Annonce
Vestjylland

Oprykning til 2. division sender talentarbejdet på stjernefart

Mandag vender FS Holstebro tilbage fra sommerferien med en ny opgave. Nu skal der kunne leveres talenter til 2. division i stedet for Danmarksserien, hvilket stiller højere krav til talentsamarbejdet. Foto: Morten Stricker
Ungdomsarbejdet i FS Holstebro får nemmere ved at indsamle point til licens-regnskabet hos DBU efter Holstebro Boldklubs oprykning til 2. division. Men det øger også kravene den anden vej, erkender sportschef.
Annonce

Holstebro: Da Holstebro Boldklub for et par uger siden rykkede op i 2. division med en 5-2 sejr over Silkeborg KFUM, hoppede FS Holstebros sportschef Kim Fischer Mensbo med tårer i øjnene rundt på sidelinjen og gav et kæmpe bjørnekram til HBs ditto, Henrik Christensen.

For det var ikke kun i Holstebro Boldklub, at oprykningen var en forløsning på mange års hårdt arbejde. Det var det også i talentsamarbejdet FS Holstebro, der har stået bag udviklingen af godt halvdelen af førsteholdstruppen.

Og glæden er ikke kun på det rent følelsesmæssige plan - og stoltheden over at se de lokale drenge have succes på banen. Det handler også om, at oprykningen er en gave til den lokale talentsatsning, der er et samarbejde mellem Holstebro Boldklub, Måbjerg IF, Mejrup GU og Mejdal-Halgård Fodbold.

- Det er fantastisk for alle dele af klubben, ligesom det også kan være med til at løfte de andre lokale klubber, at HB er rykket op. Bare se ude i Måbjerg, der er tilbage i serie 2 med en række tidligere FS Holstebro-talenter på holdet, og som har nydt godt af de seneste års talentarbejde, siger Kim Fischer Mensbo.

Annonce

Point på kontoen

Et af de steder, hvor oprykningen får størst indflydelse, er i forhold til DBUs licens-system, som er med til at bestemme, hvor højt et niveau klubbens bedste ungdomshold kan få lov til at spille på.

DBUs licens-system

Dansk Boldspil-Union indførte sidste sommer et nyt stjerne-system til at rangere de danske klubber fra nr. 1 og nedefter, ud fra hvor gode de er til at talentudvikle. Det er på baggrund af denne liste, DBU tildeler licens til klubberne.

Ud fra syv parametre som eksempelvis organisation, uddannelse og produktivitet tildeles klubben 1-5 stjerner (hele og halve) - der bygger på en samlet score, og hvor mange minimumskrav klubben opfylder.

40 klubber er blevet tildelt en licens. De 13 bedste hold bliver placeret i ligaen, mens nummer 14-28 placeres i divisionen i den efterfølgende sæson. FS Holstebro er aktuelt rangeret som nummer 36 i Danmark.

Et nøglekriterie i den årlige bedømmelse af klubberne i forhold til tildeling af licens er 'produktivitet' - hvor mange talenter der får spilletid i superligaen, 1. division og 2. division. Hidtil har det været lidt af en hæmsko for FS Holstebro, da man var en af de eneste licensklubber uden eget seniorhold i en af de rækker - og derfor kun kunne score point på talenter, der var sendt videre til andre klubber.

- Hver gang Kim Kristensen udtager en tidligere FSH-dreng til en kamp i 2. division, er der point til vores regnskab. Da vi rykkede op, var der seks af vores egne talenter med i kampen mod Silkeborg, og den slags vil vi kunne få helt anden glæde af i 2. division, udover deres sportslige bidrag, fordi det nu kommer til at tælle med i vores licens-ansøgninger, forklarer Kim Fischer Mensbo.

Lucas Jensen har sammen med holdkammeraten i Vejle, Tobias Mølgaard, samt Mikkel Kallesøe i Randers stået for størstedelen af den 'produktivitet', FS Holstebro er blevet belønnet for i DBUs licens-system de seneste år. Med oprykningen til 2. division kan Holstebro Boldklub nu også selv bidrage til regnskabet. Foto: Mette Mørk

Systemet er sådan indrettet, at spillere sender point hjem til moderklubberne til og med det år, de fylder 23. Jo højere oppe i rækkerne, kampene er spillet, des flere point.

- Hidtil har vi scoret fem procent på produktiviteten, og det har vi mere eller mindre kunnet takke Tobias Mølgaard (Vejle), Lucas Jensen (Vejle) og Mikkel Kallesøe (Randers), for næsten alle vores point. Derfor betyder det ret meget, at vi nu også selv kommer til at kunne bidrage, ligesom jeg da kan glæde mig over, at Vejle igen er rykket op i Superligaen, og at Simon Graves på det seneste har lignet en spiller, som de vil satse på i Randers, fortæller Kim Fischer Mensbo.

Annonce

Presbold tilbage

I forhold til egne arbejdsvilkår har sportschefen derfor er en klar interesse i at presse på for, at Holstebro Boldklub fortsat vil have en strategi om at bruge mange egenudviklede spillere på førsteholdet.

Til gengæld skal han også være den første til at erkende, at oprykningen til 2. division også stiller krav den anden vej.

- Det bliver også en presbold tilbage til os, for vi skal blive endnu bedre til at udvikle talenter. Vi har været dygtige til at udvikle spillere, der kunne klare sig på Danmarksserie-niveau, men nu skal vi flytte med op i 2. division og levere talenter, der kan klare sig på den hylde, siger Kim Fischer Mensbo.

Mange af de spillere, der har ført Holstebro Boldklub tilbage til divisionsfodbolden, kommer fra egne rækker. Og hvis man skal kunne fortsætte den stil, skal talentudviklingen følge med det skridt op, HB har taget. Foto: Morten Stricker

Blandt andet handler det om, at der skal mere fokus på den fysiske træning, da der i 2. division stilles højere krav til fysikken hos de unge spillere, der rykkes op fra FS Holstebro til HB.

- Mandag vender vi tilbage i arbejdstøjet, og noget af det første vi tager fat i, bliver at få tilknyttet en fysisk træner så hurtigt som muligt, siger Kim Fischer Mensbo.


Hidtil har vi scoret fem procent på produktiviteten og det har vi mere eller mindre kunne takke Tobias Mølgaard (Vejle), Lucas Jensen (Vejle) og Mikkel Kallesøe (Randers), for næsten alle vores point. Derfor betyder det ret meget, at vi nu også selv kommer til at kunne bidrage, ligesom jeg da kan glæde mig over at Vejle igen er rykket op i Superligaen og at Simon Graves på det seneste har lignet en spiller, som de vil satse på i Randers.

Kim Fischer Mensbo, sportschef i FS Holstebro.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Kort og kontanter stjålet fra varebil

Ringkøbing-Skjern

DF melder sig ind på KD’s bane: - Dejligt at de kristne værdier kommer i fokus

Hvide Sande For abonnenter

Hun jagter værtshusgæster og sporty vestjyder: Sidsel finder statister til krimiserie på vestkysten

Annonce