Annonce
Læserbrev

På naturens og egne vegne: Vi har vel råd til at gøre rent?

Fotos, skudt med én hånd - den anden brugt til at holde for næsen – taler deres tydelige sprog. Toiletfaciliteten var ikke rengjort siden lørdag den 19. oktober.

Læserbrev: Søndag eftermiddag flygtede jeg fra min bedre halvdels ubønhørlige efterårshoste, og søgte ro i øregange og sjæl med en slentretur langs Vesterhavets vinterstille brusen. Ud i Naturens Riges halvlune, dyngvåde, overskyede tørvejr.

Og, skulle det snart vise sig, ud blandt talstærkt folk og fæ fra nær og fjern (inklusive hunde uden snor, såvel af etnisk dansk som germansk æt).

Dem vil der – formodentlig / forhåbentlig / forfærdeligt, alt efter gemyt – komme mange flere af i de kommende år (jf. Lalandia, 400 nye feriehuse, Naturkrafts +300.000 besøgende årligt per 1. juni 2020, 22 lejligheder i det nye 'Sandormen' på Lodbergsvej i Søndervig, ønsket om lov til mega udlejningssommerhuse...)

Mange af vore vestjyske én-dags og ugegæster vil, på deres vej til og fra stranden, ude på kanten af Naturens Rige, via Badevej, før eller siden skulle træde af netop ’på naturens vegne'. For de firbenedes vedkommende kan det ’store’ klares med høm-høm-poser – indtil plasticposer bliver forbudt? – men for homo sapiens kræves der lidt mere tankevirksomhed og planlægning, hvis da ikke klitterne skal omdannes til latriner, og marehalmen skifte farve fra grønt til brunt.

Se, det skulle en tysk familie så også i går – altså på toilettet – netop da jeg passerede forbi oppe på klittoppen, hvor der fra dette forår igen er kommet et is- og kaffehus – samt et ’aftrædelsessted’.

Og selvom vi hertillands håber og satser på helårsturisme, så var omtalte traktørsted på denne søndag eftermiddag 'gået kold'. Alt var stænget, og så på alle måder 'lukket-indtil-påske-2020-agtigt-ud'.

Omtalte familie på seks + hund trak i de to toiletdøre for henholdsvis mænd og damer; men også de var lukket og låst. Udefra! Kun handikaptoilettet var tilgængeligt. Og dets fysiske og hygiejniske habitus kunne vi ikke være bekendt, syntes de. Højlydt!

Jeg vovede mig efterfølgende inden for... Og må give dem ret!

Fotos, skudt med én hånd - den anden brugt til at holde for næsen – taler deres tydelige sprog. Toiletfaciliteten var ikke rengjort siden lørdag den 19. oktober. Altså ikke engang hver fjortende dag er der gang i lokumsbørste, spul og klud.

Det kunne selvfølgelig være en enlig, vestjysk svale; men det er det ikke! Det er et nationalt problem. Og det i et land, der vi være turistland. Hele året. På ture rundt i fædrelandet anno 2019 finder man stadig rastepladser – i Jylland, på Fyn, Sjælland og Sydhavsøerne – hvor toiletfaciliteterne lader skændigt meget tilbage at ønske.

Og vores sydlige naboer er bedre vant. Ja, Autobahn sydover er til sammenligning ren vederkvægelse. Det samme gælder i BeNeLux, Frankrig og Schweitz, hvor forne tiders pedallokummer er en saga blot.

Måske fordi man dér opkræver 'gebyr'. De 70 cents – hvor man oven i købet får en halv euro retur – er givet godt ud. Og så bliver der oveni hatten råd til at betale en permanent tissemand/-kone, der holder styr på folks udskilte ekskrementer og overløbsvand, samt sæbe og papir. Jeg aner ikke, hvem der måtte have 'turnus-pligt' på toppen af den stærkt fodgænger-befærdede Badevej i Søndervig; men det er der måske andre, der ved?

”Noblesse oblige” – undskyld mit franske – men ’adel forpligter’ altså, siger man. Og i Naturens Rige er vi vel for pokker ikke så fattige, at vi ikke har råd til at gøre rent efter hinanden. For menneskenes børn og voksne, uanset national herkomst, er åbenbart ikke i stand til at gøre det efter sig selv. Noget må gøres? For ovenstående var klart til karakteren 'ikke bestået’.

Annonce
Foto: Lars Egelund
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Skandale: Kan livet fortsætte uden Postnord?

Læserbrev: Hvordan har Postnord fundet af, at det kun er brevene, de taber på? De må have fundet løsningen på at skille koldt og varmt vand. Efter det er blandet... Meget fornuftigt har postbudene både breve og pakker med ud. Det er vel heller ingen ulempe for Postnord, at det er brevene, der er befordringspligt på. De har fået serveret en politisk malkeko. Det er ender vel med, at brevene må tage op til en måned om at komme frem... Allerede nu er det betydelig langsommere end med dagvognen på Christian Den Fjerdes tid. Hvem har fået problemerne? Politikerne. Hvem har skabt dem? Politikerne. Der er flere mistænkte. En af de hovedmistænkte er Kristian Jensen. Det passer med hans taktik fra skattevæsenet. De startede med at slagte aktiverne og fordele dem. Derefter trykkede de på digitaliseringsknappen. Så satte de sig ned. Undrede sig over, at svenskerne ikke løste problemet for dem... Man kan sige meget om svenskerne, men speciel dumme er de altså ikke... Det er en skandale med de milliarder, der allerede er pumpet i projektet. Senest har de sendt adskillige personer på permanent ferie, og har planer om at sende endnu flere samme vej. Bare rejsebureauerne har rejser nok til dem... Det er ren kukkeluk at bruge milliarder på det! Udbringning af pakker er der mange, der har kapacitet til. Skildpaddebrevene må kunne løses på anden vis. Quickbreve er næsten lige så dyre som pakker. Derfor kan man vel sende dem som en pakke? Anbefalede breve kan vel håndteres på samme måde? Udbringning af B- breve kunne for eksempel overdrages til kommunerne. Ved at tilføre flere ansatte kunne hjemmehjælperne sagtens løse opgaven. Der bliver hældt millioner/milliarder i Postnord, som kunne bruges til det. Samtidig kunne ældreplejen i eget hjem blive opgraderet. Hvis postbudet, ligesom i gamle dage, havde tjek på om alle var ok. på ruten. Sikken en tryghed, det kunne give. Skildpaddebrevene kunne måske alternativt distribueres sammen med reklamerne på ugebasis. Nu mener nogen i det politiske, at vi skal købe Postdanmark tilbage fra Postnord. Heldigt, at vi ikke har fået malet alle postkasserne endnu. Der bliver udgifter nok til biler, skilte, tøj og til svenskerne. Men big business for dem, der sælger maling og profiltøj. Kan livet fortsætte uden Postnorddanmark? Eller går det i stå?

Annonce