Ringkøbing-Skjern

Otte års rutsjebanetur: Det er gået op og ned for testmøllerne

Sådan bliver udsigten fra Velling Bugt, hvis det lykkes at få to testmøller op. Projektudviklerne arbejder på sgen med at finde penge til teknisk udstyr. Visualing: Planenergi

2011

Sagen om testmøller i Velling Mærsk ved Stauning Lufthavn begynder i 2011, da Naturstyrelsen udpeger området som testplads. Det bliver vurderet, at møllerne godt kan stilles op uden at genere lufthavnen.

2013

I august 2013 modtager Ringkøbing-Skjern Kommune en ansøgning om opstilling af fire testmøller i området. Der er imidlertid trådt nye, strammere bestemmelser i kraft, men Trafikstyrelsen indvilger i at være fleksibel, så der både bliver plads til møller og lufthavn.

2014

I 2014 bliver et planforslag for fire møller sendt i høring. Naboer og Stauning Lufthavn protesterer over planerne om fire møller på op til 250 meter i højden. Ribe Stift nedlægger veto mod møllerne. Vestas og mølleopstillerne kan derimod se store perspektiver i projektet. Et politisk flertal er klar til at bakke op om møllerne. Ribe Stift vælger efterfølgende at frafalde sit veto, efter at Kirkeministeriet har trukket sin indsigelse tilbage. Stiftet fastholder dog sin indsigelse mod projektet. De følgende tre år foregår der en hektisk mødeaktivitet mellem politikere, kommunens administration, diverse styrelser, lufthavnen, brugerne og lodsejere for at finde en løsning.

2015

I juni 2015 bliver der etableret en bredt sammensat arbejdsgruppe, som er enige om arbejde for fire testmøller på 200 meter, hvis opstilling kan ske uden gener for lufthavnen. Der bliver imidlertid sået tvivl om lufthavnens fremtid med fire møller. Undervejs tilbyder projektudviklerne at betale nyt teknisk udstyr på 11 millioner kroner til lufthavnen og betale den årlige driftsudgift på op mod 400.000 kroner, så længe møllerne står der.

2016

Politikerne lægger i 2016 op til at opgive projektet. Men Vestas, erhvervsrådet og LO appellerer til, at projektet gennemføres. Enden bliver, at projektfolkene reducerer antallet af testmøller fra fire til to. Og en ny planproces går i gang. I forbindelse med høringen denne sommer nedlægger Ribe Stift igen veto mod projektet.

2018

Flere forsøg på at finde en alternativ løsning mislykkes. Det bliver derfor op til erhvervsministeren at beslutte, om stiftets veto skal stå ved magt, eller om der skal give gives tilladelse til at sætte møllerne op. Daværende erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) beslutter efter et besøg i området at underkende det kirkelige veto og give møllerne grønt lys. Det sker kort før jul sidste år.

2019

I januar i år godkender et byrådsflertal lokalplanen for to testmøller i Velling Mærsk.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Landbruget er presset af de mange millimeter regn

Ringkøbing

I sadlen i Søndervig: Tidligere verdensmester glæder sig til at køre motionsløb

Vestjylland

Flere sunde kunder: Vestjysk Bank løfter bundlinjen

Leder For abonnenter

Kære transportminister: Riv nu ikke hele aftalen i stykker

112

62-årig mand stoppet tre gange trods frakendt kørekort: Nu tager vi din bil

Videbæk For abonnenter

Videbæk-træer ødelægger kloakken - nu bliver de 'sultet væk'

Ringkøbing

Underskud på 642.000 kroner: Sygemeldinger og afskedigelser blev en dyr omgang for museum

Hvide Sande

Kritiserer byggeri i tre etager: Tyskerhavnen bliver klemt inde bag "Berlinmur"

Annonce