Annonce
Vestjylland

Otte ofre stod ansigt til ansigt med tiltalt 18-årig: - Her passer man sit arbejde og hjem, og så skal man overfaldes

Den 18-årige mands mor var også i vidneskranken mandag. Hun kunne fortælle, at den 18-årige er født i en flygtningelejr i Rwanda, og at han kom til Danmark som otteårig. Sidste år fik han i en anden dom 60 dages betinget fængsel, men formåede ikke at overholde aftalepligten med Kriminalforsorgen eller et års prøvetid. Genrefoto: Timo Battefeld
En 18-årig mand nægter sig skyldig i en række sager om røveri og tyverier i Holstebro midtby i december og januar. Han ville kun udtale sig i de sager, hvor han erkender sin skyld.

Holstebro: Herregud, hvad betyder det blive frarøvet 1000 kroner, uden at man i øvrigt lider betydelig fysisk overlast?

Eller 300 kroner?

Eller nul kroner?

Annonce

Den mentale regning blev gjort op, da retssagen mod en 18-årig mand fra Holstebro tog sin begyndelse mandag. Manden er tiltalt for 14 punkter. De tre af dem - alle om besiddelse af mindre portioner af hash og heroin – erkender han. I de øvrige tiltaler erklærer han sig uskyldig, men ønskede ikke at udtale sig i retten.

Uskyldige var de otte ofre, der på førstedagen vidnede, også. To af dem – et ældre par – blev overfaldet i januar i år, efter de netop havde hævet penge. Det kom til tumult, da en ung mand ville stjæle mandens pung. Selvom den ældre mand strittede imod, faldt ned i en hæk og fik leveret et slag mod overfaldsmanden, mistede han alligevel sin pung.

- Lige i starten havde jeg det skidt. Det var jo ubehageligt – her passer man sit arbejde og hjem, og så skal man overfaldes, lød mandens svar, da anklager Niclas Nissen ville høre, hvordan manden har haft det efterfølgende.

- Nu lægger jeg mærke til, om der står nogen bag mig. Det gjorde jeg ikke før, tilføjede manden.

Hans hustru havde det på tilsvarende måde. Hun havde forsøgt at hjælpe sin mand ved at hive i overfaldsmanden.

- Det er en ubehagelig situation, og jeg kunne ikke rigtig hjælpe ham. Jeg råbte og skreg. Der kom et par biler, og jeg syntes, at de måtte stoppe, men det gjorde de så ikke, sagde hustruen om overfaldet i januar i Kirkestræde.

Jeg var nok lidt ræd

Røveriet i Kirkestræde var blot et af adskillige røverier, tyverier og forsøg på samme i Holstebros midtby i den periode.

I et andet tilfælde blev en kvinde skubbet til side og frarøvet de 1000 kroner, hun netop havde hævet.

- Det har gjort dybt indtryk. Selvfølgelig var jeg nervøs, når jeg skulle ud at hæve penge, men det er heldigvis ikke så tit. Jeg tror, jeg klarer mig ret fint, udtalte hun.

Bange var et andet offer også, efter hun i Vestergade var blevet fravristet sin taske. Men hun var også hidsig, forklarede hun og satte derfor i trods efter tyven. Hun fandt ham tæt derved, i Asylgade, hvor han gennemrodede tasken.

- Jeg råbte to-tre gange: "Du kan godt give mig tasken. Jeg har ringet til politiet." Til sidst kom han da også lige så fint og afleverede tasken, sagde hun.

Bortset fra 150 kroner. Og kvinden manglede at have et detaljeret signalement.

- Jeg var nok lidt ræd. Jeg tror ikke, jeg ville kunne genkende ham i dag, sagde kvinden også, og det gjaldt generelt for vidnerne, at de oftest kun kunne se øjnene i det tildækkede ansigt. Der var tale om en mørk mand, var alle enige om. Dernæst er det op til anklageren via blandt andet videoovervågning at bevise, at den 18-årige tiltalte er identisk med ham på billederne.

Faktisk var det kun det mandlige offer fra Kirkestræde, der mente at kunne genkende gerningsmanden. Det mødte protest fra forsvareren, der mente, at man i stedet skulle have haft en fotokonfrontation med mulige gerningsmænd.

Da anklageren så spurgte, om den ældre mand genkendte nogen i retten, kiggede han rundt og svarede: - Nej, det synes jeg ikke.

Anklageren vil gå efter en fængselsstraf i omegnen af et år og tre måneder. Der falder formentlig dom tirsdag.

Vold, røveri og stoffer

En 18-årig mand fra Holstebro er tiltalt for i alt 14 forhold. Han har siddet varetægtsfængslet siden den 9. februar.

1.Den 22. december 2020: Ved Jyske Bank på Store Torv maser en mand sig ind foran en kvinde og stjæler 1000 kroner fra pengeautomatens munding.

2.Den 13. januar: Tumult opstår, da en mand stjæler en pung fra et ægtepar, som netop har hævet penge hos Sparekassen Thy i Vestergade. De to mænd vælter omkuld, og manden slår gerningsmanden, som dog slipper afsted med pungen og 300 kroner.

3.Den 12. januar: Forsøg på at stjæle taske fra forbipasserende kvindes bagagebærer på cykelstien bag Kvickly i Holstebro.

4.Den 12. januar: Forgæves forsøg på at frarøve taske fra ældre kvinde, der netop er kommet ud af Kvickly.

5.Den 12. januar: Tasketyveri i Vestergade. Gerningsmand afleverer taske og pung igen, men stjæler 150 kroner fra tasken.

6.Den 21. januar: På Døesvej ud for Dyssegården fravristes en ældre kvinde sin taske, der blandt andet indeholdt 500 kroner og en mobiltelefon.

7.Den 24. januar: Indbrud via uaflåst dør i Rendsborggade i Holstebro, hvor flere personer sover. Der stjæles to Iphones, en jakke, ur og et Dankort. Det sker om morgenen mellem klokken 04 og 06.

8.Den 24. januar: Databedrageri klokken 05.51 - det stjålne kort fra Rendsborggade benyttes i Circle K på Nørrebrogade. Der købes for 389 kroner.

9.Den 29. januar: En kvinde fratages ved busstoppestedet i Vestergade sin taske. Den indeholdt blandt andet mobiltelefon og 7500 kroner.

Desuden: En sag om vold den 27. juli, hvor den tiltalte skubber, slår og tager kvælertag med begge hænder - tre sager om besiddelse af hash og heroin - samt brugstyveri af en knallert.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

S-byrådsmedlemmer bag opsigtsvækkende forslag: Pil testmøllerne i Lem Kær ned efter seks år

Skjern Håndbold

Skjern-cheftræner efter kæmpe pokal-skuffelse: Det har været en sæson med røven i vandskorpen

Annonce