Hvide Sande

Opråb til politikerne: Fik nej til soppebassin på stranden - så kom de kystnære møller

Fire politikere fra Dansk Folkeparti, SF, Radikale og Venstre deltog i vælgermøde om turismen.
Feriehus- og campingbranchen holdt vælgermøde med turisme som tema. Politikerne kunne enes om en hel del.

Søndervig: - Jeg vil gerne komme med en undskyldning.

Ordene falder i legerummet på Søndervig Camping, hvor feriehus- og campingbranchen har inviteret til vælgermøde om turisme. De kommer ud af munden på folketingsmedlem Dennis Flydtkjær fra Dansk Folkeparti.

Lige så tilfreds, DF'eren er med, at det er lykkes at hæve skattefradraget for udlejning af sommerhuse,og at det er blevet lettere at låne penge til at købe ét, lige så ked af det er han af, at det ikke lykkedes at stoppe de omstridte Vesterhav Syd-møller.

- Det nager mig, at møllerne stadig er en mulighed. Det er ærgerligt for turismen, at man nu får vindmøller så tæt på kysten, men jeg er klar til at kæmpe videre, lyder det med beklagelse overfor den gruppe af turistfolk og turister, som har sat sig indenfor i skyggen til wienerbrød og politisk debat.

Også den ellers så varme tilhænger af vindmøllerne folketingsmedlem Andreas Steenberg (R) har fået sine betænkeligheder ved placeringen af de 20 møller tæt på kysten. Han tror dog ikke på politisk opbakning til at aflyse projektet og rive kontrakten med Vattenfall over. Det bliver alt for dyrt.

- Det bedste håb for at få flyttet møllerne længere ud ved hjælp af den nye VVM-redegørelse, siger han.

Latterlige regler

Snakken om de kystnære møller er noget, der kan bringe feriehusudlejerne op i det røde felt. Især har flere af dem svært ved at se logikken i, at der er politisk opbakning til stramme regler for udnyttelse af kyststrækningen, mens de samme politikere ingen problemer havde med at godkende møller fire-ti kilometer fra strandkanten.

Anders Thygesen og Thomas Sørensen fra Esmark undrer sig højlydt på mødet med politikerne.

- Vi fik nej til at lave et saltvandsbassin på stranden, så børn kunne bade sikkert. Hvis vi skulle have lov, så krævede det, at vi tømte bassinet hver aften og fjernede det fra stranden om natten, så bassinet ikke skæmmede naturen. Der må ikke bygges restauranter med havudsigt eller handicapstier, fordi vi skal passe på vores natur. Men kæmpemøller få kilometer fra kysten er ikke noget problem. Det kan man da godt undre sig over, siger de to feriehusudlejere.

- Det går godt med turismen her i området, men vi følger ikke med udlandet. Det er som at løbe et 100 meter løb i bare tæer, mener Anders Thygesen om forhindringerne.

Politikerne forstår problemstillingen og nikker accepterende til feriehusudlejernes brancheorganisations direktør Carlos Villaro Lassens forslag om at få nedsat en gruppe, som kan se nærmere på kystbeskyttelsesreglerne, som ikke fik en overhaling, da planloven blev lempet.

Venstres Kenneth Mikkelsen vil gerne være med, det samme vil Dansk Folkeparti og Radikale.

- Alt er godt med måde, og vi skal passe på naturen. Men det virker latterligt, at man ikke kan sætte et badebassin op. Der må kunne findes en løsning. Det er der ikke kun brug for i Søndervig, men mange andre steder, siger Andreas Steenberg.

Milliardomsætning

Politikerne på vælgermødet, hvor folketingskandidat Peter Nowack fra SF også er med, kan i det hele taget blive enige om en del. Der er brug for en 2+1-vej til området, så trafikken kan glide, mens vestkysten trækker flere og flere turister til. Og så er de enige om at holde et vågent øje med fordelingen af turistmidlerne.

- Der er en tendens til, at man hellere vil bruge penge på at vise en kineser den lille havfrue end på en tysker, der lejer et sommerhus på vestkysten, og det skal vi lave om på, mener Andreas Steenberg.

Ikke mindst set i lyset af, at turismen står for en omsætning på 3,5 milliarder - og at Ringkøbing-Skjern sammen med Varde leverer mere eller nogenlunde det samme, som dansk fiskeri står for - og at Ringkøbing-Skjern og Varde tilsammen har flere turistovernatninger end København.

Mangler arbejdskraft

Feriehusudlejer Lars Christensen fra Novasol-Dansommer har lidt ros med i posen til politikerne. Han er nemlig meget glad for, at han og kollegerne har fået opfyldt mange af deres ønsker i denne valgperiode.

En ting, vil han dog gerne have dem til at tænke på, når det nye Folketing mødes efter valget: Hvordan turistbranchen fremover kan rekruttere den nødvendige arbejdskraft, som det lige nu kniber gevaldigt med.

0/0
Forsiden netop nu
Navne For abonnenter

Karsten Sandal har styr på beton, vind, sol og Ølstrup

Videbæk

Fælles motion med FCM: Grønbjerg er blevet 170 kilo lettere

Portræt For abonnenter

Det ville kræve et stort gulv at skrive hele Hans Ejner Jepsens livshistorie

Kultur

Se alle billederne: 100 vestjyder mødtes for at trække i våddragterne

Læserbrev

Rød og grøn og blå - og Vesterled-slottets gyldne skjolde

Læserbrev: De, der følger med i dagens Danmark, vil i den sidste tid have oplevet en del farveflimmer. Nogle røde vil være grønne, og nogle med en mere udefineret, alternativ kulør vil både være røde og grønne; og der er enkelte blå, der vil være grønne. Af disse grunde faldt tanken på Ingemanns ”Der står et slot i Vesterled”. Ingemann så solnedgangen i Vesterhavet ”tækket med gyldne skjolde”. Derhenne i Vesterhavet ”går hver aften solen ned bag rosenskyernes volde”. Og ”fra tusind tårne funkler guld, porten skinner som ravet…”. Hvilken farvepragt! Nu er der ikke noget, der tyder på, at hverken røde, grønne eller blå eller forvirrede alternative nogensinde har set hverken rosenskyer eller gyldne solnedgange i Vesterled; men det skulle de tage sig tid til, inden det er for sent. Så ville de sørge for at bevare solnedgangen i Vesterled og fri den for de vindmøller fire km ude i havet, som svenskere har tænkt sig at opstille. Helt galt synes det at være gået for dem med den mere udefinerede alternative kulør (drømmerne), og for dem, der siger, at de er blå, men hellere vil være grønne (de naive forvirrede). For de læsere, der endnu ikke har forstået et muk, så handler det om et projekt, der hedder kystnære havvindmøller i Vesterhav Syd, hvor der snart bliver placeret et ”festfyrværkeri” af blinkende møllevinger på toppen af 20 styk 190 meter høje møller kun fire km ude i havet i Vesterled (det koster tæt ved ingenting at flytte dem 20-30 km ud på havet) (P.s. Københavns rådhustårn er 108 meter). Håbet er, at nogen snart får det stoppet. Derfor denne appel til især nogle blå, der gerne vil være grønne, og til nogle alternative, der ikke vil eller ikke forstår at bekende kulør.

Ringkøbing-Skjern

Hagl og skybrud: Forsikringsselskab forventer hundrede skader

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Advarsel til politikere om besparelse: Borgere vil blive synlige med uhensigtsmæssig adfærd i bybilledet

Ringkøbing-Skjern

Haglstorm gav enorme skader på landbrugsbygninger og udestuer i Hover-området

112

Rettidig omhu på teknisk skole: To tyveknægte filmet af nye overvågningskameraer