Annonce
Vestjylland

Paludan kom for at tale med folk - men de færreste ville tale med ham

Rasmus Paludan talte for næsten døve øre i Holstebro. De gymnasieelever, han ville have mødt, var taget hjem - og i Trekanten fortrak de fleste beboere ind i Trivselshuset, da han ankom. Foto: Lund
Interessen for at indgå i en dialog med den stærkt indvandrerkritiske Rasmus Paludan var stort set ikke-eksisterende, da han demonstrerede i Holstebro mandag.

Holstebro: Rasmus Paludan, partilederen for det indvandrerkritiske parti Stram Kurs, troppede med få timers varsel op foran Trivselshuset i Holstebro mandag eftermiddag.

Selv sagde han, at han kom fordi han ønskede en dialog.

- Det er jo en del af vores dna, at vi taler med folk. Men vi har ikke tænkt os at brænde noget i dag, for vi er løbet tør for bøger, sagde Rasmus Paludan, der var stærkt utilfreds med, at han ikke havde PET-beskyttelse i Holstebro, men kun blev mandsopdækket af det lokale politi.

Annonce

- Paludans kameramænd var meget provokerende og konfliktoptrappende. De havde ingen pli og kom med stikpiller. Blandt andet sagde de til mig, at jeg ikke var værdig til at bære navnet Palludan og de råbte efter en ung, hvor han havde stjålet sin jakke henne.

Andreas Palludan Christensen, 20 år, studerende og fra Holstebro.

Ikke velkommen i Trivselshuset

Det var dog så som så med lysten fra lokalbefolkningen til at møde og indgå i en dialog med manden under sixpencen. Gymnasieeleverne, som det havde været hans plan at interviewe, var gået hjem, da Paludan ankom ved 15-tiden, og de fremmødte i Trekanten fortrak - indenfor i Trivselshuset - hvor projektleder Anja Klok på forhånd havde annonceret, at Paludan ikke var velkommen.

- Vi har ingen politisk eller religiøs holdning. Alle er velkommen i Trivselshuset, hvis de opfører sig ordentligt. Men folk, der opildner til uro, ballade og provokation og ikke taler ordentligt til andre, kan vi ikke have her, sagder Anja Klok.

Dialogen blev derfor det meste af tiden til en monolog, foran Paludans medbragte kamerafolk. Kun to unge unge mænd nærmede sig den afspærring på græsset foran Trivselshuset, hvor Paludan havde taget opstilling.

- Kameramænd uden pli

Den ene var Andreas Palludan Christensen, "fuldblodsdansker" som han omtalte sig selv - og politisk et helt andet sted end hos Stram Kurs. Den unge Palludan er godt træt af al den negative opmærksomhed, der klæber til det efternavn, som til forveksling ligner hans eget.

Og sympatien voksede ikke efter mødet, ansigt til ansigt.

- Jeg synes ikke, Paludan svarede på mine spørgsmål, og jeg oplevede hans kameramænd som meget provokerende og konfliktoptrappende. De havde ingen pli og kom med stikpiller. Blandt andet sagde de til mig, at jeg ikke var værdig til at bære navnet Palludan, og de råbte efter en ung, hvor han havde stjålet sin jakke henne, sagde Andreas Palludan Christensen.

De halvanden time, avisen fulgte demonstrationen, var der ingen optræk til ballade. Et enkelt tilråb påkaldte Rasmus Paludan sig - da en kvinde åbnede et vindue i sin lejlighed og råbte: "Dumme svin" ned mod den enlige mands demonstration.

Paludan omgivet af lokale betjente. PET var ikke tilstede, og det var Paludan stærkt utilfreds med. Foto: Lund

- Det er misbrug af ytringsfrihed

Stort set alle andre ignorerede Paludan.

- Det er ikke ytringsfrihed, han praktiserer. Det er misbrug af ytringsfrihed, og det er forfærdeligt, at man ikke kan gøre noget for at stoppe det. Der er huller i loven, kommenterede Leon Lauritsen, mens han holdt sig på behørig afstand.

Det samme gjorde Lari Abdirisaq:

- Det er latterligt, at han kommer igen og igen. Han ønsker kun at skabe splid.

Rasmus Paludan selv har varslet flere demonstrationer i det midt- og vestjyske område, blandt andet i Struer, Lemvig og Ringkøbing, idet han mener, at problemerne er de samme her som i de store byer, blot i mindre skala.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Corona. Fødevareforsyningen skal sikres trods lukkede grænser

Læserbrev: Følgerne af coronavirussen er mange, og en af dem risikerer snart at få konsekvenser for danske landbrug og gartnerier. Lige nu frygter landmænd i Tyskland, at årets avl af hvide asparges rådner op, fordi sæsonarbejdere fra Østeuropa ikke kan komme frem som følge af de grænsekontroller, flere EU-lande har indført. Problemet han hurtigt blive aktuelt i Danmark, når sæsonen i frilandsgartnerierne starter om en måned. I sidste uge annoncerede Tyskland et decideret indrejseforbud for sæsonarbejdere. Det betyder, at op imod 300.000 østeuropæere, der er en helt afgørende forudsætning for den tyske landbrugssektor, må blive hjemme. Også sæsonarbejdere, der bruger Tyskland som transitland til for eksempel at komme til Danmark, rammes af forbuddet. Det må vække bekymring i den danske landbrugs- og fødevaresektor. I Tyskland og Frankrig har myndighederne ligefrem opfordret til, at folk, der ikke kan varetage deres arbejde på grund af coronavirus, i stedet tilbyder deres arbejdskraft på markerne. Men behovet for hænder er stort, og nogle funktioner kræver speciel viden og erfaring. Derfor er fælleseuropæiske løsninger også afgørende. I Danmark har såvel fødevareminister Mogens Jensen som beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard sagt, at det er vigtigt, at EU-landene samarbejder, så de nødvendige fødevarer og arbejdskraft fortsat kan komme ind i Danmark, selvom der er indført grænsekontrol. Det er Europa-Kommissionen, der koordinerer arbejdet med at få Europa til at hænge sammen transportmæssigt under krisen. Kommissionen har udarbejdet retningslinjer for den fri bevægelighed for personer, der varetager kritiske funktioner. Her betragtes sæsonarbejdere i landbrugssektoren nu som personer, der varetager en kritisk funktion – fødevareforsyning – og det skal derfor sikres, at de kan nå frem, selv om de krydser en grænse undervejs. Da landene begyndte at lukke deres grænser i midt-marts, var der rapporter om, at både dyr og medicinsk udstyr holdt i kø ét til to døgn. Kommissionen krævede på den baggrund ”grønne korridorer”, som skulle sikre, at vareleverancer ikke blev blokeret. En grøn korridor et særligt vejspor ved grænsen, som det højest må tage 15 minutter at krydse – nok til for eksempel at helbredsscreene chaufføren. Det arbejde har bidraget til at nedbringe ventetiderne ved grænsen, og man håber nu at kunne skabe en lignende situation for sæsonarbejdere. Det bliver et stort arbejde at få EU bragt tilbage til den åbenhed, som var en realitet inden coronakrisen. I mellemtiden bliver samarbejdet om grønne korridorer afgørende for at sikre fødevareforsyningen.

Danmark

Se billederne fra en lukket covid-afdeling: Sådan modtages corona-patienterne

Annonce