Annonce
Vestjylland

Pædagog: Nogle gange står man alene med 50 børn

- Vi ved jo ikke, om det er en ekstra regning. Det tror jeg ikke. Men vi kender ikke alle udgifter og eventuelle besparelser endnu, siger Torben Gudiksen (R), formand for børn- og familieudvalget. Modelfoto: Morten Pape
Dyb frustration blandt pædagoger over, at institutioner ikke får dækket alle udgifter til corona. "Det er ikke rimeligt," siger BUPL, mens politiker maner til tålmodighed.
Annonce

Holstebro: Pædagoger og klubfolk i vuggestuer, børnehaver og fritidshjem er maks pressede.

Sådan lyder meldingen fra BUPL MidtVestjylland.

- Der er dyb frustration. Regeringen lovede, at udgifterne til corona skulle afholdes centralt, så det ikke gik ud over institutionerne. Og i foråret besluttede børn- og familieudvalget, at penge til minimumsnormeringer ikke måtte gå til at dække covid-19 udgifter - men det er jo lige det, der sker nu, når kommunen kun dækker 44 procent af corono-udgifterne, siger BUPL-formand Ivan Holck Jensen.

Institutionerne selv skal afholde de resterende 56 procent. De penge kan kun findes ét sted - på normeringerne - som i forvejen er udfordret af restriktioner, test, og almindelig sygdom, idet medarbejderne opfordres til at blive hjemme, bare der er det mindste tegn på noget.

- Det er en bombe. De er hvide i hovederne og dybt rystede. De har været fleksible siden 11. marts, men oplever manglende anerkendelse for det arbejde, de har udført indtil nu, siger Jonna Uhre, næstformand i BUPL.

Annonce

Bekymret for leder og børn

Hun oplever især to bekymringer blandt medlemmerne. De er bekymret for deres ledere, hvor flere må tage timer på gulvet. Og de er bekymret for børnene.

- Der var blandt andet en sfo-pædagog, der sagde: Nogle gange står man alene med 50 børn, og så må jeg organisere og få børnene til at hjælpe mig. Det kan man i en periode. Det er ikke det, der udløser bomben - det er, at de har gjort det så mange gange. Og hvor lang tid varer det, og hvad gør det ved børnene, når man ikke har tid til at understøtte deres legerelationer og sprogudviklingen. Pædagogerne kan gå hjem fra arbejde hver dag og sige: Dét nåede jeg ikke, siger Jonna Uhre.

Annonce

Besparelse på vikarer

Formanden for Holstebro Kommunes børn- og familieudvalget, Torben Gudiksen (R), tror på, at der kommer lidt flere penge ud til institutionerne, men peger på, at der endnu er flere ubekendte, herunder at regeringen har lovet at dække kommunernes ekstra covid-19 udgifter.

Men kunne I ikke have fundet pengene på en central pulje i stedet ude i institutionerne?

- Nej, det tror jeg ikke. Der er ikke mange reserver på de centrale konti, men lige meget om det er centrale eller decentral konti, så ved vi ikke, hvor det ender endnu. Man er nødt til at have tålmodighed indtil, vi får gjort regnestykket op efter corona, før man kan sige, om man har tabt, vundet eller har det samme beløb. Men bliver vi som kommune kompenseret 100 procent for vores udgifter, så vil vi også have samme serviceniveau, slår Torben Gudiksen fast.

Halvdelen af det beløb, som kommunen har modtaget i kompensation fra staten, er fordelt mellem dagtilbud, skoler og ældre. Resten holdes tilbage i en pulje, idet kommunen også har en række andre udgifter til covid-19 som depoter til værnemidler og overarbejdstimer.

For hele børn- og ungeområdet er der indmeldt corona-udgifter på godt seks millioner kroner. Heri er der dog ikke modregnet besparelser og herunder besparelser på materialer og vikarer under nedlukningen, ligesom sygefraværet heller ikke så ud til at stige i foråret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Hvordan bliver julen 2020?

Annonce