Erhverv

Parabol-solfanger bliver stående

Jesper Skovhus Andersen og Carsten Boye Bisonnel foran solfangeren i Rindum. Foto ScandiMir.

Ringkøbing Fjernvarmeværk har deltaget i succesrigt eksperiment med nyt solfanger-system.

RINGKØBING: Den parabol-solfanger, der som et andet moderne kunstværk har smykket plænen foran Ringkøbing Fjernvarme i Rindum sommeren over, bliver stående.

- Vi har købt den som en del af aftalen med Carsten Boye Bisonnel, direktør for ScandiMir, siger Jesper Skovhus Andersen, direktør for Ringkøbing Fjernvarme.

Fjernvarmen har stor og årelang erfaring med solfangere; anlægget i Rindum er et af de største i landet. Det var også årsagen til, at Carsten Boye Bisonnel henvendte sig til Jesper Skovhus Andersen for at spørge, om fjernvarmen ville været med i et forsøg.

ScandiMir er nemlig i gang med at udvikle en parabol-solfanger, der kan følge solens bevægelser og derfor udnytte solenergien langt bedre end de nuværende solfangertyper.

Hen over sommeren har ScandiMir kørt test på solfangerne i Ringkøbing og en tilsvarende i - af alle steder! - Solrød på Sjælland.

Resultaterne har været gode, fastslår Carsten Boye Bisonnel.

Fordele og ulemper

- Vores solfanger Aurora har under testforløbet levet op til vore forventninger, og vi er særdeles tilfredse med, at vi nu står klar med en solfanger, der lever op til de høje krav, vi har stillet til funktionalitet og anvendelse i forhold til fjernvarmeværkernes behov, siger han.

Han understreger, at det har været afgørende, at ScandiMir har haft så godt et samarbejde med det vestjyske og det sjællandske fjernvarmeværk.

- De har fra starten været uvurderlige sparringspartnere og samtidig udvist stort innovativt engagement, siger Carsten Boye Bisonnel.

Jesper Skovhus Andersen kan sagtens se perspektivet i Aurora-solfangeren.

- Den kan for eksempel gå i "ud-af-solen"-position, så man undgår overophedning. Den stiller heller ikke de samme arealkrav som traditionelle solfangere, siger han.

- Omvendt er der selvfølgelig mange flere bevægelige dele, og den vil være mere sårbar over for stormvejr.

Carsten Boye Bisonnel oplyser, at ScandiMir nu er klar til at gå på markedet i tæt samarbejde med ABB og Rambøll.

0/0

Tophistorier

Annonce
Tarm For abonnenter

Fra Holland til Tarm: Fiskesø var Willem og Jannies store drøm

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tarm

Kæmpe fremgang i Brugsen i Hemmet: Der er ansat mere personale for at følge med

Hvide Sande

Blandt legeland, bowling og spillemaskiner: - Fantastisk med sådan et sted til dårligt vejr

Tophistorier

Erhverv

21-årige Benjamin har åbnet sin egen webshop: Det kunne jeg gøre bedre

Vestjylland For abonnenter

Turister holder købmænd i live

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Mindeord

Mindeord: Michael bevarede humøret og det positive syn på livet

Vestjylland For abonnenter

Ormefiskeriet i Varde Å vil formentlig blive begrænset

112

Badegæst i nød reddet op af havet

Hvide Sande

Fanø har taget principiel kamp: Nu fjernes forlist Hvide Sande-kutter i 11. time

Annonce