Annonce
Hvide Sande

På alles læber: Efter film-succes kommer der nu en sang om Hvide Sande - byen ved slusen

Sangskriverparret Silje Holtan og Kennet Lauridsen, der for præcis et år siden startede projektet ”Sange fra Hvide Sande” med hele to udsolgte koncerter på havnen, har netop modtaget en donation fra Slots- og Kulturstyrelsen til at arrangere ”samtalekoncerter” for de ældre og deres pårørende på egnens plejehjem. Pressefoto
På fredag har sangskriverparret Silje Holtan og Kennet Lauridsen, der står bag "Sange fra Hvide Sande", premiere på en ny Hvide Sande-sang sammen med den lokale sangskriver Karl Kristian.

Hvide Sande: Byen ved slusen er på alles læber i denne tid; Uanset om det handler om turisme, bæredygtighed, Brexit, en færge til Fanø, højhusbyggeri, vandsport eller en krimi i byens navn har Hvide Sande noget at byde ind med.

Og på fredag kommer byen, der i år fylder 90 år, igen på alles læber, når der er premiere på en ny Hvide Sande-sang, som sangskriverparret Silje Holtan og Kennet Lauridsen har skrevet sammen med den lokale sangskriver Karl Kristian.

Silje Holtan og Kennet Lauridsen står bag "Sange fra Hvide Sande", der kan høres ved den offentlige dobbeltkoncert fredag den 17. september i Hvide Sande Sportsfiskercenter, hvor der altså også er premiere på endnu en helt ny Hvide Sande-sang, som de tre sangskrivere har komponeret i fællesskab.

Annonce

Samtalekoncerter

Silje Holtan og Kennet Lauridsen har i øvrigt netop modtaget en donation fra Slots- og Kulturstyrelsen til at arrangere ”samtalekoncerter” for de ældre og deres pårørende på egnens plejehjem. Det glæder naturligvis de to musikere.

- Hele projektet ”Sange fra Hvide Sande” handler for os om at give noget tilbage til et område, vi elsker og lade musikken give historien nyt liv og fællesskabende oplevelser til området. Vi synes, det er vigtigt at dele sangene med de mennesker, der er opvokset her og måske har levet et helt liv i Hvide Sande og omkring fjorden, men ikke lige kan komme til en koncert på egen hånd. Sangene er også en gave til dem, og vi håber, at sangene kan vække en masse minder til live og sætte gang i nogle gode snakke blandt de ældre, deres pårørende, personalet og os som sangskrivere, siger Silje Holtan.

Vi synes det er vigtigt at dele sangene med de mennesker, der er opvokset her og måske har levet et helt liv i Hvide Sande og omkring fjorden, men ikke lige kan komme til en koncert på egen hånd.

Silje Holtan, sanger og sangskriver

- Lige nu skriver vi for eksempel på en sang, der handler om fiskeriet, livet på havet og de barske vilkår, der fulgte med. Det må siges at være en stor del af områdets DNA, og det er blandt andet noget af det, som vi håber de ældre kan hjælpe med at sætte ord på. Både mændene, der var på havet, og kvinderne, der savnede dem og aldrig helt vidste, om de kom hjem igen. Det bliver spændende at opleve, hvordan de ældre tager imod sangene og hvilke historier de kan give os med hjem i sangskriver-værkstedet, siger Silja Holtan.

Koncertrækken på plejehjemmene begynder med en koncert på Fjordglimt Ældrecenter i Hvide Sande søndag den 19. september. Derudover besøger ”Sange fra Hvide Sande” Anker Fjord Hospice, Holmbohjemmet - plejehjemmet i Kloster og Plejecenter Fjordgården i Ringkøbing.

Sange fra Hvide Sande

Det handler "Sange fra Hvide Sande" om: 

”Frit Fra Land” - En hyldest til naturen på Holmsland Klit, placeringen på tangen mellem hav og fjord; ”Hvor fjord og hav de ligger kind mod kind”…,”når du skimter havet og det hvide sand, så lægger hjertet frit fra land”. Om det syn der møder én, når man kører over højderyggen ved Nymindegab.

”Vesterhavets Port” - Om slusen i Hvide Sande; og hvordan den har lagt grund til hele byens eksistens og givet liv til hele området i mange år. Hvide Sandes dåbsattest i 1931, 90 år siden i år. Byens hjertekammer.

”Abelines Sang” - Sangen om enkefrue Abeline og om livet på Abelines Gård, en af de gamle strandingsgårde, der husede forliste søfolk. Om en stærk dame, der alene kæmpede for familiens og gårdens overlevelse i starten af 1900-tallet og blev et samlingspunkt for hele området.

”Kast Lys Over Land” - Om Lyngvig Fyr - et af områdets vartegn og store turistattraktioner. Historien bag det sidste fyr, der blev bygget på den jyske vestkyst i 1906 efter en lang række skibsforlis ud for det, der kaldtes ”Jernkysten”. Efter et stort forlis i januar 1903, hvor 24 søfolk mistede livet, besluttede man at bygge fyret.

”Kaster Angsten Over Bord” - Sangen om redningsforliset en vinternat i 1951, hvor otte lokale familiefædre satte livet på spil for fællesskabets skyld, og kun tre af dem kom hjem i live. Om havet og den barske natur som livsvilkår gennem tiden, og hvordan de lokale har kastet sig ud i bølgerne for at komme forliste søfolk til undsætning.

”Livadiavej” - Sangen om, hvordan de gader og stræder hvor vi går og cykler på en varm sommerdag, er opkaldt efter historien; betydningsfulde mænd og kvinder og skibe forlist udfor kysten. Og hvordan historierne viser os vej…

”Sandflugt” – sangen om hvordan sandfygning former landskabet og har gjort det gennem mange århundreder. Om hvordan man har kæmpet en kamp med sandflugten og plantet hjelm for at holde på klitterne, mens Vesterhavet tager sin bid af landskabet.

”Godt At Komme Hjem” – Om at føle sig hjemme i klitlandskabet med åbne vidder og højt til himlen som kontrast til storbyens stress og jag.

 
Annonce
Hvide Sande For abonnenter

70-årige Ove har fisket fra Tyskerhavnen i over 50 år: Jeg ville være glad, hvis laksefabrikken blev væk

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Hvide Sande

Freja kunne ikke få en dagplejeplads til datteren Saga: Nu kæmper Hvide Sande for en vuggestue

Navne For abonnenter

Christina fra Skjern fandt en konkylie på stranden: Det fund har sendt hende i det internationale modemagasin Vogue

Ringkøbing-Skjern

TP Kjoler fik navn på tyv på ét døgn

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Danmarkspremiere: Arkitekt Flemming Bay-Jørgensen designer stole af vand-rør og andre glimt fra Gamle Dage

Morten Messerschmidt ny formand for Dansk Folkeparti

Sport For abonnenter

Nogen jagter det perfekte slag hele livet: Jytte fra Hover lavede 'hole in one' to gange på fire måneder

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Ringkøbing-Skjern

Kjoleforretning offentliggør video af fræk tyv: - Jeg ved godt, det er ulovligt

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Debat

Troen og tvivlen: Inger skal opstå fra de døde, siger Johannes. Hvis blot der er én af de tilstedeværende, der har troen!

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Ringkøbing-Skjern

Ringkøbing

Samler underskrifter mod Raunonia: Så mange har nu skrevet under

Annonce