Skjern

På tidsrejse med magisk grydelåg: - Man skal bruge sine sanser på et museum

Børnene skulle ikke selv malke koen og hente æg hos hønsene, men ellers lavede de pandekager som for over 100 år siden. Foto: Mads Dalegaard.
På Bundsbæk Mølle kan store som små komme ud på en tidsrejse, når museumsformidler Lisbeth Lunde Lauridsen sætter folk i sving i de gamle bygninger.

Dejbjerg: Lisbeth Lunde Lauridsen tænder stearinlyset. Alle omkring bordet i den lille stue tager hinanden i hænderne og lukker øjnene. Hun løfter det blå grydelåg fra bordet.

- Når jeg drejer det magiske grydelåg her og puster lyset ud, så rejser vi 100 år tilbage i tiden, siger hun til den lille forsamling af tre familier.

Hun snurrer grydelåget, og da det rammer træbordet med et brag, puster hun hurtigt lyset ud.

- Velkommen i mit hus. Mit navn er Anne Kirstine, og jeg er møllerfrue. Vi har travlt, så nu skal jeg vise jer, hvad vi skal, siger hun med tyk vestjysk dialekt.

Bundsbæk Mølle

  • Adresse: Bundsbækvej 27, 6900 Skjern
  • Åbent: I juli og august er der åbent søndag til torsdag klokken 11-16
  • Priser:
    • Voksne: 75 kroner
    • Børn under 18 er gratis i følge med voksne
  • Hovedattraktion: Hver tirsdag i juli og august kan man komme på tidsrejse klokken 11 og 14

Navne tilpasset tiden

På Bundsbæk Mølle går man ligesom resten af Ringkøbing-Skjern Museum op i at gøre historien levende. Derfor kan man henover sommeren komme med på en tidsrejse, hvor både børn og voksne i halvanden time får lov til at prøve, hvordan det var at leve for 150 år siden.

- Pigerne får et tørklæde om håret, og drengene får en kasket på. Hvis de er for store til at passe dem, så får de et tørklæde til halsen. Og så får alle legenavne, for navnene skal jo også passe til tiden, siger museumsformidler Lisbeth Lunde Lauridsen.

Store som små, der deltager i tidsrejsen, får blandt andet lov til at prøve kræfter med at spinde uld, save brænde og lave pandekager på et gammelt ringkomfur.

- Vi har et ønske om at gøre historien levende. Vi tror på, at man husker bedre, når man bruger sine sanser og selv får lov til at prøve. Her får børn og voksne lov til at lege og lære sammen, siger hun.

Ingen bankrøvere, tak

Tilbage ved bordet i den lille stue er museumsformidleren/møllerkonen i gang med at dele tørklæder, kasketter og navneskilte i træ ud til de omkring ti personer, der er på tidsrejse i dag. Gry bliver til Ellen. Thor bliver til Johan. Johanne bliver til Sigrid.

- De af jer, der er for store til at få en kasket, de får halstørklæde til at binde om halsen. Når man så fejer eller banker tæpper, så kan man tage det op over munden og næsen, så man ikke får støv ind. Men I må love, at I ikke bliver bankrøvere, formaner den skrappe møllerfrue.

Herefter rejser den lille forsamling sig og det hårde arbejde går i gang.

- Kan I så komme i gang, siger hun.

Pigerne fik et tørklæde på hovedet, for sådan så man ud på den tid, som de er rejst tilbage til. Foto: Mads Dalegaard.

Ingen skaller i dejen

Johan og Ellen finder hurtigt vej til køkkenbordet, der allerede er prydet af mel, æg og sukker. Her skal der bages pandekager. Det går nemt med at hælde mel op i den store skål. Det er lidt sværere med æggene. Der må ikke komme æggeskal i dejen, så de slår forsigtigt hul i siden og piller de løstsiddende skaller af, før indholdet bliver hældt ned til melet.

- Så svært er det da heller ikke, udbryder Johan, der uden for tidsrejsen egentlig hedder Thor Bodenhagen.

- Vi bruger køkkenmaskiner derhjemme, men det er langsommere end det her. Måske fordi vi bruger flere ingredienser, siger han.

Pandekagedejen er færdig, og børnene får selv lov til at putte en portion på panden og holde øje med, at den ikke bliver brændt. De første, der får lov til at smage, er Ellen og hendes søster Helga.

- Den smager godt, og det var nemt nok at lave. Men panden var lidt tung, så jeg var nødt til at holde godt fast med to hænder. Men det var sjovt at prøve, siger Helga, der i nutiden hedder Nora Tronhus Juncker.

- Mange navne brugte man ikke dengang, så her får alle et legenavn. Så kan jeg også bedre holde styr på dem, siger museumsformidler Lisbeth Lauridsen. Foto: Mads Dalegaard.

Garanti for varme

Udenfor står Sigrid og hendes mormor Karen og saver brænde. Man er nødt til at være to om at bruge saven, men alligevel går det ikke helt godt for de to.

- Saven sætter sig hele tiden fast, siger Sigrid.

Er det hårdt?

- Ja, vi fryser i hvert fald ikke, du, siger mormor Karen.

- Vi skulle have taget den sav, vi har derhjemme, med. Det ville gå meget nemmere, bemærker Sigrid, der egentlig hedder Johanne Krogh Andreassen.

Nora Tronhus Juncker lavede selv sin egen pandekage. - Det var sjovt at prøve, men panden var rung, så jeg måtte bruge to hænder, siger hun. Foto: Mads Dalegaard.

Alt var meget anderledes

Dagens pligter er ved at være overstået, og Ellen og Helgas far, Oskar, er ved at lave de sidste pandekager. Derfor samler Lisbeth Lunde Lauridsen familierne i køkkenet.

- Hvad har I så oplevet i dag?, spørger hun.

- Man brugte tingene meget anderledes. Alt var meget anderledes. Vi plejer heller ikke at banke tæpper derhjemme, siger Johan, mens de voksne griner.

Hele forsamlingen sætter sig ud til træbordet i den lille stue igen. Møllerkonen tænder stearinlyset igen. De tager hinanden i hænderne og lukker øjnene. Det magiske grydelåg drejer rundt og sender dem alle sammen tilbage til nutiden.

Der var garanti for at få varmen for Jytte Andersen og Johanne Krogh Andreassen, da saven ikke helt ville, som de ville. Foto: Mads Dalegaard.
0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Tarm

Kæmpe fremgang i Brugsen i Hemmet: Der er ansat mere personale for at følge med

Hvide Sande

Blandt legeland, bowling og spillemaskiner: - Fantastisk med sådan et sted til dårligt vejr

Erhverv

21-årige Benjamin har åbnet sin egen webshop: Det kunne jeg gøre bedre

Vestjylland For abonnenter

Turister holder købmænd i live

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Mindeord

Mindeord: Michael bevarede humøret og det positive syn på livet

Vestjylland For abonnenter

Ormefiskeriet i Varde Å vil formentlig blive begrænset

112

Badegæst i nød reddet op af havet

Hvide Sande

Fanø har taget principiel kamp: Nu fjernes forlist Hvide Sande-kutter i 11. time

Annonce