Annonce
Ringkøbing-Skjern

Påskedag: Selv bag øjets tåreflod gemmer der sig et håb

Inge-Dorthe Kaasgaard, sognepræst i Hover, Torsted og Ølstrup. Arkivfoto: Jørgen Kirk
For mennesket er det slet ikke til at forstå, at en død mand kan rejse sig fra graven. Det er påskeunderet, som lever i menneskets håb, og som læses ved dåb og død. Dagens påskerefleksion er med sognepræst Inge-Dorthe Kaasggaard.
Annonce

Nu ved vi i skrivende stund ikke, hvordan vejret ser ud i dag, men hvis det regner, så luk øjnene og forestil dig, at du går i en landsby en morgen. Solen er stået op og skinner så smukt ind over din færd her på vejen. Vinden er væk, du kan høre fuglenes sang, og så kan du henne fra kirken høre klokkens klang.

Det er sådan en morgen, der kan ruske alt dit indre spindelvæv væk og få dig til at glædes over alt det, du skal nå i dag. Og er du bare en lille smule salmebogskyndig, så tænker du måske på salmen ”Nu ringer alle klokker mod sky”. Teksten er B.S Ingemanns, og musikken er af Weyse – og det er en salme, som sognepræst Inge-Dorthe Kaasgaard, Torsted, Hover, og Ølstrup sogne, har et meget nært forhold til. Som barn elskede hun at høre den spillet på orglet i sin barndoms kirke, og når den bliver sunget, kan hun blive helt rørt. I hendes kirker plejer man at indlede påskegudstjenesterne med den.

- Det er alt det, vi mangler lige nu. Det bliver den mærkeligste påske i de 27 år, jeg har været præst her, men det hele kommer igen. Det er jo også et håb, for det er jo ikke afskaffet, siger hun.

Vores verden er forstenet lige nu. Den store sten er rullet hen foran vores liv. Men Jesus er der, han går med os, og han kan vække det døde i os til live igen.

Inge-Dorthe Kaasgaard, præst

Annonce

Håbet om sandheden

Påskemorgen gik kvinderne ud til graven, men de fandt ikke Jesus der. Han var opstået fra de døde – og 2000 år efter er det stadig lige forunderligt for mennesker, at det skulle kunne ske. For Inge-Dorthe Kaasgaard er en af de smukkeste tekster fra Johannesevangeliet, hvor Jesus spørger Maria Magdalene, hvorfor hun græder ude ved graven. Og Inge-Dorthe reciterer gerne fra ”Tag det sorte kors fra graven”: ”Se, af øjets tåreflod / morgensolen mildt opstod.”

For selv inde bag tårerne er der et håb.

- Vi har et håb om, at det er sandt, hvad der skete i påsken. At Jesus gik ud i det liv vi lever, sammen med os. Uanset hvor vi er i livet, så er Jesus opstået for os, for at vandre med os og give os håbet og glæden.

Og der er han også, selv når samfundet er lukket ned, og mennesket sidder bange og bekymrede tilbage. Der er et billede af stenen ved graven påskemorgen, som blev kastet til side.

- Vores verden er forstenet lige nu. Den store sten er rullet hen foran vores liv. Men Jesus er der, han går med os, og han kan vække det døde i os til live igen.

Og det, der kan rulle sten til siden, er håbet.

- Helvede er der, hvor der intet håb er. Vi må tro på, at Gud er stærkere end alle de helveder, vi går igennem, og på, at Gud lader kærligheden, livet og lyset sejre over ondskab, død og mørke.

Annonce

Først og sidst

Inge-Dorthe Kaasgaard har som præst flere gange stået over for den totale meningsløshed. Som når forældre har mistet et barn og slet ikke kan se, at der kan være noget ved tilværelsen mere.

- Jeg kan kun sige, at Gud er hos dem, der er døde, og Gud er hos dem, der har mistet. Mit håb og min tror er, at ”Gud har genfødt os til et levende håb ved Jesu Kristi opstandelse fra de døde”. Jeg har stået med mange, som har mistet, og jeg står i nøjagtig samme håbløshed, som de gør. Det eneste, jeg kan håbe på, er at det er sandt, at Jesus stod op påskemorgen, for at også vi og vore døde skal opstå fra de døde. Det er det eneste, jeg kan komme med til dem, der har mistet. Kærligheden kommer med en pris, og derfor er påskemorgen så vigtig, for vores håb er, at der må være mere end det, vi ser.

For det er ordene” Gud har genfødt os til et levende håb ved Jesu Kristi opstandelse fra de døde”, der lyder først og sidst. Lige såvel som Petersbrevets ord, der læses påskedag i kirken, og som læses ved både dåb og begravelse. Og alt det har Inge-Dorthe Kaasgaard samlet i en afslutning på en prædiken, hun holdt:

Det er påskemorgen, og Jesus er opstået fra de døde! Derfor stråler lyset fra himlen, derfor lever vi, derfor håber vi og derfor tror vi. For der venter også os en påskemorgen

Påskerefleksion 2020

I krisetider har folk søgt kirken, men midt i den største sundhedskrise i nyere tid er kirkedørene lukket, og for første gang i kirkens historie her i Danmark, er kirkerne lukket til påske på grund af risikoen for smitte med corona-virus.

Derfor findes der nu på andre alternativer for at få påskens budskab ud, og Påskerefleksion 2020 er Dagbladets bidrag. Fire lokale præster sætter ord på påskens fire akter – og det sker i lyset af de ting, der sker i verden omkring os lige nu.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Landbobanken sænker grænsen for negativ rente: Fra nytår betaler du minus 0,6 procent på al kontant opsparing over 100.000 kroner

Annonce