Annonce
Ringkøbing-Skjern

Omsorgschefen efter rystende tv-dokumentar: Nu handler det om at skabe tryghed blandt beboere og pårørende

Fagchef Anja Toft Bach understreger, at er folk utrygge på deres ældre pårørendes vegne efter tv-udsendelsen om den 90-årige Else, må de endelig kontakte kommunen. Privatfoto.
Fagchef Anja Toft Bach, Sundheds- og Omsorg, har skrevet ud til alle ledere inden for ældreområdet for at bede dem reflektere over den måde, arbejdet udføres på efter TV 2-dokumentars afsløring af omsorgssvigt på plejehjem i Aarhus.
Annonce

RINGKØBING-SKJERN: Det var en rystet Anja Toft Bach, der sad tilbage torsdag aften efter at have set TV 2-dokumentaren om omsorgssvigt på et plejehjem i Aarhus.

Som fagchef og dermed ansvarlig for hele sundheds- og omsorgsområdet i Ringkøbing-Skjern Kommune gjorde det ondt på hende både menneskeligt og professionelt at se de skjulte tv-optagelser af, hvordan den 90-årige Else blev behandlet.

- Jeg kender ikke baggrunden for, at det er gået så galt, men det er totalt uacceptable forhold. De pårørende har råbt vagt i gevær gennem mange år, så det må være hele ledelseskæden, der har svigtet. Det er virkelig bekymrende; vi skal jo gerne være i daglig dialog med beboere og pårørende, siger hun.

Optagelserne har vakt opsigt landet over, og selv om Anja Toft Bach understreger, at hun ikke kan genkende problemerne fra omsorgsområdet i Ringkøbing-Skjern - "så ville jeg have grebet ind for længst", siger hun - så har hun valgt at skrive en e-mail til alle lederne på ældreområdet her i kommunen.


Jeg ser sagen som en anledning til, at vi reflekterer over den måde, vi arbejder på. Det er altafgørende, at vi skaber tillid til beboere og pårørende, og at vi opfattes som troværdige af dem.

Anja Toft Bach, fagchef sundhed og omsorg.


- Har de ikke set udsendelsen, opfordrer jeg dem til at se den, siger hun.

- Jeg ser sagen som en anledning til, at vi reflekterer over den måde, vi arbejder på. Det er altafgørende, at vi skaber tillid til beboere og pårørende, og at vi opfattes som troværdige af dem.

Annonce

Grund til refleksion

Anja Toft Bach understreger, at det i det daglige arbejde handler om at "se mennesket og ikke opgaven".

- Det er noget, vi har meget fokus på; vi lægger stor vægt på at vi er nysgerrige i forhold til både beboere og pårørende, at vi ikke affejer det, hvis de har bekymringer. Ordentlighed i kommunikation, faglighed, og den måde, hvorpå vi ser på mennesker, er vigtig for os. Og så er det afgørende, at vi gør noget ved tingene, at vi handler, hvis der er noget kræver det, fastslår hun.

- Jeg vil gerne signalere ud i systemet, at det er de værdier, vi har i ældreplejen i Ringkøbing-Skjern Kommune. Kan man ikke efterleve dem, skal man ikke være en del af sundhed og omsorg.

Hun tilføjer, at det er vigtigt at lære af det, tv-dokumentaren viser.

- Vi skal hele tiden tænke forbedringer i vores omsorg. Derfor er jeg også i gang med at udarbejde en kvalitetsstrategi for ældreområdet, der handler om, hvilke mål vi sætter os, og hvordan vi skal nå målene.

Annonce

Indgroede vaner

Anja Toft Bach tror, at en væsentlig årsag til den omsorgssvigt, TV 2-udsendelsen dokumenterer, netop skyldes, at man ikke har lyttet til de pårørende.

- Men det skyldes utvivlsomt også, at der på plejehjemmet har udviklet sig en uhensigtsmæssig "kultur", at de ansatte har tillært sig en bestemt adfærd, hvor ingen stiller spørgsmål ved den måde, man gør tingene på.

- Den form for "kultur" skal vi helst undgå her i Ringkøbing-Skjern Kommune, og det er derfor, det er så vigtigt, at vi hele tiden reflekterer over den måde, vi udfører arbejdet på, og at vi hele tiden lytter til beboere og pårørende.

Anja Toft Bach understreger, at hun godt er klar over, at nogle pårørende måske efter udsendelsen føler sig usikre på, hvordan de ældre behandles også her i kommunen.

- Hvis de har de mindste bekymringer, kan de gå til lederen af det plejehjem, hvor den ældre bor. Men de er også  meget velkomne til at ringe til mig eller til formanden for social- og sundhedsudvalget, Lennart Qvist.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce