Helge Albertsen fortæller, at der har været en forespørgsel fra Vandhaverne om et sponsorat. Det blev behandlet på et bestyrelsesmøde, men bestyrelsen valgte at sige nej, da forsyningen er underlagt skrappe restriktioner om hvilke ting, som det forbrugerejede selskab må bruge penge på.

Dog risler det i det fjerne for Vandhaverne. Formand for teknik- og miljøudvalget, John G. Christensen (S) er bekendt med sagen, og nu vil han undersøge, hvad kommunen kan gøre.

- Jeg vil ikke afvise, at vi kan finde en løsning, da det er en voldsom stor attraktion for Skjern. Men det må vi se ind i, når vi kender de forskellige muligheder, siger John G. Christensen.


Vi havde nok satset på en sponsorordning, fordi vi laver formidling omkring vandet, men det kunne forsyningen ikke grundet forskellige regler, og det respekterer vi,

Lars Foged, formand for Skjern Udviklingsforum
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tarm

Paludan køber konkursramt friskole: Lokale bød forgæves på tvangsauktion

Annonce