Annonce
Rejser

Overblik: Det kan du opleve i Europa i februar

Det historiske karneval er legendarisk i den lille italienske by Ivrea - nok mest for appelsinkrigen. Foto: Storica Carnevale di Ivrea

1

Gent

Museum voor Schone Kunsten præsenterer den flamske maler Jan van Eyck (1390-1441) i den største udstilling nogensinde. "Van Eyck – en optisk revolution" med 10 af mesterens egne værker og omkring 100 internationale mesterværker fra den sene middelalder - malerier, miniaturer, skulpturer og tegninger. Kan ses til 30. april.

Læs mere: www.vaneyck2020.be.

3

Stockholm

Siden Stockholm Design Week blev lanceret i 2002, har den sammen med Stockholm Furniture & Light Fair været et af Skandinaviens vigtigste mødesteder for købere, sælgere, designere, arkitekter, presse og influencere. Nye trends, holdbare klassikere og mere end 400 begivenheder indtil 9. februar. Læs mere: www.stockholmdesignweek.com.

3

Tromsø

Hvert år er der samiske uge i byen, og under den afvikles de norske mesterskaber i reinkappkjøring og lassokast. Rensdyrræset foregår i byens gader, hvor dyrene trækker "jockeyen" på ski efter sig, og der er fart på. De fredelige rener kan strække ud og komme op på 60 km/t.

Læs mere: www.msm.no.

7

Hamborg

"Sorg - om tab og forandring" er titlen på en ny udstilling i Hamburger Kunsthalle, som har samlet værker af internationale moderne kunstnere om dette fænomen - om det er tabet af en elsket eller tabet af idealer og visioner eller tabet af hjem og fødested. Udstillingen kan ses til 14. juni.

Læs mere: www.hamburger-kunsthalle.de.

8

Venedig

Masker og pudrede parykker, ekstravagante baller, fantasifulde parader og gondoler i regatta på kanalerne. Byens legendariske karneval varer til 25. februar.

Læs mere: www.carnevale.venezia.it.

14

Paris

Valentinsdag i byernes by markeres på Musée de la Vie Romantique med en ny udstilling om hjerter og romantik i moderne kunst. 40 værker af 30 kunstnere, som alle udtrykker kærlighed. Udstillingen vises til 12. juli. På Palais de la Découverte kan man se udstillingen "De l'Amour", hvor ordet blandt andet er vendt på hovedet i teknologi. Denne udstilling kan ses til 30. august.

Læs mere: www.museevieromantique.paris.fr og www.palais-decouverte.fr.

15

Meton

Fête du Citron er en årlig tradition i byen på Den Franske Riviera på grænsen til Italien. I år er det 87. gang, der er citonfestival med masser af skulpturer skabt af citroner, især i Jardins Biovès, og med festivitas og optog med spektakulære paradevogne. Festival til 3. marts.

Læs mere: www.fete-du-citron.com.

19

Göteborg

Gothenburg Horse Show er i år tilbage i Scandinavium Arena. Fem dage med både udstillinger og spændende konkurrencer i spring og dressur med deltagelse af verdens bedste ryttere og heste.

Læs mere: www.gothenburghorseshow.com.

20

Köln

Det siges, at karnevallet her er den største, vildeste og mest skøre fest i hele Tyskland. Man kaldet det "den femte årstid", og den kulminerer i dagene omkring fastelavn med Crazy Days og Weiberfastnacht, hvor det er kvindernes karneval, Geisterzug (spøgelsesparaden) om lørdagen og den store Rosenmontag-parade (fastelavnsmandag) med over 140 karnevalsvogne og tusindvis af mennesker i gaderne.

Læs mere: www.cologne-tourism.com.

21

Husum

I aften er hele Husumbugten oplyst af brændende bål, ligesom der er Biikebrennen overalt i Slesvig-Holsten. Skikken med at tænde bål og holde taler og folkefest på sankt Peters aften kendes også på den sønderjyske vestkyst, hvor man holder Pers awten.

Læs mere: www.husum-tourismus.de.

