Annonce
Vestjylland

Også 17-årige Freya demonstrerede for syrerne: - Jeg skulle have hjulpet til i to uger i en syrisk flygtningelejr

Talerrækken var egentlig overstået, da 17-årige Freya Luna Andersen pludselig greb mikrofonen til onsdagens demonstration foran rådhuset i Holstebro. Foto: Morten Stricker
Knapt hundrede borgere var onsdag mødt op foran rådhuset i Holstebro for at vise deres utilfredshed med, at Danmark som eneste land i EU, nu revurderer herboende syreres opholdstilladelser.

Holstebro: 17-årige Freya Luna Andersen var blot en af de knapt hundrede borgere, der onsdag havde taget opstilling udenfor rådhuset i Holstebro, for at vise sin utilfredshed med de syrere, der i disse måneder får indraget deres opholdstilladelse.

Egentlig var det ikke planen, at hun skulle have sagt noget i den mikrofon, som gik på rundgang mellem politikere og syrisk-fødte danskere. Men da demonstrationen sluttede - og taletiden blev tilbudt nogle i publikum, kunne hun alligevel ikke holde sig tilbage for at dele sin holdning.

- Jeg og nogle venner skulle have hjulpet til i to uger i en syrisk flygtningelejr sidste sommer. Men flygtningelejren turde ikke, at lade os komme derned. Det var ikke sikkert for os dernede. Men hvorfor er vores liv mere værd, end de syriske flygtninge, man nu vil sende derned, lød det vredt fra den unge danskfødte.

Annonce

Hvorfor ville du og dine venner rejse til Syrien?

- Fordi vi er nogle stykker, der mener, at har man tid og evner, bør man hjælpe, lød svaret.

Onsdag eftermiddag blev der foran Rådhuset i Holstebro afholdt en demonstration imod hjemsendelse af flygtninge fra Syrien. Foto: Morten Stricker

Frustrationerne var hun ikke ene om. De skyllede ud gennem mikrofonen ved byrådssalens bølgede ydermur, som byrådsmedlem Rasmus Gamst Beltofte (R) hentede inspiration hos:

- Teksten bag os på muren er om Nordstjernen. Den stjerne, som mennesker i tusindvis af år har styret efter. Den udstikker kursen. Lad Danmarks kurs igen blive ordentlighed, humanisme og solidaritet. Det første skridt er et stop for hjemsendelse af flygtninge til Syrien, sagde han i sin tale.

Råb dem op!

38-årige Ghassan Rahmi er selv flygtet fra Syrien. Gik i land i Grækenland for syv år siden. Han kender fire syriske familier i Holstebro, der for nyligt har fået inddraget deres opholdstilladelse i forbindelse med den proces, der er i gang i Udlændingestyrelsen, hvor cirka 900 syreres opholdsgrundlag gennemgås med henblik på udrejse fra Danmark.

- En af dem er en enlig mor med to små børn. Hun mistede sin mand i Syrien, hvor han blev tortureret. I 2015 kom hun og børnene så til Danmark og fik beskyttelsesstatus. Men nu har hun fået afslag på forlængelse af sin opholdstilladelse, så i dag, onsdag, er hun på vej til København for at anke dommen ved Flygtningenævnet, sagde Ghassan Rahmi i sin tale.

Kvinden fik afslag, kunne han senere på aftenen fortælle.


Jeg og nogle venner skulle have hjulpet til i to uger i en syrisk flygtningelejr sidste sommer. Men flygtningelejren turde ikke, at lade os komme derned. Det var ikke sikkert for os dernede. Men hvorfor er vores liv mere værd, end de syriske flygtninge, man nu vil sende derned?

Freya Luna Andersen, studerende på STX


Håbet med dagens demonstration var, at råbe politikerne op. Også de lokale, som man håber vil kunne råbe kollegerne på Christiansborg op.

Det var udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), der sidste sommer fremskyndede Udlændingestyrelsens sagsbehandling i forhold til Damaskus-syrerne, da en rapport fra Flygtningenævnet lagde til grund, at forholdene i provinsen havde forbedret sig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce