Annonce
Danmark

Omstridte sprøjtemidler bliver forbudt i EU

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Sprøjtemidlerne chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl bliver forbudt at anvende i EU efter pres fra Danmark.

Det skal ikke længere være tilladt at anvende sprøjtemidlerne chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl i nogen EU-lande.

Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Efter forslag fra EU-Kommissionen var der fredag flertal blandt medlemslandene for at forbyde de to sprøjtemidler.

Sprøjtemidlerne bliver typisk anvendt til at bekæmpe insekter i forbindelse med dyrkning af frugt og grønt, eksempelvis bananer.

Danmark har siden august presset på for at få et forbud mod de omstridte sprøjtemidler.

Derfor glæder det fødevareminister Mogens Jensen (S), at der nu kommer et forbud, der gælder hele EU.

Der har været et totalforbud mod at anvende de to sprøjtemidler i Danmark siden 2012.

- Vi skal ikke tillade sprøjtemidler, der udgør en sundhedsrisiko for forbrugeren - hverken i Danmark eller i resten af EU. Derfor er jeg glad for, at vi har fået det her forbud.

- Et EU-forbud er den bedste beskyttelse af forbrugerne, vi kan få. Det er noget, jeg har arbejdet hårdt på som minister, og jeg mener også, at det skyldes et hårdt, dansk pres, siger han.

Der er endnu ikke en klar dato for, hvornår det nye forbud skal være implementeret.

Men indtil det er sikret, at fødevarer ikke indeholder sprøjtemidlerne, vil Fødevarestyrelsen fortsætte med at føre kontrol med importeret frugt og grønt i Danmark.

- Fødevarestyrelsen skal sikre, at partier af frugt og grønt - der indeholder rester af de her stoffer - vil blive fjernet. Det skal sikre beskyttelsen af de danske forbrugere, siger Mogens Jensen.

Det nye forbud betyder indtil videre kun, at det bliver forbudt at anvende de to sprøjtemidler i EU.

Men det vil ikke være forbudt at importere og sælge varer fra tredjelande, hvor stofferne er brugt.

Mogens Jensen forventer, at EU-Kommissionen i begyndelsen af det nye år vil fremsætte et forslag om et fuldstændigt forbud mod indhold af sprøjtemidlerne i fødevarer, der sælges i EU.

Det Europæiske Fødevaresikkerhedsagentur (Efsa) kom i august med en undersøgelse, hvor agenturet anbefalede, at EU næste år fjerner stofferne fra listen af godkendte insektmidler - på grund af en sundhedsmæssig risiko.

Det fik i november flere danske supermarkeder til at melde ud, at de fra det nye år kun vil sælge økologiske bananer, hvor sprøjtemidlerne ikke benyttes.

Stoppet af salget af de konventionelle bananer sker netop for at undgå chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samarbejde kan være en kur mod butiksdød

De findes allerede mange steder - samarbejdsaftaler. Det gælder i hvert fald i foreningslivet. Her har mange klubber og foreninger på den ene eller anden måde slået pjalterne sammen for at sikre, at der er deltagere nok på de forskellige hold, og det kan være både badminton, fodbold, gymnastik eller noget helt fjerde. Alternativet har i mange tilfælde været at lukke ned, og det med at lukke ned fører sjældent noget positivt med sig. I en helt anden boldgade kan det meget vel være, at netop et samarbejde kan give god mening - nemlig når det drejer sig om at holde liv i de lokale butikker. Butiksdøden har i årevis hærget i mange af kommunens talrige landsbyer. Som regel har de lokale kæmpet til det sidste for at holde liv i dagligvareforretningen, men alt for mange gange har de måttet kaste håndklædet i ringen, og landsbyen står uden butik. Sidste år var det Stauning, der var igennem denne proces, da Brugsen lukkede. Her endte historien heldigvis lykkeligt sidst i 2019, idet Brian Pedersen overtog forrretningen, der fortsætter som en Min Købmand. Forhåbentlig bakker de lokale op om den! Nu er det andelsbutikken i Velling, der er i klemme. For nylig sagde købmanden op, men forretningen drives dog videre af behjertede frivillige. Men det går ikke for godt med økonomien, og findes der ikke en løsning, risikerer Velling at stå uden dagligvarebutik med de konsekvenser, det får for lokalsamfundet. Det bliver alt andet lige mindre attraktivt at bo i byen, når der ikke er en butik. I tirsdags var der ekstraordinær generalforsamling om butikkens fremtid. Der var blandt de fremmødte borgere opbakning til at forsøge at drive butikken videre. Og så var der en gæst, der slog de optimistiske strenge an - købmanden fra Stauning. Efter hans mening er der bestemt baggrund for en dagligvarebutik i Velling - og han kunne godt se sig selv i et samarbejde mellem de to købmandsbutiker. Det er endnu ikke bestemt, hvad et samarbejde helt konkret skal bestå af, men det lyder fornuftigt. Skal dagligvarebutikkerne i landsbyerne overleve, må de i mange tilfælde finde utraditionelle løsninger. Det kræver dog, at kunderne bakker helhjertet op. Ellers kan det være lige meget med de gode intentioner og flotte ord på en generalforsamling.

Annonce