Annonce
Hvide Sande

På alles læber: Efter film-succes kommer der nu en sang om Hvide Sande - byen ved slusen

Sangskriverparret Silje Holtan og Kennet Lauridsen, der for præcis et år siden startede projektet ”Sange fra Hvide Sande” med hele to udsolgte koncerter på havnen, har netop modtaget en donation fra Slots- og Kulturstyrelsen til at arrangere ”samtalekoncerter” for de ældre og deres pårørende på egnens plejehjem. Pressefoto
På fredag har sangskriverparret Silje Holtan og Kennet Lauridsen, der står bag "Sange fra Hvide Sande", premiere på en ny Hvide Sande-sang sammen med den lokale sangskriver Karl Kristian.

Hvide Sande: Byen ved slusen er på alles læber i denne tid; Uanset om det handler om turisme, bæredygtighed, Brexit, en færge til Fanø, højhusbyggeri, vandsport eller en krimi i byens navn har Hvide Sande noget at byde ind med.

Og på fredag kommer byen, der i år fylder 90 år, igen på alles læber, når der er premiere på en ny Hvide Sande-sang, som sangskriverparret Silje Holtan og Kennet Lauridsen har skrevet sammen med den lokale sangskriver Karl Kristian.

Silje Holtan og Kennet Lauridsen står bag "Sange fra Hvide Sande", der kan høres ved den offentlige dobbeltkoncert fredag den 17. september i Hvide Sande Sportsfiskercenter, hvor der altså også er premiere på endnu en helt ny Hvide Sande-sang, som de tre sangskrivere har komponeret i fællesskab.

Annonce

Samtalekoncerter

Silje Holtan og Kennet Lauridsen har i øvrigt netop modtaget en donation fra Slots- og Kulturstyrelsen til at arrangere ”samtalekoncerter” for de ældre og deres pårørende på egnens plejehjem. Det glæder naturligvis de to musikere.

- Hele projektet ”Sange fra Hvide Sande” handler for os om at give noget tilbage til et område, vi elsker og lade musikken give historien nyt liv og fællesskabende oplevelser til området. Vi synes, det er vigtigt at dele sangene med de mennesker, der er opvokset her og måske har levet et helt liv i Hvide Sande og omkring fjorden, men ikke lige kan komme til en koncert på egen hånd. Sangene er også en gave til dem, og vi håber, at sangene kan vække en masse minder til live og sætte gang i nogle gode snakke blandt de ældre, deres pårørende, personalet og os som sangskrivere, siger Silje Holtan.

Vi synes det er vigtigt at dele sangene med de mennesker, der er opvokset her og måske har levet et helt liv i Hvide Sande og omkring fjorden, men ikke lige kan komme til en koncert på egen hånd.

Silje Holtan, sanger og sangskriver

- Lige nu skriver vi for eksempel på en sang, der handler om fiskeriet, livet på havet og de barske vilkår, der fulgte med. Det må siges at være en stor del af områdets DNA, og det er blandt andet noget af det, som vi håber de ældre kan hjælpe med at sætte ord på. Både mændene, der var på havet, og kvinderne, der savnede dem og aldrig helt vidste, om de kom hjem igen. Det bliver spændende at opleve, hvordan de ældre tager imod sangene og hvilke historier de kan give os med hjem i sangskriver-værkstedet, siger Silja Holtan.

Koncertrækken på plejehjemmene begynder med en koncert på Fjordglimt Ældrecenter i Hvide Sande søndag den 19. september. Derudover besøger ”Sange fra Hvide Sande” Anker Fjord Hospice, Holmbohjemmet - plejehjemmet i Kloster og Plejecenter Fjordgården i Ringkøbing.

Sange fra Hvide Sande

Det handler "Sange fra Hvide Sande" om: 

”Frit Fra Land” - En hyldest til naturen på Holmsland Klit, placeringen på tangen mellem hav og fjord; ”Hvor fjord og hav de ligger kind mod kind”…,”når du skimter havet og det hvide sand, så lægger hjertet frit fra land”. Om det syn der møder én, når man kører over højderyggen ved Nymindegab.

”Vesterhavets Port” - Om slusen i Hvide Sande; og hvordan den har lagt grund til hele byens eksistens og givet liv til hele området i mange år. Hvide Sandes dåbsattest i 1931, 90 år siden i år. Byens hjertekammer.

”Abelines Sang” - Sangen om enkefrue Abeline og om livet på Abelines Gård, en af de gamle strandingsgårde, der husede forliste søfolk. Om en stærk dame, der alene kæmpede for familiens og gårdens overlevelse i starten af 1900-tallet og blev et samlingspunkt for hele området.

”Kast Lys Over Land” - Om Lyngvig Fyr - et af områdets vartegn og store turistattraktioner. Historien bag det sidste fyr, der blev bygget på den jyske vestkyst i 1906 efter en lang række skibsforlis ud for det, der kaldtes ”Jernkysten”. Efter et stort forlis i januar 1903, hvor 24 søfolk mistede livet, besluttede man at bygge fyret.

”Kaster Angsten Over Bord” - Sangen om redningsforliset en vinternat i 1951, hvor otte lokale familiefædre satte livet på spil for fællesskabets skyld, og kun tre af dem kom hjem i live. Om havet og den barske natur som livsvilkår gennem tiden, og hvordan de lokale har kastet sig ud i bølgerne for at komme forliste søfolk til undsætning.

”Livadiavej” - Sangen om, hvordan de gader og stræder hvor vi går og cykler på en varm sommerdag, er opkaldt efter historien; betydningsfulde mænd og kvinder og skibe forlist udfor kysten. Og hvordan historierne viser os vej…

”Sandflugt” – sangen om hvordan sandfygning former landskabet og har gjort det gennem mange århundreder. Om hvordan man har kæmpet en kamp med sandflugten og plantet hjelm for at holde på klitterne, mens Vesterhavet tager sin bid af landskabet.

”Godt At Komme Hjem” – Om at føle sig hjemme i klitlandskabet med åbne vidder og højt til himlen som kontrast til storbyens stress og jag.

 
Annonce
Skjern For abonnenter

Ole fra Skjern har gjort klar til ny film i det vestjyske: Flyttede rottefælder, blændede lamper af og ryddede loft

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Skjern

Læserne vil have ny skole i Skjern - men afstemning om skolefremtiden gemmer også på en overraskelse

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ugens bolighandler: Fra 200.000 kroner i Lem til 5,2 og 6 millioner i Ringkøbing

Sport

Kan du huske? Minderne væltede frem, da Vesterhavshallen fejrede 60 + 1 års jubilæum

Skjern Håndbold For abonnenter

Karakterbog og videoanalyse: Angrebsspillet kørte i 60 minutter for Skjern, der revancherede nederlag

Debat

Der er skåret i hjemmehjælpstimerne: Kan kommunen pålægge pårørende at hjælpe?

Sport For abonnenter

Målvogter Heidi Hansen sikrede sejr: Jeg havde jo lovet, at jeg ville redde det sidste forsøg

Hvide Sande

Fortsat for farligt: Politiet kan stadig ikke komme ind i laksefabrik for at tjekke årsag til katastrofe-brand

Debat

Et vink med Ringkøbings største vognstang: Vi oplever stor modstand mod Raunonia turistby og flere turister i byen

Danmark For abonnenter

Fem børn mistede deres mor: 35-årige Nanna døde på sin søns fødselsdag

Ringkøbing-Skjern

Se galleriet: 170 mennesker krammede og dansede foran Rådhuset for at vinke farvel til corona

Hvide Sande For abonnenter

Se video: Lumsk cykelsti sender dagligt folk i asfalten - nabo måtte køre styrtet cyklist til lægen

Hvide Sande

Kok og indehaver af Restaurant Kommandobroen i Hvide Sande er udtaget til DM i østers

Annonce