Annonce
Erhverv

Parabol-solfanger bliver stående

Jesper Skovhus Andersen og Carsten Boye Bisonnel foran solfangeren i Rindum. Foto ScandiMir.

Ringkøbing Fjernvarmeværk har deltaget i succesrigt eksperiment med nyt solfanger-system.

RINGKØBING: Den parabol-solfanger, der som et andet moderne kunstværk har smykket plænen foran Ringkøbing Fjernvarme i Rindum sommeren over, bliver stående.

- Vi har købt den som en del af aftalen med Carsten Boye Bisonnel, direktør for ScandiMir, siger Jesper Skovhus Andersen, direktør for Ringkøbing Fjernvarme.

Fjernvarmen har stor og årelang erfaring med solfangere; anlægget i Rindum er et af de største i landet. Det var også årsagen til, at Carsten Boye Bisonnel henvendte sig til Jesper Skovhus Andersen for at spørge, om fjernvarmen ville været med i et forsøg.

ScandiMir er nemlig i gang med at udvikle en parabol-solfanger, der kan følge solens bevægelser og derfor udnytte solenergien langt bedre end de nuværende solfangertyper.

Hen over sommeren har ScandiMir kørt test på solfangerne i Ringkøbing og en tilsvarende i - af alle steder! - Solrød på Sjælland.

Resultaterne har været gode, fastslår Carsten Boye Bisonnel.

Fordele og ulemper

- Vores solfanger Aurora har under testforløbet levet op til vore forventninger, og vi er særdeles tilfredse med, at vi nu står klar med en solfanger, der lever op til de høje krav, vi har stillet til funktionalitet og anvendelse i forhold til fjernvarmeværkernes behov, siger han.

Han understreger, at det har været afgørende, at ScandiMir har haft så godt et samarbejde med det vestjyske og det sjællandske fjernvarmeværk.

- De har fra starten været uvurderlige sparringspartnere og samtidig udvist stort innovativt engagement, siger Carsten Boye Bisonnel.

Jesper Skovhus Andersen kan sagtens se perspektivet i Aurora-solfangeren.

- Den kan for eksempel gå i "ud-af-solen"-position, så man undgår overophedning. Den stiller heller ikke de samme arealkrav som traditionelle solfangere, siger han.

- Omvendt er der selvfølgelig mange flere bevægelige dele, og den vil være mere sårbar over for stormvejr.

Carsten Boye Bisonnel oplyser, at ScandiMir nu er klar til at gå på markedet i tæt samarbejde med ABB og Rambøll.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce