Ringkøbing

...og pludselig er der en restaurant

Egentlig var det meningen, at den midlertidige restaurant skulle indrettes i et telt. Men de gamle værkstedsbygninger er ideelle til formålet. Foto: Julie Vesterby

En vogn til at lave mad og et lokale med borde og stole. Så har man basisingredienserne til at lave en restaurant med tre dages levetid.

De sidste turister er på vej hen mod parkeringspladsen. For tre kvarter siden lukkede Nr. Lyngvig Fyr, men alligevel er der mange gæster i området. Lige netop i disse dage er der nemlig gang i en ekstra aktivitet: En såkaldt pop up-restaurant er vakt til live i de gamle værkstedsbygninger, der ligger for enden af vejen til Nr. Lyngvig Fyr.

Det er rustikke omgivelser. Men med en knitrende hvid dug og blomster på bordet er restaurantstemningen hjemme.

Det er Westergaards Hotel i Videbæk, der for en stund har lavet en filial, hvor de byder på en tre retters menu i nye omgivelser. Konceptet med at lade en midlertidig butik eller restaurant poppe op har bredt sig i området denne sommer, og det giver nogle anderledes oplevelser.

Hotelejer Bent Gråkjær og hans hold har sat sig for at servere mad lavet af lokale råvarer. Ideen til at lave en pop up restaurant opstod for få uger siden. Det er et projekt, der er støttet af blandt andre Holstebro og Ringkøbing-Skjern Kommuner, og formålet er netop at sætte de gode vestjyske råvarer i centrum i usædvanlige omgivelser.

Kontraster

Et banner ved indgangen markerer, at det er her, der er lavet en restaurant. Ved siden af værkstedsbygningerne holder der et køkken på hjul. Og lokalet er med få midler tryllet om til et spisested i en sælsom blanding af det rustikke og det fine. Klapborde er skjult under knitrende hvide duge, og de musselmalede tallerkner får selskab af papkrus til kaffen senere på aftenen.

Det giver en afslappet stemning, hvor maden får lov til at komme til sin ret. Undervejs guider Bent Gråkjær gæsterne igennem middagen på sin sædvanlige »passion-på-vestjysk«-facon. Med små fortællinger om hver del af retten. Sætninger som »Af egen avl« og »...har vi hentet lige henne hos...« går igen. På den måde kommer man nogle af områdets fødevareproducenter rundt via tre retter. Der er vestjyske tapas til forret. Tre slags gris til hovedret, og tre forskellige desserter samlet på den sidste tallerken.

Improvisation

Der er plads til at improvisere i pop up-konceptet. Så de 24 gæster, der var med på premiereaftenen, får ikke nødvendigvis den samme aften som gæsterne onsdag og torsdag aften.

Vejret spiller også ind. Tirsdag aften var der byger, så en aften under tag passede godt. Uanset hvad er der dog mulighed for at slutte aftenen af med en tur op i Lyngvig Fyr. Og det er en udfordrende tur, når maven er fyldt med god vestjysk mad...

Også i Thorsminde, Struer og Vedersø Klit er der pop up restauranter den kommende tid. Læs mere på www.vifu.dk

0/0
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Forening for kirkegårdskultur: Tænk jer grundigt om, før I fjerner gravstenene

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

HydraSpecma investerer i ny fabrik og svensk hovedkontor

Vestjylland

Nørre Vosborgs sensommermarked har vokseværk

Ringkøbing For abonnenter

Pårørende skal hente gravsten før nytår - ellers bliver de sendt til knusning

Skjern

Følg med fotografen i marken: Hvad kornet gemte på

Navne For abonnenter

Slut efter 46 år i den kommunale verden: Nu tager jeg et fjolleår

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Vis lidt respekt for - og på - kirkegårdene

Et instagram moment finder man på Bispebjerg Kirkegård, når de japanske kirsebærtræer blomstrer. Så hippe er de lyserøde selfies, at de er nævnt i dagbladet Politikens 'ultimative byguide til nye studerende', som advarer om, at man får travlt i trængslen: "Du er langt fra den eneste, der fifler med at skrive #sakura på din telefon, og det tager tid at sikre det helt rigtige stoiske smil, når du skal fange dit hoppebillede", hedder det i avisens anbefalinger. Kirkegårde er åbne for alle, ikke kun for de sørgende. Men roen og gravfreden er nogle steder ved at blive overdøvet af selfies, solbadning og udflugter med det hele. For tre år siden gik det helt galt, da en to-dreng legede gemmeleg med sine forældre på Vestre Kirkegård i København: En gravsten faldt ned over drengen, som døde. Ulykken har betydet, at kirkeministeriet og arbejdstilsynet har krævet sikring af kirkegårdenes gravmonumenter. Ikke nogen billig øvelse - og økonomi er da også begrundelsen for, at menighedsrådet i No har besluttet at nedlægge sit lapidarium - stedet, hvor sten fra nedlagte grave står opbevaret. Hvis efterladte ikke inden årets udgang har bedt om at få udleveret sløjfede sten, vil de blive sendt til knusning, lyder det på et opslag ved kirken. Det er vel ikke helt urimeligt at spørge, om et enkelt tragisk dødsfald virkelig behøver at føre til destruktion af kulturarv, fordi menighedsråd føler sig økonomisk presset af sikkerhedskrav. Sikkerhedskrav, som vel at mærke ikke ville være nødvendige, hvis folk kunne færdes med helt almindelig pli på kirkegårdene. Det vil sige uden at tumle larmende omkring mellem - eller for den sags skyld på - gravstenene. Kirkegårdene er for både de døde og de levende. Førstnævnte gruppe tager formentlig både selfies og solbadning i stiv arm, men der er alle gode grunde til, at de levende gør sig klart, at kirkegårde er steder, hvor der først og fremmest skal være plads til ro og fordybelse. Hvis det var udgangspunktet for alle kirkegårdsbesøg, ville der næppe være brug for den helt vilde sikring af gravstenene, og vi ville kunne bevare den kulturhistorie, som stenene er enestående eksponenter for. Det er sten med sjæl - og det vil være blodig synd, hvis de skal ofres for ussel mammon og sjælløs mangel på respekt.

Kultur

Venskab og oplevelser for livet: Ringkøbinggarden i træningslejr i Kloster

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Agterlanternen Svend kunne se frem til en lang dag med lidende ultraløbere

Erhverv

Nu får Bente og Niels mere frihed: Købmandsparret i Stadil lukker butikken

Ringkøbing-Skjern

100 svedende hårde kilometer: "Spændende rejse" ventede 80 ultraløbere på vej Ringkøbing Fjord rundt

Annonce