Annonce
Vestjylland

Paludan kom for at tale med folk - men de færreste ville tale med ham

Rasmus Paludan talte for næsten døve øre i Holstebro. De gymnasieelever, han ville have mødt, var taget hjem - og i Trekanten fortrak de fleste beboere ind i Trivselshuset, da han ankom. Foto: Lund
Interessen for at indgå i en dialog med den stærkt indvandrerkritiske Rasmus Paludan var stort set ikke-eksisterende, da han demonstrerede i Holstebro mandag.

Holstebro: Rasmus Paludan, partilederen for det indvandrerkritiske parti Stram Kurs, troppede med få timers varsel op foran Trivselshuset i Holstebro mandag eftermiddag.

Selv sagde han, at han kom fordi han ønskede en dialog.

- Det er jo en del af vores dna, at vi taler med folk. Men vi har ikke tænkt os at brænde noget i dag, for vi er løbet tør for bøger, sagde Rasmus Paludan, der var stærkt utilfreds med, at han ikke havde PET-beskyttelse i Holstebro, men kun blev mandsopdækket af det lokale politi.

Annonce

- Paludans kameramænd var meget provokerende og konfliktoptrappende. De havde ingen pli og kom med stikpiller. Blandt andet sagde de til mig, at jeg ikke var værdig til at bære navnet Palludan og de råbte efter en ung, hvor han havde stjålet sin jakke henne.

Andreas Palludan Christensen, 20 år, studerende og fra Holstebro.

Ikke velkommen i Trivselshuset

Det var dog så som så med lysten fra lokalbefolkningen til at møde og indgå i en dialog med manden under sixpencen. Gymnasieeleverne, som det havde været hans plan at interviewe, var gået hjem, da Paludan ankom ved 15-tiden, og de fremmødte i Trekanten fortrak - indenfor i Trivselshuset - hvor projektleder Anja Klok på forhånd havde annonceret, at Paludan ikke var velkommen.

- Vi har ingen politisk eller religiøs holdning. Alle er velkommen i Trivselshuset, hvis de opfører sig ordentligt. Men folk, der opildner til uro, ballade og provokation og ikke taler ordentligt til andre, kan vi ikke have her, sagder Anja Klok.

Dialogen blev derfor det meste af tiden til en monolog, foran Paludans medbragte kamerafolk. Kun to unge unge mænd nærmede sig den afspærring på græsset foran Trivselshuset, hvor Paludan havde taget opstilling.

- Kameramænd uden pli

Den ene var Andreas Palludan Christensen, "fuldblodsdansker" som han omtalte sig selv - og politisk et helt andet sted end hos Stram Kurs. Den unge Palludan er godt træt af al den negative opmærksomhed, der klæber til det efternavn, som til forveksling ligner hans eget.

Og sympatien voksede ikke efter mødet, ansigt til ansigt.

- Jeg synes ikke, Paludan svarede på mine spørgsmål, og jeg oplevede hans kameramænd som meget provokerende og konfliktoptrappende. De havde ingen pli og kom med stikpiller. Blandt andet sagde de til mig, at jeg ikke var værdig til at bære navnet Palludan, og de råbte efter en ung, hvor han havde stjålet sin jakke henne, sagde Andreas Palludan Christensen.

De halvanden time, avisen fulgte demonstrationen, var der ingen optræk til ballade. Et enkelt tilråb påkaldte Rasmus Paludan sig - da en kvinde åbnede et vindue i sin lejlighed og råbte: "Dumme svin" ned mod den enlige mands demonstration.

Paludan omgivet af lokale betjente. PET var ikke tilstede, og det var Paludan stærkt utilfreds med. Foto: Lund

- Det er misbrug af ytringsfrihed

Stort set alle andre ignorerede Paludan.

- Det er ikke ytringsfrihed, han praktiserer. Det er misbrug af ytringsfrihed, og det er forfærdeligt, at man ikke kan gøre noget for at stoppe det. Der er huller i loven, kommenterede Leon Lauritsen, mens han holdt sig på behørig afstand.

Det samme gjorde Lari Abdirisaq:

- Det er latterligt, at han kommer igen og igen. Han ønsker kun at skabe splid.

Rasmus Paludan selv har varslet flere demonstrationer i det midt- og vestjyske område, blandt andet i Struer, Lemvig og Ringkøbing, idet han mener, at problemerne er de samme her som i de store byer, blot i mindre skala.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Videbæk

Jens Andersen om Kim Larsens liv

Leder

Dagbladet mener: Man bliver stolt over de fastboendes 'folkebevægelse'

Man bliver flov overfor turisterne. Sådan lyder den korte, kontante begrundelse for et initiativ, der forleden fik 20 lokale frivillige til at trække i gummistøvlerne og trodse møgvejret for at bruge deres lørdag på at samle de store mængder affald op, som i månedsvis har skæmmet grøfterne langs Klitvejen. Bag initiativet står Hvide Sande-parret Heidi Broe Vrist og Lars Anker Hansen. Det er dem, der har følt sig så flove over at se den smukke Margueritrute omdannet til en skamfuld skralderute, at de har valgt at tage affaldssækken i egen hånd og gøre noget ved sagen. I første hug blev 74 sække fyldt med øldåser, flasker, slikposer og meget andet skidt. 74 sække! Men der er såmænd tilstrækkeligt med skrald tilbage til, at man kan samle lige så meget op og mere til, når succesen gentages lørdag 29. februar - selvfølgelig forudsat, at der også denne gang dukker en pæn flok frivillige kræfter op, som vil bruge lidt af weekenden på en fælles forskønnelse af grøftekanten. De store mængder affald dukkede op til overfladen, da kommunens folk for nogle måneder siden rensede grøfterne op for at gøre dem i stand til bedre at kunne tage de store mængder af regnvand. Der var røster fremme om, at kommunen burde rydde op efter oprensningen, men afdelingsleder for Vej og Park Kristian Korsholm måtte med beklagelse afvise, at det kunne komme på tale. Det ville kræve mandetimer, der ikke er budget til, forklarede han. Det er sund fornuft, at kommunens ressourcer lige nu gør bedst fyldest ved at blive brugt på at skaffe afløb for de enorme vandmængder. Og det er udtryk for et beundringsværdigt borgersind, når private mennesker som Heidi Broe Vrist og Lars Anker Hansen ikke nøjes med at brokke sig over kommunen eller måske rense lidt på egen matrikel, men i stedet går forrest i en hel lille 'folkebevægelse'. Herfra letter vi på sydvesten og bukker i stor respekt for initiativet. Mennesker som jer er der god grund til at være stolt af! Der er mulighed for at blive en del af 'bevægelsen', hvis man møder op på parkeringspladsen ved genbrugsstationen i Hvide Sande lørdag 29. februar klokken 10. Det er ganske gratis at deltage. Og hvis andre byer skulle lade sig inspirere, fortæller vi gerne om det i Dagbladet.

Annonce