Annonce
Ringkøbing

På jagt efter det vestjyske åndedrag

Lars Greve optager de små Spjaldbørns åndedrag. Foto Poul Osmundsen.

Fotograf Fryd Frydendahl og komponist og musiker Lars Greve lægger sidste hånd på projekt Solhverv, der skal samle hele kommunen og vise omverdenen, hvem vestjyderne er.

RINGKØBING-SKJERN: "Hhhhhhhhh" ...

Det lyder ikke af så meget, da en lille knægt ånder dybt ud, men det er nok for Lars Greve; på sin digitale optager har han fanget åndedrættet, og det er lige, hvad han er kommet til Spjald Børnehave efter.

For at fange lyden af små vestjyders åndedrag!

Lars Greve, komponist med vestjyske rødder, er nemlig sammen med Fryd Frydendahl, fotokunstner fra Hvide Sande, ved at fastholde den vestjyske ånd i lyd og billeder.

Onsdag morgen begyndte de i Spjald Børnehave, hvor Linda Søgaard Andersen fra Spjald-Grønbjerg Musikforening havde samlet en lille flok børn, der ville hjælpe Lars Greve og Fryd Frydendahl med deres projekt.

- Børnene var straks med på det hele, fastslår hun.

Det tager da heller ikke lang tid, før Lars Greve har sine åndedrag på optageren; børnene varmer op med et par sange, og så er de klar til at levere:

- Ahhhhhhhh!

- Hahhhhhhhhh!

- Ffhhhhhhh!

Annonce

Lars Greve

Lars Greve er årgang 1983.Han er vokset op i Husby og er uddannet solist fra Københavns Konservatorium.

Han arbejder som musiker, komponist og lydkunstner.

Lars Greve har København som base, men optræder i hele verden.

Han står for lydsiden af Solhverv.

Fryd Frydendahl på knæ for at fange Videbæk-seniorernes bevægelser.

Et multimedimeprojekt

Fryd Frydendahl og Lars Greve har været i gang med at samle materiale til Solhverv i næsten et år nu.

Det er ikke uden grund, det hedder Solhverv; det startede den 21. juni sidste år, og det lanceres den 21. december i rådhushallen i Ringkøbing.

Solhverv er en multimedimeinstallation, der bygger video med lyd, stillbilleder og lydinstallation, og de to kunstnere, der står bag den, håber, at projektet derefter vil bevæge sig ud i hele kommunen.

- Jeg kunne godt tænke mig, at der for eksempel blev placeret en installation i Netto i Videbæk eller et stort billede på pølsevognen i Brejning-krydset, siger Fryd Frydendahl.

- Målet er at få kunsten ud til flest mulige borgere. Og processen undervejs, hvor vi har talt med masser af mennesker, fotograferet og optaget lyd, er en del af det hele, tilføjer hun.

Ikke bare vestjyder skal have glæde af Solhverv, understreger Lars Greve.

- Det vil også være en udstilling, der kan sige folk noget i både New York og Tokyo, siger han.

Fryd Frydendahl

Fryd Frydendahl er årgang 1984.Hun vokset op i Hvide Sande, er uddannet fotograf fra International Center of Photography og arbejder som fotografisk billedkunstner.

Hun skifter mellem Hvide Sande, København og New York som bopæl.

Fryd Frydendahl står for billedsiden af Solhverv i form af både fotografi og video.

Lars Greve bidrager til morgensangen med sin saxofon.

Aktiv onsdag

Fra Spjald går turen videre til Videbæk. Her er der aktiv onsdag; byens seniorer mødes til hyggeligt samvær og motion.

Fryd Frydendahl har nogle klare idéer om, hvad hun gerne vil have billeder af:

- Især folks hænder, siger hun.

Lars Greve har også stillet sig selv en opgave:

- Jeg skal have lyden af folk, der tramper i gulvet, siger han.

De to kunstnere bliver taget venligt imod, og Lars Greve lader sig overtale til at akkompagnere de to sange, der synges, på saxofon.

Derefter fortsætter aktiviteterne i hallen, og især Fryd Frydendahl får travlt med både at optage video og stillfotos.

Lars Greve tager sin optager med sig ud i hallen, og tilfældigt støder han ind i nogle børnehavebørn.

Ungerne vil gerne lade sig interviewe om forskellige emner, for eksempel: Hvad er "lys"?

Lars Greve kvitterer for hjælpsomheden ved at spille børnesange på saxofon; et virkelig hit blandt børnene!

Og måske er de med i den installation, der afsløres om 14 dage ...

Solhverv

Solhverv er et audiovisuelt kulturprojekt, der involverer, forener og portrætterer hele Ringkøbing-Skjern Kommune. Det skabes af to markante kunstnere med lokale rødder; musikeren Lars Greve og fotografen Fryd Frydendahl.Projektet vil ordløst beskrive området ved at gøre borgerne medskabende i tilblivelsen af værket. Greves rolle som komponist har været at opsøge borgerne i deres hverdag og lave musikalske aktiviteter, som optages som feltoptagelser. Aktiviteterne vil tage udgangspunkt i borgenes liv og kompetencer og inkludere foreningslivet, ungdomsuddannelser, flygtningecentre og virksomheder.

Det samlede værk vil have premiere ved vintersolhvervet 21. december 2017. Her vil Ringkøbing Rådhus store foyer med glasparti mod Ringkøbing Fjord danne ramme om to offentlige visninger af værket ved solopgang og solnedgang.

Og så fik en besøgende børnehave i Videbæk Idræts- og Fritidscenter også "Lille Peter Edderkop" på sax...
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

KA er en del af den danske model

Læserbrev: Det siges tit, at angreb er det bedste forsvar. Det er tydeligt, at næstformand Palle Bisgaard fra 3F følger den taktik i Lauge Bonde-sagen, hvor 3F har tvunget en virksomhed, der i mange år har haft en anerkendt overenskomst, til at tegne overenskomst. Selv om virksomhedens medarbejdere og ledelse er rasende over 3Fs tvang, tromler fagforbundet bare videre i sin magtarrogance. I stedet for at reflektere over 3Fs rolle i sagen bruger Palle Bisgaard spaltepladsen på at beskylde Arbejdsgiverforeningen KA for alverdens ting, og jeg vil gerne afmontere et par af hans myter. I KA er vi tilhængere af den danske model. Vi er selv en del af den danske model, fordi vi aftaler løn- og arbejdsvilkår gennem en landsdækkende overenskomst, der dækker bredt branchemæssigt. Overenskomst er kernen i den danske model, og vores har samme vægt som andre overenskomster. Arbejdsretten har for længst anerkendt vores overenskomst og understreget, at den har et niveau og indeholder alt, hvad der er sædvanligt for kollektive overenskomster på det danske arbejdsmarked. Vi mener – modsat 3F – at både lønmodtagere og arbejdsgivere skal have frihed til at vælge, hvilke fag- og arbejdsgiverforeninger, de ønsker at være medlem af. Vi ser konkurrencen og mangfoldigheden på arbejdsmarkedet som en klar fordel for begge parter. Den tvang, som 3F benytter, hører ikke hjemme i et moderne samfund som det danske. 3F har travlt med at tage patent på den danske model. Det holder ikke, når man husker, hvordan Østre Landsret allerede i 1984 fastslog, at KA opererer inden for den danske model. Det var dengang, at Arbejdsministeriet med socialdemokraten Svend Auken som minister i begyndelsen af 1980erne havde nægtet at godkende KAs ferieoverenskomst med den begrundelse, at KA ikke var en rigtig arbejdsgiverforening og vores overenskomst ikke var en rigtig overenskomst. Østre Landsret nåede frem til den modsatte konklusion: KA er en del af den danske model. Hvis den danske model skal overleve på sigt, er det nødvendigt at give plads til andre spillere og nye løsninger. Den danske model overlever ikke, hvis den udelukkende skal hvile på Fagbevægelsens Hovedorganisation, der mister medlemmer i stort tal og dermed taber legitimitet. Hvis modellen skal have et folkeligt mandat, nytter det ikke at pege fingre af de hundredtusindvis af danskere, der gerne vil modellen, men som ønsker at gøre tingene på en anden måde og derfor vælger alternative arbejdsmarkedsorganisationer.

Annonce