Annonce
Erhverv

Om sommeren bliver det istid i Houvig: Men vinter og tidligt forår er ismejeriets allertravleste tid

Jens Ingvard Larsen i ismjeriet hos Vestkystens Gårdbutik, som han driver sammen med sin kone. I sommermånederne langes der dagligt flere hundrede is over disken i butikken. Foto: Johan Gadegaard
Vestkystens Gårdbutik langer 300 is over disken dagligt her i højsæsonen - men isproduktionen begynder allerede i februar for at være klar til sommersolen.

HOUVIG: Hver sommer sætter istiden ind i Houvig. Sådan helt bogstaveligt. For der ligger Vestkystens Gårdbutik, som foruden egenproduktion af en lang række fødevarer også har eget ismejeri.

I ismejeriet produceres 12 slags is, som alle sælges i gårdbutikkens isbod eller i bøtter lige til at tage med hjem. At gårdbutikkens is falder i både danske og udenlandske turisters smag, vidner det daglige issalg om. Gårdbutikken nord for Søndervig har 10 ansatte, som i sommermånederne hver dag langer i hvert fald 300 is over disken.

- Det er absolut den tid, hvor vi har mest travlt. Vi har også mange kunder, som kommer igen år efter år, siger 52-årige Dorthe Fjord Tarbensen, der har drevet og ejet butikken sammen med sin et år ældre mand Jens Ingvard Larsen siden 2010.

Annonce
Dorthe Fjord Tarbensen med en af de 12 slags is, som ismejeriet hos Vestkystens Gårdbutik selv laver fra bunden. Foto: Johan Gadegaard

- Det kan da godt være, at issalget stiger nu, hvor mange holder ferie herhjemme. Det håber vi, og det er vi også klar til, tilføjer han.

Klitbønder i 500 år

Dorthe Fjord Tarbensens familie har været klitbønder i området gennem 500 år, og tilknytningen til vestkysten smitter også af på isene. De bliver lavet fra bunden i ismejeriet, og  opskrifterne har parret selv har udviklet over flere år.

- Vi gør meget ud af at bruge gode råvarer som for eksempel belgisk chokolade og rigtig vanilje. Derudover bruger vi helst lokale råvarer. Vores kunder skal helst fornemme, at vi ligger ved vestkysten, fortæller Dorthe Fjord Tarbensen.

Annonce

Vild med is

Det er Jens Ingvard Larsen, som laver isen. Inspirationen til de mange hundrede liter is kan ismejeristen ikke sætte en præcis finger på, hvor kommer fra.

- Jeg er vild med is og elsker is i alle afskygninger. Det er helt grundlæggende det, som det handler om og det, som driver mig, siger han i lokalet, hvor store ismaskiner forvandler blandt andet litervis af fløde og kilovis af sukker til is.


Jeg er vild med is og elsker alle is i alle afskygninger. Det er helt grundlæggende det, som det handler om og det, som driver mig.

Jens Ingvard Larsen, ejer af Vestkystens Gårdbutik


Men sommeren er faktisk ikke ismejeristens travleste tid. Det er derimod de tidlige forårsmåneder, hvor ismaskinerne kører på højtryk for at være klar til sommersalget. Inden isen er helt klar, skal den modne et døgn. Det gør den mere blød, forklarer ismejeristen.

- Jeg laver det meste i februar, marts og april. Men der er også gang i ismaskinerne hver dag i højsæsonen, ellers har vi ikke is nok, tilføjer han.

Annonce

Mormors vafler

Næste generation står også til at give et nap med i gårdbutikken, hvor hun udover at sælge is også har søsat sin egen produktion. For 14-årige Liv Fjord Tarbensen bager sommeren igennem vafler med is og syltetøj til dem, der foretrækker det.

- Vafler er noget, som jeg altid har bagt med sammen med min mormor, og noget som vi altid har hygget os med. Det vil jeg give videre til dem, der kommer her i butikken, smiler hun.

14-årige Liv Fjord Tarbensen bager sommeren igennem vafler til gårdbutikkens kunder. Foto: Johan Gadegaard
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ældrerådet overrasket over kommunens million-udgift til sikkerhedsvagter: - Det har vi aldrig hørt om

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Overskuddet mere end tredoblet: Ringkøbing-firma nød godt af danskernes hus-interesse i coronatiden

Ringkøbing For abonnenter

Vestjysk virksomhed fik største overskud nogensinde i 2020: - Vi har ikke mærket noget som helst til coronaen

Vestjylland

Politiets telefonnummer bruges af svindlere: Snyder sig til penge og personnumre

Ringkøbing-Skjern

Indretningsekspertens egne boligtips: Norsk fjeldhytte møder japansk minimalisme i Hvide Sande

Skjern For abonnenter

Lokal tømrermester øjenvidne til enorme skovbrande i Tyrkiet: - Jeg har aldrig oplevet noget så vildt

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Ringkøbing

Najas mikrobageri har vokseværk: - Folk er trætte af papbrød, der ikke kan holde sig

Ringkøbing

Nye tider på det tidligere Schuberts Minde: Musik og sang ved åbent hus på Fjordhusene

Danmark

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Skjern

Unge vestjyske iværksættere har store ambitioner med nyt dansk online galleri

Ringkøbing For abonnenter

Ikke mere coronapas: En byrde mindre for Naturkraft - og så alligevel ikke helt

Ringkøbing-Skjern

Nøgenbadning eller smalle veje: Hvad vil du helst læse om?

Annonce