Annonce
Navne

Operasanger holder den gode tone i Vestjyllands Højskoles regnskab

Peter Frost er forretningsfører på Vestjyllands Højskole. Han har tidligere været operasanger og træner dagligt sin stemme, mens han kører på arbejde -  og helst med et stykke af Mozart i højtalerne. Her er det dog den dejlige højskolesang "Danskerne findes i mange modeller", der ligger på nodestativet. Foto: Kaj Poulsgaard
Peter Frost har formået at kombinere en karriere som operasanger med interessen for tal og projektstyring. Den kombination har ført ham til Vestjyllands Højskole, hvor han i dag er forretningsfører.

Velling: - Jeg følte mig hjemme med det samme. Vestjyllands Højskole er et sted med musik, sang, dans og en masse andre kreative fag. Det er et sted med fantastiske værdier, og et sted, der kan være livsforandrende - et sted, hvor man kan tage en pause fra resten af samfundet og fordybe sig, og så er det et sted med fantastiske mennesker.

Når man taler med forretningsføreren på Vestjyllands Højskole, Peter Frost, bliver det hurtigt klart, at han er havnet på den rette hylde. Som så meget andet her i livet er det ikke helt tilfældigt. Peter Frost kendte nemlig allerede forstanderen Benedikte Sten Andersen fra Herning Musikskole, hvor de to tidligere har arbejdet sammen.

Operasanger i syv år

Peter Frost har boet det meste af sit liv i Thy. Han er født i Vestervig, opvokset i Hurup og bor i dag i Randrup.

At det giver mange kilometer på landevejene, generer ham overhovedet ikke, for han kan godt lide at køre bil i den vestjyske natur, og så giver kilometerne ham tid til at synge og til at nørde med den store interesse for Mozart, hvor der altid er en ny eller gammel indspilning at lytte til.

At det netop blev Mozart, som den musikalske kærlighed faldt på, er heller ikke helt tilfældigt.

- Jeg havde en fantastisk musiklærer i Marianne Villaume på Morsø Gymnasium, som gav mig lyst til at arbejde professionelt med musikken, og helt tilfældig var den lokale læges kone, Dorrit Basse, operasanger. Hun indvilligede i at tage mig ind som elev, så jeg kom hurtigt i gang, siger Peter Frost.

- Da jeg efter endt uddannelse på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og Guildhall School of Music & Drama i London for første gang gik til audition, viste det sig, at min stemme var som skabt til at synge den arie som den unge Prins Tamino synger i Tryllefløjten. Det gav mange job i mine år som tenorsolist, siger Peter Frost.

Hans glansrolle var i øvrigt ofte rollen som Albert Herring af Benjamin Britten. Den har han sunget på original sproget engelsk men også på tysk og dansk.

Operakarrieren varede i syv år, hvor Peter Frost blandt andet optrådte i London, Paris og på Øster Gasværk i "Amadeus".

Annonce

Som at være elitesportsmand

- At være operasanger kan sammenlignes med at være elitesportsmand. Du bevæger dig på kanten af, hvad den menneskelige stemme kan, og du arbejder med meget små muskler, derfor er det helt almindeligt, at en karriere som tenor varer i syv-otte år, siger Peter Frost.

- Mens jeg rejse rundt og sang, var jeg meget opmærksom på, hvor meget den bagvedliggende økonomi betød, og hvor vigtig projektstyringen var. Derfor valgte jeg at læse sprog og økonomi på Copenhagen Business School. Jeg læste 'operasproget' italiensk samt engelsk, forretningsudvikling og innovation. Det var en virkelig spændende kombination, som jeg har haft meget glæde af siden, siger Peter Frost.

At være operasanger kan sammenlignes med at være elitesportsmand. Du bevæger dig på kanten af, hvad den menneskelige stemme kan, og du arbejder med meget små muskler.

Peter Frost

I sin karriere har han blandt andet været daglig leder og administrator af Vestervig Kirkemusikskole.

Sideløbende har han i en årrække stået for North Sea Vocal Academy, en international sommer-masterclass for unge sangere, som Peter Frost grundlagde i Sydthy, hvor masterclassen, efter nogle år på Sjælland, nu igen har hjemsted.

Han har også været engageret i Thy Sangskole og Sangens Hus i Herning, og som nævnt souschef på Herning Musikskole.

Annonce

Specielt og spændende

Den tid, som Peter Frost indtil videre har haft på Vestjyllands Højskole, har naturligvis været meget speciel, fordi der har været corona. Men den har også været spændende, fordi der fostres mange ideer på højskolen, og Peter Frost har for eksempel været med til at sikre godkendelsen af de fem tinyhouses, der snart bliver til ni på højskolen.

- Vi rammer tidsånden rent med vores fokus på økologi og bæredygtighed. Det er med til at sikre vores succes, og gør, at vores økonomi er god på trods af corona. I gamle dage tog bønderne på højskole for at få mere ånd i tilværelsen. I dag drømmer mange om at flytte på landet og lære mere af håndens arbejde. Det handler om at få mere jord under neglene og færre digitale input, siger Peter Frost med et ordspil, der næsten kunne synges.

Med 35 medarbejdere og tæt på 100 elever på Vestjyllands Højskole, der udbyder et hav af kurser og tilmed står bag en lang række arrangementer året rundt, er det nok at holde styr på for forretningsføreren.

Kan du bruge din opera-uddannelse i dit arbejde?

Ja, helt klart. Som operasanger er du specialist. Det er lærerne også i hver dages fag. Det kan jeg sætte mig ind i, og det gør mig til en bedre projektleder, siger Peter Frost.

Når Peter Frost ikke er på arbejde eller nørder med Mozart, elsker han at lave italiensk is eller at være på ferie på Sardinien. Men det bedste er naturligvis at tage en tur til "La Scala" i Milano sammen med manden i hans liv og blive forført af musikken.

Annonce
Hvide Sande For abonnenter

Læser er bekymret for udrykningskøretøjer ved ny smal vejstrækning: Ambulance sad fast

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Hvide Sande

Anders har gået fra Nr. Lyngvig til Bruxelles og nærmer sig målstregen i Paris: - Det bliver nu rart at komme hjem og sove i min egen seng

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Når man er ligeglad med kørekortet, koster det bilen

Skjern

Nye grunde på vej i Skjern: Gammelt rensningsanlæg snart klar til udstykning

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Ringkøbing-Skjerns virksomheder

Ringkøbing

Christian er ny forperson i West Coast Pride: Jeg vil altid kæmpe for dem, der har det sværere end mig

Ringkøbing For abonnenter

Cathrine fra Ringkøbing skal med fregatten 'Esbern Snare' for at jagte pirater i Guinea-bugten

Navne For abonnenter

Flittig forfatter og forhenværende forstander er død: Han var mere populær i provinsen end på parnasset

Skjern

Nattens konger: Snedige betjente snød knallertkørere med bagholdsangreb

Danmark For abonnenter

Brandmand ramt af kræft og blodpropper: - Det er ufatteligt, at jeg ikke kan blive undersøgt for PFOS-forgiftning

Ringkøbing

Fem år gammel sø i populær bydel graves op og gøres dybere: Den er groet til i høje planter

Hvide Sande For abonnenter

To kvinder udsat for krænkende chef: Lynede bukser ned og ville snakke lønforhøjelse

Vestjylland

Fire firmaer fik bilerne tømt for værktøj

Annonce