Annonce
Hvide Sande

Offentliggør designudkast: Vattenfall vil flytte 20 kystmøller ud på ni kilometer

Vesterhav Syd-møllerne kommer ifølge Vattensfalls designudkast til at ligge på én række ni kilometer fra kysten. Dermed vil en del sommerhusnaboer få gavn af flytningen. Tegning: Vattenfall
Energigiganten Vattenfall har netop offentliggjort et nyt udkast for placeringen af de kystnære møller Vesterhav Syd og Nord. Der er lagt op til, at møllerne skal stå på én række, så langt fra kysten som muligt.

Vestkysten: De omstridte Vesterhav Syd-møller skal placeres på én lang række ni kilometer fra kysten.

Det viser det designudkast, som Vattenfall netop har offentliggjort. Dermed lever selskabet op til det løfte, den tidligere landechef Michal Simmelsgaard gav sidste sommer, da han erklærede, at man havde lyttet til den folkelige kritik og derfor ønskede at placere møllerne så langt ude som muligt i det udpegede projektområde og i et letopfatteligt mønster. Eneste udfordring var de fysiske bundforhold og hensynet til eventuelle arkæologiske fund.

Dermed skrotter Vattenfall planen om at placere de 20 Vesterhav Syd-møller på en række og en bue. Der bliver også flyttet på Vesterhav Nord-møllerne, hvor to rækker også bliver erstattet af én række.

- De nye designudkast for Vesterhav Syd og Nord bekræfter, at vi har lyttet til de lokale ønsker og investerer i at flytte møllerne så langt væk fra kysten som muligt. De to designs skal betragtes som Vattenfalls nuværende bud på møllernes placering. Selve miljøvurderingen vil være færdig til sommer, hvorefter Energistyrelsen vil bede offentligheden om inputs til den, siger Jacob Nørgaard Andersen, der er Vattenfalls direktør i Danmark i en pressemeddelelse.

Ifølge direktøren betyder løsningen, at man både får et letopfatteligt mønster, maksimerer afstanden til kysten og samtidig fastholder en høj energiproduktion, fordi møllerne ikke længere vil "skygge" for hinanden.

Formand for Klegod Grundejerforening, Thue Amstrup-Jørgensen, anerkender, at der er blevet lyttet.

- Det er det muliges kunst. Vattenfall har gjort dét, der var muligt indenfor koncessionsområdet. Hvis møllerne skal længere ud, vil det kræve, at politikerene på Christiansborg havde mod og mandshjerte til at sætte projektet på pause. Om et par år får vi havmølleparken Thor, som også producerer strøm, som vi ikke selv kan bruge. Når tyskerne producerer for meget strøm, er det så Vesterhav Syd eller landmøllerne, der skal stoppes, spørger grundejerformanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En 1. april uden narrehat - og det er ikke engang løgn

Du behøver ikke lede længere, kære læser; den er der ikke. Trods datoen kan du roligt regne med, at vi af hele vort journalistiske hjerte står inde for, at de artikler, vi har skrevet til dagens avis og DBRS.dk, er ganske sandfærdige. Traditionen med at narre læserne april er ellers lang og hæderkronet. En af de første aprilsnarre i dansk dagspresse blev bragt af en københavnsk avis, som 1. april 1914 kunne berette, at solen havde sovet over sig og var stået op ni minutter for sent. En af de mest mindeværdige var Roskilde Tidendes aprilsnar i 1976. Hundredevis af borgere stillede sig i kø efter at have læst overskriften "Roskilde Spritfabrik holder lavpris-udsalg på whisky-snaps indtil kl. 17.30 i eftermiddag". Historien lød, at spritfabrikken ved et uheld var kommet til at blande original skotsk whisky med dansk snaps. Spritfabrikken ville sælge blandingsproduktet for en tier per liter, og folk skulle selv medbringe dunke og spande til det, de købte. På Dagbladet har vi gennem mange år ikke haft nogen fast tradition for en aprilsnar. I år var vi dog allerede i februar begyndt at varme ideerne op til at genindføre den; læserne må jo også godt have det sjovt ind imellem. Vinterens voldsomme vandmængder var i spil som et omdrejningspunkt, men helt præcist hvad vi skulle narre læserne april med, var ikke blevet konkret. Det kunne for eksempel være blevet til en historie om, at eleverne på én af de lokale skoler nu blev sendt hjem på ubestemt tid, fordi deres skole var oversvømmet, og at undervisningen indtil videre skulle foregå via Skype. Det kunne måske godt have kaldt et smil frem - engang... Men den historie er ikke rigtig aprilsnar-materiale længere. I det hele taget er det for tiden svært at se det sjove i med vilje at bringe falske nyheder ind i folks daglige nyhedsstrøm. Uanset glimtet i øjet vil vi ikke risikere, at læserne mister tiltroen til det, vi skriver - og når man ser på virkeligheden lige nu, er der desværre alt for meget af den, som i sig selv er grotesk nok til at minde om en aprilsnar. Det skal dog ikke hindre os i stadig at fortælle virkelighedens pudsige og skæve historier; et smil varmer altid, og i krisetider har vi endnu mere brug for det. Men de smil, der er at finde i dagens avis, har altså - ligesom på alle årets andre dage - helt igennem hold i virkeligheden.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Annonce