Annonce
Ringkøbing

Ostekrigen: Jægerne bruger ost så længe Fødevarestyrelsen er gået i flyverskjul

Det er et kæmpe og meget tidskrævende arbejde at regulere bestanden af mårhunde. Og det sker næsten udelukkende af frivillige jægere, der ikke får en rød øre for at gøre samfundet en kæmpe tjeneste ved at bekæmpe mårhunden. Arkivfoto: Henrik Reintoft
Danmarks Jægerforbund vil forsat bruge ost som lokkemad til mårhunden, indtil der ligger noget på skrift fra Fødevarestyrelsen.

Varde: Bølgerne blandt landets jægere gik højt i den forgangne weekend. Årsagen er JydskeVestkystens historie om, at Fødevarestyrelsen ifølge Danmarks Jægerforbund vil håndhæve en EU-forordning, som forbyder jægerne at bruge ost som lokkemad for en invasive mårhund. En mindre katastrofe, da mårhunden er helt vild med ost.

Claus Lind Christensen, formand for Danmarks Jægerforening, sagde:

- Fødevarestyrelsen har i den grad tabt sutten.

Og har venter fortsat på et redeligt svar og begrundelse bag forbuddet fra Fødevarestyrelsen.

- Så længe Fødevarestyrelsen er gået i flyverskjul, og vi ikke har noget på skrift, så gør vi som hidtil. Det er en djøfisering. Jægerne forstår det ganske enkelt ikke, siger Claus Lind Christensen.

Annonce

Går til minister

Venstres naturordfører Anni Matthiesen er gået ind i kampen for at hjælpe jægerne, der heller ikke må bruge trafikdræbte dyr som lokkemad.

- Jeg mener, det er dybt godnat, når man nu forbyder at anvende både ost og trafikdræbte dyr som lokkemiddel til at bekæmpe de invasive mårhunde. Derfor har jeg nu valgt at tage kontakt til ministeren for at få ham til at sætte dette her på plads. Jeg må jo gå ud fra, at også ministeren anerkender, at vi har en fælles opgave med at bekæmpe disse mårhunde, som er altødelæggende, uønsket og altædende og især er hård ved fuglevildtet og mindre pattedyr, siger Anni Matthiesen.

Hun går nu til Fødevareminister Mogens Jensen (S).

Mund- og klovsyge

Ansvarlig for den koordinerende mårhundebekæmpelse i Danmark er specialkonsulent Mariann Chriél fra Arter & Naturbeskyttelse, Miljøstyrelsen.

- Det har været forbudt hele tiden. Det er en EU-forordning. Det må vi bare rette os efter, siger Mariann Chriél.

Men det er først nu, at Fødevarestyrelsen vil håndhæve forordningen fra 2009. Fødevarestyrelsen er ikke vendt tilbage på henvendelsen fra JydskeVestkysten, der gerne vil have en nærmere forklaring. Dog har Danmarks Jægerforbund fået oplyst, at forbuddet mod ost skyldes risikoen for smittefare. Blandt andet mund- og klovsyge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen

Læserbrev: Indlægget “Lad der ikke gå sognepolitik i sagen” om Innovests husning af de kommunale arbejdspladser havde nogle gode pointer, der førte til den rigtige konklusion i et dilemma. Der savnes nogle tal på økonomien, og jeg kan betvivle, kommunalbestyrelsen har det vigtigste; det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede omsætning i detailhandelen. Butikkerne vil miste omsætning. Ikke blot til nabobyerne, men også til storcentrene i de større byer og til netbutikkerne udenfor kommunen. Det vil koste arbejdspladser, give tomme butikslejemål og tomhed i bymidten. Så på den måde et paradoks, når et erhvervscenter er omdrejningspunktet for at trække kunderne væk fra de små lokale erhvervsdrivende. Vi har jo lige fulgt kampen for købmanden i Stauning, og her er det så i større målestok. Du kan blot se til Esbjerg, hvad det har betydet i Kongensgade, at kontorer er flyttet på havnen. Og omvendt, hvad de gør i Billund for at trække folk til midtbyen. Så byrådet bør have det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede detailomsætning i kommunen med i ligningen. Det er ikke nok med en kort tilbagebetalingstid på investeringen i Excel-arket. Så jeg er enig med Jacob Agerbo i, at der ikke skal gå sognepolitik i sagen. For det handler ikke kun om finansiering og besparelser, men også om tabt detailhandel. Ikke “bare” i Skjern midtby. Men i kommunen. For der ingen garanti for, at omsætningen affødt af butiksdøden bliver i Skjern/Tarm, eller for den sags skyld i kommunen. Så derfor vedkommer det også borgerne udenfor Skjern ... Så herfra skal opfordringen lyde; lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen.

Skjern Håndbold For abonnenter

Kasper Søndergaard rundede 350 kampe – nu venter efterårets vigtigste opgør: Vi er ikke i god forfatning

Annonce