Annonce
Debat

På nippet til rovdrift på de lokale: Gestenge-projektet har bestemt ikke været en god proces

Gestenge. Visualisering: GreenGo

Læserbrev: Vedrørende Gestenge solcellepark: Kommunen har i deres retningslinjer for større solcelleanlæg bl.a. skrevet, at det er en stor fordel, hvis lokalbefolkningen kan organisere sig.

Det har vi gjort og Energiforeningen har igennem 1 ½ år gjort et kæmpe arbejde. Foreningen har fra start ikke været en ”modstandsforening”, og den første brugerundersøgelse lavet af energiforeningen viste, at størstedelen af medlemmerne kunne imødekomme et solcelleanlæg på ca. 150 ha.

Brugerundersøgelsen havde ikke stor effekt på hverken projektmagere, lodsejere eller byrådet, og de har lagt sig fast på de 367 ha., og undersøgelsen blev nærmest negligeret af John G. Christensen, som udtalte, at 300 medlemmers mening ikke talte. Om der vil blive sagt det samme om den nyeste undersøgelse, hvor over 70 % er imod projektet, bliver interessant? I så fald skal byrådet overveje, om man faktisk mener det, når man opfordrer en lokalbefolkning til at organisere sig? Ellers kan de lige så godt sige: ”Vi har bestemt os på forhånd, og vores interesser, økonomi og skjulte alliancer med visse lodsejere betyder mest.”

Annonce

Green GO Energy sagde på det første borgermøde i 2019, at der ikke blev et solcelleprojekt i Gestenge, hvis ikke de havde de lokales opbakning. Hvorfor har Green Go Energy glemt denne udtalelse? Måske fordi projektet skulle have en vis størrelse, før det var interessant for købere? Og solgt er det så åbenbart allerede blevet til Tyskland!

Hvorfor er byrådet så forhippet på et projekt, der ikke er lokalforankret, og hvor kun ca. 100 ha af projektet ligger på humusjord, og resten ca. 250 ha på egnet landbrugsjord? Og i et landskabsområde, som kommunens landskabsanalyse fra 2019 jf. område 14 udpeges som værende sårbar overfor nye tekniske anlæg og har fået målsætningen ”Beskyt”?

Man hører det, man vil høre. Det gør vi alle, men som politiker valgt af folket har man en særlig forpligtigelse i, at man ikke bliver så blindt forelsket i egen ide, at man ikke kan se virkeligheden.

Borgmester Hans Østergaard udtalte sig til avisen d. 5. 5. 21: "Jeg har forstået det sådan, at man i området helt generelt er tilfredse med det, der er kommet ud af forløbet. Ikke alle er selvfølgelig lige begejstrede; sådan vil det altid være, når man planlægger et projekt i den størrelsesorden. Men min oplevelse er, at der har været en god proces i området."


Enten er borgmesteren godt og grundigt blevet misinformeret, eller også handler det om, man let hører det, der passer til ens overbevisning.


Her må jeg korrigere: Det er ikke sandt, at man i området helt generelt er tilfredse med det, der er kommet ud af forløbet. Enten er borgmesteren godt og grundigt blevet misinformeret, eller også handler det om, man let hører det, der passer til ens overbevisning. Energiforeningens to undersøgelser passer åbenbart ikke ind i den overbevisning. Og ja der har været dialog, og også med små hensyn, men at kalde dette forløb en god proces for de lokale, synes jeg ikke, man kan. Jeg vil kalde det en svær opslidende kamp uden ønskværdig resultat, og med mistillid til hele systemet.

Man skal ikke negligere projektets omfang: Danmarks største solcelleanlæg i et område med meget få kilometers afstand til både testmøller i Velling samt møllepark i Lem Kjær. Det er på nippet til rovdrift på de lokale i hele området!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Restauranter i Søndervig og Hvide Sande lider under taxa-mangel: - I yderste tilfælde har vi selv kørt gæster hjem

Vestjylland

Sygeplejersker strejker fra på lørdag: Her er de midtjyske afdelinger, der bliver ramt

Annonce