Annonce
Livsstil

Opskrift: Mortens fyldte chokolade a la risalamande

Odense: Morten Chokolade laver julekonfekt til Eksklusiv. Foto: Robert Wengler
Cirka 40 styk Disse fyldte chokolader er en anden version af den klassiske risalamande-leg, hvor en person skal finde mandlen. Her gemmer den sig i stedet i et stykke fyldt chokolade.

Ingredienser:

Ganache:

200 gram hvid chokolade

1,25 dl fløde

1 spsk. glukosesirup

Vaniljepulver – efter smag

Hvid, tempereret chokolade til at støbe de fyldte chokolader med.

Ekstra fyld:

Hakkede smuttede mandler

Tørrede kirsebær

En hel smuttet mandel

Annonce

Fremgangsmåde:

Ganache:

Hæld fløde og glukose i en gryde og bring det i kog. Kom den hvide chokolade i en skål og hæld den kogende fløde over chokoladen, så den smelter. Rør med en dejskraber, til blandingen er en ensartet masse.

Kom vaniljepulver i. Smag til – og husk, at der skal mere vanilje i, end man tror, da den også skal give smag til den chokolade, man støber chokoladen i.

Temperér 600-700 gram hvid chokolade og støb chokoladeskallerne i chokoladeform. Når skallerne har sat sig, drysses de hakkede smuttede mandler i bunden af hullet. Herefter kommes ganachen i. Fyld formen cirka halvt. Kom til sidst et tørret kirsebær i hvert hul – og én mandel i den sidste.

Lad ganachen sætte sig 15 minutter i køleskabet. Luk derefter chokoladerne med den sidste del af den tempererede hvide chokolade.

De fyldte chokolader ligner hinanden, når man slår dem ud af formen, men en af dem indeholder en hel mandel. Det er selvfølgelig den person, der finder mandlen, som vinder mandelgaven.

Hvis du er i tvivl om, hvordan man tempererer chokolade, findes der videoer på nettet, som forklarer det – eller man kan tilmelde sig et tempereringskursus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Forslagene efter Hilde-sagen: En dyr omgang tidsspilde

Siden nyopererede Hilde-Kristin Reed Mogensen Kristi Himmelfartsdag sidste år lagde en selfie op på Facebook, er hendes navn blevet til et begreb. Hilde-sagen får de fleste læsere af Dagbladet til at tænke på benhård tolkning af sygedagpengeregler og på jobafklaring på kanten af sygesengen. Dagen før sin operation fik Hilde besked fra kommunen om, at hun få dage efter ville komme i et såkaldt jobafklaringsforløb og få frataget sine sygedagpenge til fordel for den lavere ressourceforløbsydelse. Sygedagpengeperioden på 22 uger var udløbet, og kommunen fandt ikke grundlag for at forlænge perioden. En shitstorm, en lang række artikler i Dagbladet samt et par kommunale kovendinger senere er Hilde i dag færdig med sin efterbehandling og håber at være kommet fri af kræften. Hun er også lige så stille på vej tilbage til sit job som dyrlæge i Tim. Samtidig er kommunen færdig med sin 'efterbehandling' af denne og andre sygedagpengesager, og det har nu ført til en henvendelse til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard med forslag til ændringer af lovgivningen. Sygedagpengeperioden bør, mener kommunen, forlænges fra 22 til for eksempel 30 uger. Det vil selvfølgelig give den syge mere tid til at blive rask - men det er værd at minde kommunen om, at uanset om fristen er det ene eller det andet antal uger, så er en henvendelse som den, Hilde fik dagen før en alvorlig kræftoperation, helt hen i vejret. Men honnør for udspillet! Knap så højt løfter vi på hatten over de andre forslag fra kommunen. At det skulle gøre nogen forskel, om man kalder det jobafklaringsforløb eller jobudviklingsforløb, skal man vist have den store diplomuddannelse i bureaukrat-dansk for at forstå visdommen i. Det er nu en gang indholdet og ikke den sproglige indpakning, som betyder noget. Tilsvarende lyder forslaget om en landsdækkende kampagne, der skal fremhæve meningen med og værdien af jobafklaringsforløb, ærlig talt som en dyr omgang tidsspilde. Et godt råd: Brug i stedet kræfterne og pengene på at administrere både menneskeligt og fornuftigt i forhold til de muligheder, loven giver. Det kunne for eksempel have sparet Hilde for en opslidende kamp med myndighederne.

Annonce