22

Ivrea

Den lille italienske by 55 kilometer nordøst for Torino indleder officielt karnevalssæsonen i januar, men den "rigtige" fest og det imponerende historiske karneval er over flere dage i slutningen af februar, hvor Vezzosa Mugnaia, karnevalsdronningen, præsenteres, hvor det store historiske optog finder sted, og ikke mindst hvor der er "appelsinkrig".

Oprindelig kastede byens ugifte piger blomster og appelsiner efter optogets unge mænd, som de ville have opmærksomhed fra, men med årene er det blevet til en saftdrivende kamp efter fastsatte regler mellem forskellige deltagende hold.

Læs mere: www.storicocarnevaleivrea.it

22

Prag

Matějská pouť har en lang historie. Der er optegnelser fra det 16. århundrede om Matthæus-markedet. I dag er det et stort tivoli, der rykker ind ved Holesovice Exhibition Centre med over 150 forlystelser og naturligvis også boder med mad og drikke. Til 13. april.

Læs mere: www.matejskapout.cz.

22

Ljubljana

Dragen er den slovenske hovedstads maskot, og den er naturligvis med i optoget sammen med de andre kendte karnevalsfigurer. Under dragekarnevallet er den gamle bydel fyldt med boder, dans og dukketeater.

Læs mere: www.visitljubljana.com.

26.

Berlin

Der er VM i banecykling, UCI Track Cycling World Championships 2020, i Velodrom in Berlin-Prenzlauer Berg, hvor de danske cykelryttere har noget at leve op til. Ved sidste VM i Polen vandt mændene en sølvmedalje i parløb og bronze i forfølgelsesløb, mens kvinderne vandt bronze i parløb. Konkurrence til 1. marts.

Læs mere: www.trackcycling-berlin.com.

27

London

Tre dage med masser af øl og cider i The Old Truman Brewery. I dagtimerne er det en fagmesse, men om aftenen åbnes for publikum, som her kan smage byens bedste bryg - over 100 forskellige mærker - og nyde musik og streetfood.

Læs mere: www.brewldn.com.

Annonce
Der er fart på gennem Storgata i Tromsø mod målstregen og titlen som norsk mester i rensdyrkørsel. Foto Truls Tiller/Msm Rromsø
”Madonna bij de fontein” er et de Van Eycks værker, som er med på udstillingen i Gent. Foto: MSK Gent
”Trauern - Von Verlust und Veränderung” er titlen på ny udstilling i Hamburger Kunsthalle. Foto Hamburger Kunsthalle
Karnevallet i Venedig er forfinet og aristokratisk. Foto: Frank Kovalchek/Wikimedia Commons
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Urimeligt gebyr på affald fra genbrugsbutikker

Læserbrev: Så blev der endelig offentligt røre omkring gebyr til genbrugspladsen for frivillige organisationer. Da vi i Kirkens Korshær Genbrug blev præsenteret for gebyret, var vi af den opfattelse, at det måtte bero på en misforståelse. Så vi sendte en ansøgning om fritagelse med henvisning til vores organisations formål, nemlig at indsamle midler til gavn for udsatte mennesker i Danmark blandt andet ved drift af varmestuer og væresteder. Desværre blev vores ansøgning om fritagelse ikke bevilget. Vi er cirka 40 frivillige, som hver uge gør et stort arbejde i den gode sags tjeneste med sortering og salg af donerede effekter fra borgere, som kunne have afleveret direkte til genbrugspladsen, som de har betalt gebyr for. Vi er meget taknemlige for det, som vi modtager til videresalg. Men vi er også nødt til at bruge genbrugspladsen i forbindelse med sortering, og altså nu betale gebyr for at kunne aflevere. Hvilket vi synes er urimeligt i vores situation. Vi i Kirkens Korshær Genbrug tilslutter os fuldt ud argumenterne fremført i læserbreve fra Blå Kors Genbrug og Plejehjemmets Venner vedrørende emnet og ønsker også, at dette gebyr for genbrugsbutikker med videre genbehandles i udvalg og byråd.

Annonce