Annonce
Tarm

På tur med friluftsbørnehaven: - Jeg vil gerne finde en ræv. Jeg tror, den har en masse slik

I SpireViums krible-krable-rygsække finder børnene det helt rigtige udstyr til at rode i og undersøge naturen. Foto: Mads Dalegaard.
I SpireVium er naturen er del af hverdagen. Dyr skal artsbestemmes, træerne skal undersøges, og jordbunden skal gennemrodes. Kom med på en november-skovtur i børnehaven.

Tarm: De er godt udrustede, men de er selvfølgelig også vant til det. I vinterstøvler og gummirøjsere, i flyverdragter og regnbukser, i huer og vanter står 10 børn fra friluftsbørnehaven og -vuggestuen SpireVium klar til en af deres daglige udfoldelser. At udforske naturen.

Bevæbnet med en krible-krable-rygsæk fyldt med små skovle, forstørrelsesglas af forskellig art, en bakke til dagens fangster og et underlag til at artsbestemme fangsten går turen ud i den skov, der ligger lige bagved SpireViums legeplads.

- Vi har altid naturen tæt på, så vi kan altid gå ud og udforske den, siger lederen af børnehaven og vuggestuen, Kiki Hansen.

- Kom så går vi, siger hun henvendt til børnene, hvor to af dem hurtigt sniger sig til en hånd at holde i hver.

Annonce
Leder af friluftsbørnehaven og -vuggestuen, Kiki Hansen, viser nogle af børnehavens drenge, hvordan en rådden træstamme er et rigtigt godt sted at finde insekter. Foto: Mads Dalegaard.

Snart på længere ture

- Prøv at se, der ligger en rådden træstamme lige her. Det er det allerbedste sted at finde dyr, siger Kiki, mens børnene hjælper med at vende den lange træstamme om på siden.

- Der er godt nok mange bænkebidere. I kan få nogen af dem op i forstørrelsesglassene, så I kan kigge på dem, men så skal I lige tage snyde-edderkopperne ud først. Se her. Der er også en lille bitte larve.

- Der er godt nok mange bænkebidere, bemærker et af børnene.

Kiki finder rygsækken frem. I september fik SpireVium 58.544 kroner fra Friluftsrådet til at købe krible-krable-rygsække med indhold og to elladcykler. I cyklerne kan der være op til seks børn, og når cyklerne kommer den 4. december, kan pædagogerne tage børnene med ud på længere ture end hidtil. Det betyder flere natursteder, der kan undersøges.

Fra rygsækken tager Kiki fire skovle, som hun deler ud til børnene. De begynder ivrigt at grave i jorden - måske der dukker en orm frem.

De skal lære det rigtige

- Jeg vil gerne finde en mariehøne, siger en af drengene.

- Der er nok ikke så mange mariehøner lige nu. Det er nok mest bænkebidere og larver, forklarer Kiki til ham.

- Jeg vil gerne finde en ræv, siger en anden af drengene.

- Jeg tror, den gemmer sig ude i skoven med en masse slik, siger han.

Den første dreng sætter sig til at grave i jorden på jagt efter mariehøns.

- Se lige, hvad vi har fundet, siger en af pigerne, mens hun holder sit forstørrelsesglas ud i strakt arm.

- Der er rigtig mange bænkebidere, siger hun.

Imens har Kiki Hansen fundet en "dug" frem. Dugen er fuld af små tegner af det kryb og kravl, som man kan finde i skovbunden. Ved at starte med at tælle dyrenes ben og ved at kigge på dyret kan man ved hjælp af dugen finde ud af, hvad det er for et dyr, man har fundet.

- Vi har også en til vandløb og en til at bestemme træer. Vi har også fiskenet og sommerfuglenet, men det havde vi ikke med i rygsækken i dag. Vi fylder altid rygsækken i forhold til, hvor vi skal hen. Vi går også meget op i, at det vi fortæller børnene er rigtigt. Ikke noget med "så siger edderkoppemoren til sit barn", fordi sådan er det jo ikke. De skal lære noget. Fantasi kan stå i børnebøger, siger hun.

Imens pusler det bagved, hvor en drengene roder i bladene i skovbunden.

- Der er et mariehøne! Se, jeg fandt en!

Når dagens fangst er gjort, så er det tid til at finde ud af, nøjagtigt hvilke insekter børnehavebørnene har fundet i dag. Foto: Mads Dalegaard.
Det hele skal studeres nøje. For hvor mange ben har en bænkebider egentlig? Foto: Mads Dalegaard.
Lige bag SpireVium ligger der heldigvis en skov, så naturen er altid tæt på, hvis man får lyst til at studere den. Det kræver bare en kravletur gennem busken. Foto: Mads Dalegaard.
I SpireVium er ingen af børnene bange for at tage insekter i hånden. At udforske naturen er en del af hverdagen. Foto: Mads Dalegaard.
Pengene til krible-krable-rygsækkene kommer fra Friluftsrådet. Den 4. december får børnehaven og vuggestuen også elladcykler, så de kan tage op til seks børn med på længere ture. Foto: Mads Dalegaard.
Dagens fangst bød på rigtig mange bænkebidere. Men en enkelt mariehøne og en skolopender blev det også til. Foto: Mads Dalegaard.
Når man har fundet et lille dyr i skoven, og man skal finde ud af, hvad der er for et, så skal man starte med at tællene benene. Bagefter kan man se på billederne. Foto: Mads Dalegaard.
Det er altid godt at hjælpe hinanden. Både med at undersøge, men også med at putte insekterne i forstørrelsesglassene, inden de løber væk. Foto: Mads Dalegaard.
På en efterårsdag i november er det især bænkebidere, der gemmer sig i skoven bag SpireViums legeplads. Foto: Mads Dalegaard.
Der er ikke forstørrelsesglas til alle ti børn på dagens tur, men resten samler deres fangster i en bakke, hvor der allerede ligger et par snyde-edderkopper. Foto: Mads Dalegaard.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce