Annonce
Hvide Sande

Omhu – et arbejdende værksted med plads til hygge

Katrine Kock Frandsen og Daniel Mirecki er glade for, at de har slået portene op til det nye værksted. Foto: Karina Lodberg
Katrine Koch Frandsen og Daniel Mirecki har netop slået porten op til byens nye sted.
Annonce

Hvide Sande: Det handler om havplast. Om rene strande og om at gøre noget for Hvide Sande. Man kan købe kaffe, is og plakater med ide-grundlaget: ’Passion for havet, mennesker og fællesskaber’.

Men allermest er det et værksted, hvor især Daniel Mirecki skal nedbryde plast, der er fundet på stranden og støbe det om til – i første omgang – nøgleringe, coastere og andre småting, som så sælges ved disken sammen med information om hvor meget plastik man har ”reddet”, lige som butikken også sælger kopper, kaffe og en historie om Omhu.

- Plast er et godt materiale, som kan bruges igen og igen, men det kræver, at det lander de rigtige steder. Med Omhu vil vi gerne give gode oplevelser med god samvittighed, fortæller de to iværksættere.

Katrine Koch Frandsen driver fortsat sit eget firma Virkekraft, så hun vil ikke være så tit på værkstedet – men det vil Daniel Mirecki:

- Jeg har arbejdet mange år som skibsmægler, så jeg har skiftet kontoret ud med værkstedet, siger han og slår ud med armene i det store lokale.

Katrine Kock Frandsen og Daniel Mirecki er begge surfere og har set, hvor meget plastaffald der ligger på stranden. Det vil de gerne gøre noget ved med stedet Omhu. Foto: Karina Lodberg
Annonce

Værksted/butik

Butikken/værkstedet ligger mellem Nordsø Fisk og Hvide Sande Bryghus. Det ligner både et værksted, en butik og lidt cafe – der er maskiner til nedbrydning af plastik men også hyggekroge med grønne planter.

Det er svært at definere præcist, hvad Omhu er – men dørene til det rå og lækre lokale åbner hver dag klokken 11 for alle, der vil købe en kop kaffe og høre mere om ideen og planerne:

- Både Katrine og jeg surfer. Vi har set plastikaffaldet på stranden og tænkt, at vi må gøre noget. Både med plastikken og med oplysning. Vi har fået 280.000 kroner fra Miljøstyrelsen til vores projekt Vinterstrand, hvor vi hele vinteren vil arrangere strandrensning i Ringkøbing-Skjern Kommune, siger Daniel Mirecki.

Plastik fundet på stranden kan formes om til en coaster, der beskytter bordet fra det varme kaffekrus. Foto: Karina Lodberg
Annonce

En stor pose planer

Selvom Omhu først netop er åbnet, er der allerede flere planer i støbeskeen.

Der bliver arrangeret ture til stranden med fokus på strand, plast og Hvide Sande, der kommer en t-shirt i eget design, inden længe kan der købes billetter til Seaside Safaris ture.


Både Katrine og jeg surfer. Vi har set plastikaffaldet på stranden og tænkt, at vi må gøre noget. Både med plastikken og med oplysning. Vi har fået 280.000 kroner fra Miljøstyrelsen til vores projekt Vinterstrand, hvor vi hele vinteren vil arrangere strandrensning i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Daniel Mirecki, medejer af Omhu


På sigt er drømmen også at få så meget kontrol over plastikgranulatet, at det i samarbejde med en snedker kan blive til et større møbel som eksempelvis en bænk.

Altså når man kommer herind, bliver man virkelig en del af et arbejdende værksted. Lige nu er vi for eksempel i gang med at teste maskinerne. Snart kommer den rigtige kaffemaskine og flere ideer er på vej, lover de to iværksættere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

150 tilskuere blev krydset af på listen inden de kunne komme til pokalkamp mellem Rækker Mølle Håndbold og Mors-Thy Håndbold

Annonce