Annonce
Hvide Sande

Oprydning og jagten på en halv million plastik-dimser: - Vi kunne godt pege fingre, men det får vi ikke en ren strand af

Atlantic Sapphires små sorte plastikdimser, der vejer omkring et gram stykket, er skyllet op langs fjorden og langs stranden. Men der er gang i indsamlingen af dem. Privatfoto: Daniel Mirecki, Om-hu.dk
En fælles-indsats skal hjælpe med at få fjernet de tusindvis af små plastik-dimser, der røg ud i Ringkøbing Fjord fra Atlantic Sapphire tirsdag.

HVIDE SANDE: - Vi kunne godt sætte os og pege fingre ad Atlantic Sapphire, men det får vi jo ikke en ren strand af, siger Katrine Kock Frandsen med et smil, mens hun serverer et par kopper varm kaffe til to sommerhus-ejere, der har indleveret to små sorte plastikdimser hos Omhu: i Hvide Sande

Tirsdag havde lakseproducenten Atlantic Sapphire et udslip i Ringkøbing Fjord på en kubikmeter biohjul, som er små runde plastikdimser, der vejer omkring et gram. Nu driver de op langs fjordens strande og er via Hvide Sandes sluse kommet ud i Vesterhavet og driver op på strandene nord og syd for byen.

Omhu:, der specialiserer sig i blandt andet genbrug af havplast og står bag strandrensning, og Atlantic Sapphire kunne virke som modsætninger, men plastikudslippet har i stedet bragt dem sammen. Lørdag arrangerede de strandrensning for at få ryddet havets og fjordens strande for de små sorte biohjul.

Annonce

Glad for hjælp

- Vi så jo, at de lå der og tænkte, at der må gøres noget. Så vi tog kontakt til Atlantic Sapphire, siger Daniel Mirecki fra Omhu:.


Vi kunne godt sætte os og pege fingre ad Atlantic Sapphire, men det får vi jo ikke en ren strand af.

Katrine Kock Frandsen, Omhu:


Lakseproducenten havde selv otte mand i gang med at indsamle plastikdimserne, men tog imod tilbuddet om hjælp med kyshånd.

- Det var dejligt, at de rakte ud, siger Tanja Sørensen, vicedirektør ved Atlantic Sapphire.

På grund af corona var det ikke muligt at lave en stor fælles indsamling. I stedet opfordrede Omhu: til, at folk gik en tur og samlede ind.

Det er derfor uvist hvor mange, der gav en hånd med, men flere af dem, der tog en tørn, afleverede deres fangst i Omhu:’ lokaler i Hvide Sande.

Annonce

Flere vil skylle op

- Det var nemmere at finde rav end de sorte plastikstykker, sagde en sommerhusejer med et grin, da hun og manden afleverede to biohjul efter en strandtur mellem Jakob Bondes Vej og Holmsborgvej og fik to kopper tiltrængt varm kaffe som tak for turen.

Katrine Kock Frandsen tog sammen med kollegaen Daniel Mirecki fra Omhu: initiativ til at lave en strandrensning efter at en kubikmeter biohjul røg ud i fjorden og havet. Foto: Anita Rahbek

- Det er svært at vide, hvor de skyller op. Det er vind og vejr, der afgør det, men der vil nok komme flere op de kommende dage, siger Daniel Mirecki.

Der er fundet større samlinger ved Hvide Sandes moler og ved skydebanen. Og sågar i Velling er der fundet biohjul.

Annonce
Sport For abonnenter

Plus og minus til lokale fodboldhold: RIFs andethold overrasker med sejr over tophold, forventet sejr til Spjald og nederlag til to serie 3-mandskaber

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce