Annonce
Indland

Organisation kræver mere handling for unge hjemløse

Bjarke ørsted/Ritzau Scanpix

Der skal tænkes i helhedsløsninger, så antallet af unge hjemløse falder yderligere, mener landsorganisation.

Der skal stadig gøres mere, selv om det for første gang i 12 år er lykkedes at knække kurven i antallet af unge hjemløse.

Det mener Sand, landsorganisationen for hjemløse.

- Jeg synes ikke, at det er faldet helt nok. Men det er dejligt, at vi begynder at se et fald, og at nogle af de initiativer, der er sat i værk, virker.

- Det er blandt andet, at vi er begyndt at tænke i helhedsorienterede løsninger.

- At der både bliver taget hånd om de psykiske problemer og misbrugsproblemer, samtidig med at der bliver taget hånd om at finde billige boliger, siger Christina Strauss, der er landsformand i Sand.

Det er en opgørelse fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive), som viser, at antallet af unge hjemløse er faldet.

Der er omkring 350 færre hjemløse mellem 18 og 29 år i landet end for to år siden - og det samlede antal hjemløse er kommet ned på knap 2000 personer.

Omkring en tredjedel af landets hjemløse er unge. Ifølge Christina Strauss skyldes det blandt andet, at ydelser til unge er for lave. Hun har opskriften klar for, hvad der mere skal gøres.

- Vi skal sætte meget mere ind i forhold til helhedsorienterede løsninger. Vi skal tage fat om hele problemet i stedet for kun at koncentrere os om små dele af problemet.

- Det gør man ved, at der står billige boliger klar, man tager fat i misbrugsbehandlingen, man tager fat i den psykiatriske behandling, og man gør det hele på samme tid - og helst ikke med for mange sagsbehandlere, siger hun.

Ude på herbergerne er der en skærpet opmærksomhed på, at de unge mennesker ikke må blive fastholdt i hjemløsheden.

Det fortæller Kåre Skarsholm, chefkonsulent hos foreningen Selveje Danmark, som repræsenterer en stor del af de danske herberger.

- Der bliver gjort en ekstra indsats, så man er sikker på, at de får den tidlige hjælp, de har brug for.

- Man vil gerne have dem hurtigst muligt ud af herbergerne og over i lejligheder, så de bliver udsluset og ikke indfanget i det hårde miljø, siger Kåre Skarsholm.

Det er syvende gang, at Vive kortlægger hjemløsheden i Danmark. Siden 2007 har kortlægningen fundet sted hvert andet år.

/ritzau/

Annonce
Opgørelsen over antallet af hjemløse på Vives hjemmeside
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Giv lufthavnen en blød landing

For en god måneds tid siden lykkedes det atter Stauning Lufthavn at holde propellen i luften - i hvert fald for en tid. Den lille lufthavn med den dårlige økonomi fik bevilget et krisetilskud på 2,5 millioner kroner fra byrådet. Vel at mærke oveni de knap to millioner kroner, som kommune i forvejen årligt poster i den. De seneste godt 25 år har kommunen hældt omkring 50 millioner kroner i Stauning Lufthavn, og efterhånden må man spørge sig selv, hvornår kassen skal klappe i. Er det virkelig en kommunal kerneopgave at drive en lufthavn, hvor underskuddet vokser i takt med, at antallet af fly falder? Nu foreslår pilot og tidligere direktør for flyselskabet Cimber, Jørgen Nielsen fra Sønderborg, at lufthavnen omdannes til en flyveplads og eventpark. Han foreslår, at arealerne kan bruges til weekend-arrangementer med bilræs, koncerter, småflysreparationer og flyturisme. Han foreslår også at etablere dronecenter og skoleflyvning, aktiviteter lufthavnen allerede er i fuld gang med. Vel at mærke alle initiativer, som ikke kommer til at koste skatteborgerne knap to millioner i årlig støtte - foruden diverse dyre redningskranse. Prisen er, at lufthavnen ikke vil have samme grad af bemanding som nu blandt andet i kontroltårnet, men igen må man spørge sig selv, hvorfor Ringkøbing-Skjern partout skal have en lufthavn med fuld bemanding? Specielt ikke når alternativet er en prisbilligere løsning, der samtidig kan være rammen om kulturelle arrangementer. Det med kultur er nemlig noget, vi kan her i kommunen. Hvad havne angår, er man nok bedre til fiskeri- og lystbådehavne her i området - end til lufthavne. Kommunen er desuden allerede medejer af Midtjyllands Lufthavn i Karup. Det vil måske være en bitter pille at sluge for nogle, at man ikke kan opretholde en lufthavn, trods de mange millioner man har smidt efter den. Men på et tidspunkt må man trække en streg og erkende, at man ikke skal i den retning og se sig om efter en ny vej. Det kunne passende være den vej som en tidligere flychef - på eget initiativ i øvrigt - foreslår.

Annonce