Annonce
Ringkøbing

Oplyste gymnasieelever: Ups - vi bliver overvåget...

<p>De godt og vel 350 elever fra Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern fik noget af en overraskelse under foredraget i ROFI-Centret. Foto: Jørgen Kirk</p>

350 studerende fandt ud af, at de rent faktisk bliver overvåget af amerikanske National Security Agency, uden de vidste det.

Godt og vel 350 elever fra Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern (UCRS) fik i dag noget af en såkaldt øjenåbner, da den stod på foredrag i ROFI-Centret.
Manden, der åbnede elevernes øjne, er skribent og foredragsholder og hedder Peter Kofod.

<p>Peter Kofod er den eneste dansker, der har fået&nbsp; mulighed for at interviewe den verdenskendte Edward Snowden.</p>

I mere end 10 år har han arbejdet med emner som whistleblowere og overvågning af mennesker i hele verden.

Whistleblower

  • En whistleblower (på dansk »fløjteblæser«) er en betegnelse for en person, der afdækker og informerer om, hvad han anser som kritisable eller direkte ulovlige forhold i selskaber, organisationer eller offentlige institutioner, hvor den pågældende er eller har været ansat eller på en anden måde involveret.
  • Det er normalt kendetegnet for en whistleblower, at vedkommende i kraft af sit ansættelsesforhold eller lignende er underlagt en eller anden form for tavshedspligt. Det vil sige en loyalitetspligt, som vedkommende tilsidesætter til fordel for ytringsfriheden, når den pågældende vælger at »blæse i fløjten«.

Kilde: www.wikipedia.dk

Edward Snowden

  • Edward Joseph Snowden (født 21. juni 1983) er amerikansk født og arbejdede i en periode som systemadministrator hos konsulentfirmaet Booz Allen Hamilton for efterretningstjenesten National Security Agency (NSA) i USA.
  • Snowden blev verdensberømt i juni 2013, da han lækkede oplysninger til dokumentar-filminstruktøren Laura Poitras og den britiske avis The Guardian om NSA?s massive, hemmelige, verdensomspændende masseovervågning hvori blandt andet programmet Prism indgår, som har været iværksat mod blandt andre medlemmer af Europa-Parlamentet.
  • Edward Snowden blev efter ca. en måneds ophold i transithallen i Moskvas internationale Sjeremetjevo lufthavn tildelt ét års midlertidigt asyl i Rusland, som han, da perioden var udløbet, fik forlænget i tre år.

Kilde: www.wikipedia.dk

<p>Simon Nørgaard Sørensen går i HH 3A og bor i Videbæk.</p>

Derudover er han den eneste dansker, der har interviewet Edward Snowden, der i 2013 blev verdenskendt, da han lækkede oplysninger om det amerikanske National Security Agency's (NSA) massive, hemmelige og verdensomspændende masseovervågning.

Annonce
<p>Henny Houmark går i HH 3C og bor i Lem.</p>

Det var lige nøjagtig NSA's overvågning af danske borgeres privatliv, foredraget handlede om, og Henny Houmark, der går i HH 3C og bor i Lem, har fået et helt nyt syn på begrebet overvågning.

<p>Christian Esteban Andersen går i HH 3B og bor i Ringkøbing.</p>

»Det var vildt at få at vide, at når jeg tror, jeg sender personlige informationer på en mail, er det ikke kun modtageren af mailen, der kan læse indholdet. Peter Kofod fortalte, at når man sender en mail, svarer det til at sende et brev, uden det er i en kuvert. Det vil sige, at alle faktisk kan læse min mail, selv om jeg kun sender den til et enkelt menneske. Det var både skræmmende og samtidig noget af en øjenåbner,« fortæller Henny Houmark efter foredraget.
Christian Esteban Andersen, der går i HH 3B og bro i Ringkøbing, var lige så overrasket.

»Det var meget interessant. Jeg gik og troede, at jeg lever i retssamfund, der er bygget sikkert op, men efter foredraget er jeg i tvivl, om det nu også er så sikkert. Det er også ret uhyggeligt, hvis staten har adgang til en masse fortrolige og personlige oplysninger om os borgere,« siger Christian Esteban Andersen.

Simon Nørgaard Sørensen, der går i HH 3A og bor i Videbæk, var helt på linje med sine medstuderende.

»Den måde, vi alle sammen bliver overvåget på, er jo en krænkelse af privatlivets fred. Normalt kræver det vel en dommerkendelse, inden nogen kigger i vores personlige oplysninger. Sådan fungerer det åbenbart ikke, når NSA efter aftale med den danske regering kan snage i alle danskeres privatliv, uden vi ved det,« lyder det fra Simon Nørgaard Sørensen.

Jens Præstegaard, rektor på UCRS i Ringkøbing, var godt tilfreds med arrangementet, der i øvrigt var stablet på benene efter opfordring fra en af skolens elever.

»Oliver Borggaard Jørgensen er elev her, og hans storesøster lever sammen med Peter Kofod, og det var Oliver, der spurgte, om det ikke kunne være interessant, hvis Peter Kofod holdt foredrag. Det var vi helt med på, og det er skønt, når initiativet til den type arrangementer også kommer fra eleverne selv,« fortæller Jens Præstegaard, der fortæller videre, at næste af skoleårets arrangementer kommer til at handle om at gøre eleverne bedre til eksamen og slippe af med eksamen-angsten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Tage Elkjærs følelsesladede tur på knallert til Herning i 1960: Da otte danske landsholdsspillere mistede livet bare få timer før en landskamp i Herning

Sport

Genlæs livebloggen: Danmark taber 1-2 efter formidabel præstation  

Annonce