Annonce
Rejser

Overblik: Det kan du opleve i Europa i februar

Det historiske karneval er legendarisk i den lille italienske by Ivrea - nok mest for appelsinkrigen. Foto: Storica Carnevale di Ivrea

1

Gent

Museum voor Schone Kunsten præsenterer den flamske maler Jan van Eyck (1390-1441) i den største udstilling nogensinde. "Van Eyck – en optisk revolution" med 10 af mesterens egne værker og omkring 100 internationale mesterværker fra den sene middelalder - malerier, miniaturer, skulpturer og tegninger. Kan ses til 30. april.

Læs mere: www.vaneyck2020.be.

3

Stockholm

Siden Stockholm Design Week blev lanceret i 2002, har den sammen med Stockholm Furniture & Light Fair været et af Skandinaviens vigtigste mødesteder for købere, sælgere, designere, arkitekter, presse og influencere. Nye trends, holdbare klassikere og mere end 400 begivenheder indtil 9. februar. Læs mere: www.stockholmdesignweek.com.

3

Tromsø

Hvert år er der samiske uge i byen, og under den afvikles de norske mesterskaber i reinkappkjøring og lassokast. Rensdyrræset foregår i byens gader, hvor dyrene trækker "jockeyen" på ski efter sig, og der er fart på. De fredelige rener kan strække ud og komme op på 60 km/t.

Læs mere: www.msm.no.

7

Hamborg

"Sorg - om tab og forandring" er titlen på en ny udstilling i Hamburger Kunsthalle, som har samlet værker af internationale moderne kunstnere om dette fænomen - om det er tabet af en elsket eller tabet af idealer og visioner eller tabet af hjem og fødested. Udstillingen kan ses til 14. juni.

Læs mere: www.hamburger-kunsthalle.de.

8

Venedig

Masker og pudrede parykker, ekstravagante baller, fantasifulde parader og gondoler i regatta på kanalerne. Byens legendariske karneval varer til 25. februar.

Læs mere: www.carnevale.venezia.it.

14

Paris

Valentinsdag i byernes by markeres på Musée de la Vie Romantique med en ny udstilling om hjerter og romantik i moderne kunst. 40 værker af 30 kunstnere, som alle udtrykker kærlighed. Udstillingen vises til 12. juli. På Palais de la Découverte kan man se udstillingen "De l'Amour", hvor ordet blandt andet er vendt på hovedet i teknologi. Denne udstilling kan ses til 30. august.

Læs mere: www.museevieromantique.paris.fr og www.palais-decouverte.fr.

15

Meton

Fête du Citron er en årlig tradition i byen på Den Franske Riviera på grænsen til Italien. I år er det 87. gang, der er citonfestival med masser af skulpturer skabt af citroner, især i Jardins Biovès, og med festivitas og optog med spektakulære paradevogne. Festival til 3. marts.

Læs mere: www.fete-du-citron.com.

19

Göteborg

Gothenburg Horse Show er i år tilbage i Scandinavium Arena. Fem dage med både udstillinger og spændende konkurrencer i spring og dressur med deltagelse af verdens bedste ryttere og heste.

Læs mere: www.gothenburghorseshow.com.

20

Köln

Det siges, at karnevallet her er den største, vildeste og mest skøre fest i hele Tyskland. Man kaldet det "den femte årstid", og den kulminerer i dagene omkring fastelavn med Crazy Days og Weiberfastnacht, hvor det er kvindernes karneval, Geisterzug (spøgelsesparaden) om lørdagen og den store Rosenmontag-parade (fastelavnsmandag) med over 140 karnevalsvogne og tusindvis af mennesker i gaderne.

Læs mere: www.cologne-tourism.com.

21

Husum

I aften er hele Husumbugten oplyst af brændende bål, ligesom der er Biikebrennen overalt i Slesvig-Holsten. Skikken med at tænde bål og holde taler og folkefest på sankt Peters aften kendes også på den sønderjyske vestkyst, hvor man holder Pers awten.

Læs mere: www.husum-tourismus.de.

22

Ivrea

Den lille italienske by 55 kilometer nordøst for Torino indleder officielt karnevalssæsonen i januar, men den "rigtige" fest og det imponerende historiske karneval er over flere dage i slutningen af februar, hvor Vezzosa Mugnaia, karnevalsdronningen, præsenteres, hvor det store historiske optog finder sted, og ikke mindst hvor der er "appelsinkrig".

Oprindelig kastede byens ugifte piger blomster og appelsiner efter optogets unge mænd, som de ville have opmærksomhed fra, men med årene er det blevet til en saftdrivende kamp efter fastsatte regler mellem forskellige deltagende hold.

Læs mere: www.storicocarnevaleivrea.it

22

Prag

Matějská pouť har en lang historie. Der er optegnelser fra det 16. århundrede om Matthæus-markedet. I dag er det et stort tivoli, der rykker ind ved Holesovice Exhibition Centre med over 150 forlystelser og naturligvis også boder med mad og drikke. Til 13. april.

Læs mere: www.matejskapout.cz.

22

Ljubljana

Dragen er den slovenske hovedstads maskot, og den er naturligvis med i optoget sammen med de andre kendte karnevalsfigurer. Under dragekarnevallet er den gamle bydel fyldt med boder, dans og dukketeater.

Læs mere: www.visitljubljana.com.

26.

Berlin

Der er VM i banecykling, UCI Track Cycling World Championships 2020, i Velodrom in Berlin-Prenzlauer Berg, hvor de danske cykelryttere har noget at leve op til. Ved sidste VM i Polen vandt mændene en sølvmedalje i parløb og bronze i forfølgelsesløb, mens kvinderne vandt bronze i parløb. Konkurrence til 1. marts.

Læs mere: www.trackcycling-berlin.com.

27

London

Tre dage med masser af øl og cider i The Old Truman Brewery. I dagtimerne er det en fagmesse, men om aftenen åbnes for publikum, som her kan smage byens bedste bryg - over 100 forskellige mærker - og nyde musik og streetfood.

Læs mere: www.brewldn.com.

Der er fart på gennem Storgata i Tromsø mod målstregen og titlen som norsk mester i rensdyrkørsel. Foto Truls Tiller/Msm Rromsø
”Madonna bij de fontein” er et de Van Eycks værker, som er med på udstillingen i Gent. Foto: MSK Gent
”Trauern - Von Verlust und Veränderung” er titlen på ny udstilling i Hamburger Kunsthalle. Foto Hamburger Kunsthalle
Karnevallet i Venedig er forfinet og aristokratisk. Foto: Frank Kovalchek/Wikimedia Commons
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En 1. april uden narrehat - og det er ikke engang løgn

Du behøver ikke lede længere, kære læser; den er der ikke. Trods datoen kan du roligt regne med, at vi af hele vort journalistiske hjerte står inde for, at de artikler, vi har skrevet til dagens avis og DBRS.dk, er ganske sandfærdige. Traditionen med at narre læserne april er ellers lang og hæderkronet. En af de første aprilsnarre i dansk dagspresse blev bragt af en københavnsk avis, som 1. april 1914 kunne berette, at solen havde sovet over sig og var stået op ni minutter for sent. En af de mest mindeværdige var Roskilde Tidendes aprilsnar i 1976. Hundredevis af borgere stillede sig i kø efter at have læst overskriften "Roskilde Spritfabrik holder lavpris-udsalg på whisky-snaps indtil kl. 17.30 i eftermiddag". Historien lød, at spritfabrikken ved et uheld var kommet til at blande original skotsk whisky med dansk snaps. Spritfabrikken ville sælge blandingsproduktet for en tier per liter, og folk skulle selv medbringe dunke og spande til det, de købte. På Dagbladet har vi gennem mange år ikke haft nogen fast tradition for en aprilsnar. I år var vi dog allerede i februar begyndt at varme ideerne op til at genindføre den; læserne må jo også godt have det sjovt ind imellem. Vinterens voldsomme vandmængder var i spil som et omdrejningspunkt, men helt præcist hvad vi skulle narre læserne april med, var ikke blevet konkret. Det kunne for eksempel være blevet til en historie om, at eleverne på én af de lokale skoler nu blev sendt hjem på ubestemt tid, fordi deres skole var oversvømmet, og at undervisningen indtil videre skulle foregå via Skype. Det kunne måske godt have kaldt et smil frem - engang... Men den historie er ikke rigtig aprilsnar-materiale længere. I det hele taget er det for tiden svært at se det sjove i med vilje at bringe falske nyheder ind i folks daglige nyhedsstrøm. Uanset glimtet i øjet vil vi ikke risikere, at læserne mister tiltroen til det, vi skriver - og når man ser på virkeligheden lige nu, er der desværre alt for meget af den, som i sig selv er grotesk nok til at minde om en aprilsnar. Det skal dog ikke hindre os i stadig at fortælle virkelighedens pudsige og skæve historier; et smil varmer altid, og i krisetider har vi endnu mere brug for det. Men de smil, der er at finde i dagens avis, har altså - ligesom på alle årets andre dage - helt igennem hold i virkeligheden.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Annonce