Annonce
Videbæk

På jagt efter det store sukkerchok: Tilflytterbørn skulle finde Holger og hans store slikposer

Holger - i det civile kendt under navnet Michael Pedersen - uddeler slikposer til tilflytterbørnene. Foto: Mikkel Jezequel
Velkomstgruppen i Troldhede havde inviteret alle, der er flyttet til byen de seneste 10 år til fest i hallen. Den stod på medbragt kage, kaffe, hygge - og ikke mindst Find Holger-konkurrence for børnene.

TROLDHEDE: Henrik Pedersen er en mand med adskillige ansigter...

I Troldhede kender de ham blandt andet for hans store engagement i livet omkring Troldhede Hallen. Men de kender ham også som julemanden, der hvert år bringer julestemning ind i de lokale børns liv. Og lørdag formiddag viste han et nyt ansigt - som den bekendte Holger fra "Find Holger"-bøgerne:

Et af højdepunkterne ved tilflytter-festen i hallen lørdag er, da de mange børn af indtil flere nationaliteter - dansk, syrisk, rumænsk, lithauisk - skal finde Holger og hans mange lækre slikposer.

Annonce

Og det er selvfølgelig Henrik Pedersen, der i stribet trøje, strikhue og sorte, runde hornbriller agerer Holger - hvem ellers!

Det passer Henrik Pedersen godt. Han er nemlig meget engageret i arbejdet med at få tilflyttere til at føle sig hjemme i Troldhede.

Den del af Velkomstgruppen, der var mødt op lørdag var - fra venstre - Mike Weber, Jette Keller, Michael Pedersen, Annette Nymann og Jeanette Agerbo. Foto: Mikkel Jezequel

- Jeg er selv tilflytter og kom til byen for 15-16 år siden. Jeg kom fra Vorgod; jeg kan bedst lide små byer, fortæller han, lige før han klædte sig på i Holger-tøj.

66 nye på to år

Henrik Pedersen er medlem af Velkomstgruppen i Troldhede, der siden 2014 - som navnet fortæller - har arbejdet på at få tilflyttere til at føle sig hjemme i den lille by i den østlige del af Danmarks største kommune.

Og dem har Troldhede heldigvis slet ikke så få af. Et par store lokale arbejdspladser, en afstand på blot en god snes kilometer til "storbyen" Herning og faciliteter som skole, børnehus, købmand, idræts- og kulturcenter og meget andet betyder, at der er en jævn tilstrømning af nye borgere - både fra ind- og udland.

- Så vidt jeg husker lige på stående fod, er der kommet 66 nye borgere til siden 2019, siger Annette Nymann fra Velkomstgruppen - og i øvrigt også selv tilflytter.

- Vi arbejder på at få tilflytterne til at føle sig velkomne, så vi kan få dem godt integreret - uanset, hvor de kommer fra, siger hun.

Vi arbejder på at få tilflytterne til at føle sig velkomne, så vi kan få dem godt integreret - uanset, hvor de kommer fra.

Annette Nymann, formand, Velkomstgruppen i Troldhede.

Det gør Velkomstgruppen på forskellig vis, fortæller Annette Nymann.

Annonce

På hjemmebesøg

- En måned efter en tilflytter er kommet hertil, får vi besked om det af kommunen, og så tager vi ud på besøg. Vi fortæller noget om byen, om hvad der er af tilbud og muligheder, og så har vi en goodiebag med, der blandt andet indeholder gratis billetter til for eksempel fællesspisning i hallen.

Der gås til kagerne på kagebordet. Foto: Mikkel Jezequel

Blandt arrangementerne er tilflytterfesten, der holdes en gang om året, og som henvender sig til de tilflyttere, der er kommet til byen inden for de seneste 10 år.

Denne lørdag formiddag er adskillige af de nye borgere og deres børn dukket op i hallen - medbringende eksempler på bagekunst fra deres respektive hjemlande, som de delte med hinanden.

Dagen byder- ud over kaffe og kage - på hyggesnak ved bordene og masser af aktiviteter ved bordene - "Troldhedes længste kagebord" - og dagen rundes af med pizza for alle, doneret af en venlig sponsor.

- Men vi laver også meget andet, som vi gerne vil have tilflytterne med i, så de føler sig velkomne. Vi har for eksempel en naturens dag, en skovens dag, svampedag og så videre, fortsætter Annette Nymann.

Annonce

Danskundervisning

Velkomstgruppen er også aktiv på andre områder. Man kommer ikke uden om, at mange af tilflytterne kommer fra andre lande, så det kan halte med danskkundskaberne.

Kender du dit Troldhede? Deltagerne i tilflytterfesten blev sat på prøve med spørgsmål om deres nye hjemby. Foto: Mikkel Jezequel

Men skal man integreres ordentligt, er det vigtigt, at man kan tale med hinanden, mener medlemmerne af Velkomstgruppen - der denne dag ud over Annette Nymann og Michael Pedersen, er repræsenteret af Jette Keller, Jeanette Agerbo og Mike Weber.

Derfor er gruppen begyndt at arrangere "dansk samtale", hvor en pensioneret lærer underviser udenlandske tilflyttere i netop det sprog, de skal bruge for at gebærde sig blandt de dansksprogede medborgere.

- Vi starter et nyt kursus op efter nytår, fortæller Annette Nymann.

Mens børnene har godt gang i legen - de ser ud til at kende hinanden allesammen fra børnehave og skole - sidder de voksne og hygger sig sammen. Nogle af dem har boet i årevis i Troldhede, andre er netop landet.

Tilflytterfesten samlede tilflyttere, der er kommet til Troldhede inden for de sidste 10 år. Foto: Mikkel Jezequel

Men alle har de tydeligvis viljen til blive en del af lokalsamfundet, og det glæder selvfølgelig Annette Nymann, for så har Velkomstgruppen ydet sit bidrag til integrationen i lokalsamfundet.

Annonce
Tarm For abonnenter

En jul med stærke traditioner: 50 år i træk har Hardy hentet sit juletræ hos Inger

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Fra L.O.C. til Birthe Kjær: To festivaler klar med de første navne

Ringkøbing For abonnenter

Dansk er vejen til succes: Ngun har en dansk mand på arbejde og en burmesisk mand derhjemme

Debat

Corona: Fortsæt idrætsaktiviteterne ude i lokalsamfundene

Ringkøbing-Skjern

Coronasmitten sætter fortsat rekorder: 321 lokale er smittet de seneste syv dage

Ulrik Wilbek kritiserer smitteopsporing: Antallet af selvisolerede eksploderer og risikerer at lukke samfundet

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ribo Vinduer opfører ny fabriksbygning på 9500 kvm., Bechs Hotels ordrebog med alle 250 julefrokost-bestillinger forsvandt og andre glimt fra Gamle Dage

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Ringkøbing-Skjern

Hvide Sande For abonnenter

Naboer er rasende over erhvervsmands byggeri af swimmingpool og anneks midt i Søndervig

Ekspert anbefaler nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Ringkøbing-Skjern

Gæt en træner: Vind billetter til Skjern Håndbolds kamp mod Mors Thy

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ridder af Hvide Sande og meget mere: Tidligere borgmester fik helt særlig overraskelse til sin fødselsdag

Ringkøbing-Skjern

47-årig mand bortvist fra værtshus: - Han råbte og skreg, siger politiet

Annonce