Annonce
Rejser

Guide til historiske markeder i Nordjylland

Der er middelalderdage på Voergaard Slot 13.-20. juli. Pressefoto
Nordjylland slår dørene op for en række historiske markeder og festivaler i løbet af sommeren. Her får publikum mulighed for at dufte, smage og mærke bidder af både vikingetiden, middelalderen og oplysningstiden.

Middelalderdage på Voergaard Slot

Publikum skal på rejse tilbage til middelalderen, når der i uge 29 er Middelalderdage på Voergaard Slot nord for Dronninglund. Mere end 400 aktører står klar til at formidle den godt 500 år lange og meget vigtige periode af Danmarkshistorien.

Man kan blandt andet opleve musik - også middelalderens mere sjofle sange - gøgl, trylleri, historiefortælling og akrobatik.

Det er også muligt at smage retter fra middelalderen, blandt andet årets middelalderret, der er hjortegryde krydret med middelalderens varme krydderier fra fjerne lande.

Trænger man til at få sat lidt skik på sine børn, kan de opleve, hvordan det var at gå i klosterskole, hvor de strenge nonner sørgede for undervisningen. Når klosterskolen er slut, kan børnene passende brænde energi af på middelalderlegepladsen, hvor Mester Peder og Ildknægten gøgler.

Der er også mulighed for at opleve periodens mindre pæne sider, for eksempel de spedalske, der viser, hvordan sygdomme var i middelalderen, og gabestokken kommer helt sikkert også i brug. Middelalderdage på Voergaard Slot finder sted fra 13.-20. juli. Der er åbent alle dage mellem klokken 10 og 17. Entréen er 50 kroner for voksne og børn over syv år, mens de yngste kommer gratis ind. Voergaard Slot har adressen Voergaard 5, Dronninglund.

Annonce

Fyrkat Vikingemarked

6. og 7. juli er der vikingemarked ved vikingeborgen Fyrkat. Foto: Richard Sylvestersen / Midtjyske Medier / Ritzau Scanpix

Vikingeborgen Fyrkat ved Hobro tilhørte den verdensberømte viking Harald Blåtand, der er en af de vigtigste årsager til, at de danske vikinger sagde farvel til de nordiske guder og blev kristne.

6. og 7. juli er der mulighed for at få et indblik i, hvordan de danske vikinger levede, hvad de spiste, og hvad de gik klædt i. Det sker, når der er vikingemarked ved den gamle ringborg.

Weekenden igennem er der arbejdendeværksteder og boder, hvor man blandt andet kan købe vikingekeramik og mjød.

Gæsterne indgår også selv som en del af historien, for allerede ved ankomsten til markedet bliver gæster bedt om at sværge trosskab til den vikingekonge, de mener er den mægtigste. Er det mon Harald Blåtand, Svend Tveskæg eller Knud den Store? De var alle særdeles berømte og berygtede, ikke mindst, når de rejste ud i verden for at plyndre og erobre.

Herefter kæmper publikum sammen med markedets vikinger for kongernes hæder og ære i en række vikingedyste, blandt andet den nordiske brydekunst glima. Om søndagen bliver den mægtigste vikingekonge kåret.

Vikingemarkedet har åbent begge dage mellem klokken 10 og 16.

Voksne betaler 75 kroner i entré, børn mellem syv og 17 år slipper med 40 kroner, mens de yngste kommer gratis ind.

Adressen er Fyrkatvej 45, Hobro. Bemærk, at Fyrkat Vikingemarked foregår ved selve den gamle ringborg, som ligger cirka en kilometer fra Vikingegården, Vikingecenter Fyrkat.

Tordenskiolddagene i Frederikshavn

Søhelten Peter Wessel er nok bedre kendt under navnet Tordenskiold. 8.-11. august lægger han navn til en historisk festival i Frederikshavn. Foto: Nf / Nordfoto / Ritzau Scanpix

I begyndelsen af august skruer Frederikshavn tiden 300 år tilbage, nærmere bestemt år 1719, når der endnu engang er den historiske festival Tordenskioldage ved byens vartegn, Krudttårnet på havnen.

Som navnet antyder, er det den dansk-norske søhelt Peter Wessel, bedre kendt som Tordenskiold, der lægger navn til festivalen, og det er ham, der vil være udgangspunkt i mange af festivalens aktiviteter.

Tordenskiold, der levede fra 1690-1720, boede i København, men tilbragte meget tid i Frederikhavn, der på det tidspunkt hed Fladstrand, hvor han kæmpede for at holde svenskerne væk fra de danske handelsskibe.

I år tager festivalen afsæt i 300-året for Tordenskiolds angreb på Carlsten Fæstning i Marstrand i Sverige under den store nordiske krig, der prægede den første femtedel af 1700-tallet.

Det er også angrebet på Marstrand, der sætter scenen under årets friluftsteaterstykke, der spiller ved Krudttårnet hver dag under festivalen.

Tordenskiolddagene finder sted 8. til 11. august. Entréen er 75 kroner for børn og voksne over 12 år. Børn under 12 år kommer gratis ind.

Krudttårnet ligger på Kragholmen i Frederikshavn.

Aggersborg vikinghåndværkertræf

Der er mulighed for at se, hvordan vikingerne, også kvinderne, arbejdede, når der 24. og 25. august er vikingehåndværkertræf ved Aggersborg. Foto: Ingeborg Knol / Panthermedia / Ritzau Scanpix

Den største af Harald Blåtands fem danske ringborge fra vikingetiden lå i Aggersborg et par kilometer nord for Løgstør. Selv om vikingeborgen for længst er gået til og de jordiske rester, der er tilbage, er opbevaret i sikre hænder på Vesthimmerlands Museum, danner området, hvor ringborgen lå, ramme om et stort vikingehåndværkertræf i weekenden 24. og 25. august.

Mellem 75 og 100 "vikinger" kommer og demonstrerer op mod 30 forskellige håndværk, man brugte i vikingetiden. De arbejder blandt andet med horn, uld, træ og jern.

Medlemmer af Thy-Mors Detektorforening har også meldt deres ankomst og vil vise nogle af deres fund fra vikingetiden.

Det er også muligt at få en rundvisning og blive klogere på Aggersborg og vikingetiden generelt. Det sørger Vesthimmerlands Museum for.

Vikingehåndværkertræffet er åbent begge dage fra klokken 10-16, og entréen er 20 kroner.

Adressen er Thorupvej 12, Aggersund, Løgstør.

Vikingemarked i Sebbersund Vikingeby

I Sebbersund Vikingeby kan man blive klogere på vikingetiden, når der er marked 31. august og 1. september. Foto: Richard Green / Panthermedia / Ritzau Scanpix

Selv om de danske vikinger måske især var kendt for deres brutalitet, var de også særdeles glade for at handle. Sebbersund tæt ved Nibe var centrum for meget af handlen under vikingetiden, for her lå nemlig datidens største handelsplads.

I 1990'erne blev der lavet arkæologiske udgravninger i området, og i 1999 fik en frivillig arbejdsgruppe opført et såkaldt grubehus, som de så ud under vikingetiden. Man mener, at grubehusene blandt andet blev brugt som værksteder og vævehytter. Området går i dag under navnet Sebbersund Vikingeby, og grubehytten danner ramme om en række vikingerelaterede aktiviteter året igennem.

31. august og 1. september slår vikingebyen endnu engang dørene op for et vikingemarked, hvor publikum kan blive klogere på livet som dansk viking for mere end 1000 år siden. Det er muligt at smage, se, føle og dufte sig gennem markedet.

Vikingemarkedet holder åbent lørdag 31. august klokken 10-17 og søndag 1. september klokken 10-16.

Adressen er Vikingebyen Sebbersund, St. Ajstrupvej 12 B, Nibe.

Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Hvem gider dog bo i Vestjylland?

Til en fest for ikke så længe siden, sad jeg til bords med en flok fra København. Sådan rigtige københavnertyper, der fuldstændig indfriede mine fordomme. Smarte typer der kunne namedroppe om alle mulige kendte, de mødte gennem deres spændende jobs med medier, politik eller IT. Typer som alle kjøwenhavnere jo er… De var i øvrigt glimrende selskab. Samtalen gled nemt og grinene var mange. Indtil jeg fortalte, at jeg bor i Skjern. Så blev der helt knappenålsstille, og derefter blev stilheden fulgt op med bemærkningen: "Hvem gider dog bo i Vestjylland?". Faktisk havde selskabet lige rost Vestjyder til skyerne for karaktertræk som humor, drivkraft og sejhed. Vi havde joket rigtig meget med forskellene og fordommene mellem Øst- og Vestdanmark, men da det gik op for resten af bordet, at vi ikke var eksilvestjyder, blev de virkelig paf. Jeg overvejede et kort øjeblik, om jeg skulle åbne op for den forsvarstale, som måske kunne rykke lidt ved Københavnernes forestilling om at bo vest for 8. plovfure. Derude hvor der altid er overskyet og gråt og hvor der oftest er klumper i internettet, så man er helt tabt for resten af verdenen. Men jeg lod forsvarstalen ligge, og skiftede behændigt emne. Det var ikke det oplagte tidspunkt at beskrive den tryghed det giver, at bo i et lille samfund. Eller den ro det giver at befinde sig midt i alt det grønne og alt det blå. Eller alle de muligheder her stadig er, selvom vi ligger langt væk fra København. Jeg kan egentlig godt forstå fordommene omkring Vestjylland. Specielt hvis det billede man har af "Den rådne banan" ensidigt er det, man kender fra mediedanmark. Og de dage hvor tusmørket overtager, og det grønne og det blå blive gråt, savner jeg også dynamikken og mangfoldigheden i forhold til kultur og mennesker. Det nære kan til tider føles ekstremt snævert og København ligger nogle dage enormt langt væk. Andre dage, når solen skinner og de grønne og det blå står fuldstændig skarpt, er Vestjylland og dens mennesker slet ikke til at stå for. Her kan man bare få lov til at være. Her behøver man ikke være en del af præstationsræset, men mulighederne er der, for de der vil. Her bliver du nærmere bedømt på, hvem du er, frem for hvad du er. Facaden bliver hurtig gennemskuet, og herude er det vigtigere hvordan man indgår i fællesskabet frem for, hvordan man skiller sig ud som individ. Herude i 8. plovfure, har vi jo brug for hinanden. Hvis vi vil have tingene til at ske, må vi selv gå forrest. Og vi er udmærket klar over, at ting kun lykkes, hvis vi løfter i flok. De fleste yder et bidrag til det fællesskab, vi har omkring de småbyer vi bor i. Hvad enten man er frivillig i en forening eller vælger at handle i den lokale skobutik, så bidrager man til fællesskabet. Forleden så jeg et interview med Allan Olsen, omkring hans turné rundt i småbyer i hele Danmark. Allan Olsen kan noget med ord, så derfor tillader jeg mig at citere ham frit, hvor han udtaler sig om de små flækker langt ude på landet. "Jeg tror at fremtiden ligger hos dem. Jeg tror ikke at fremtiden ligger mellem Frederiksberg og Østerbro. Jeg tror at frisk luft, rent vand og fred og ro er tre ting, man ikke kan få andre steder, end når man kommer ud. Og det tror jeg bliver eftertragtet." Så for at svare på spørgsmålet om, hvem der gider at bo i Vestjylland, så er det egentlig ganske simpelt. Det gør jeg. Og det gør alle dem, der tror på en fremtid, der er præget af fællesskab, muligheder, tryghed krydret med smuk natur, frisk luft og rent vand. Det gør de, der har værdier som humor, drivkraft og sejhed.

Videbæk For abonnenter

Nabo afviser at være skyld i strid i Troldhede: - Jeg er lidt anderledes end andre

Annonce