Annonce
Hvide Sande

Offentliggør designudkast: Vattenfall vil flytte 20 kystmøller ud på ni kilometer

Vesterhav Syd-møllerne kommer ifølge Vattensfalls designudkast til at ligge på én række ni kilometer fra kysten. Dermed vil en del sommerhusnaboer få gavn af flytningen. Tegning: Vattenfall
Energigiganten Vattenfall har netop offentliggjort et nyt udkast for placeringen af de kystnære møller Vesterhav Syd og Nord. Der er lagt op til, at møllerne skal stå på én række, så langt fra kysten som muligt.

Vestkysten: De omstridte Vesterhav Syd-møller skal placeres på én lang række ni kilometer fra kysten.

Det viser det designudkast, som Vattenfall netop har offentliggjort. Dermed lever selskabet op til det løfte, den tidligere landechef Michal Simmelsgaard gav sidste sommer, da han erklærede, at man havde lyttet til den folkelige kritik og derfor ønskede at placere møllerne så langt ude som muligt i det udpegede projektområde og i et letopfatteligt mønster. Eneste udfordring var de fysiske bundforhold og hensynet til eventuelle arkæologiske fund.

Dermed skrotter Vattenfall planen om at placere de 20 Vesterhav Syd-møller på en række og en bue. Der bliver også flyttet på Vesterhav Nord-møllerne, hvor to rækker også bliver erstattet af én række.

- De nye designudkast for Vesterhav Syd og Nord bekræfter, at vi har lyttet til de lokale ønsker og investerer i at flytte møllerne så langt væk fra kysten som muligt. De to designs skal betragtes som Vattenfalls nuværende bud på møllernes placering. Selve miljøvurderingen vil være færdig til sommer, hvorefter Energistyrelsen vil bede offentligheden om inputs til den, siger Jacob Nørgaard Andersen, der er Vattenfalls direktør i Danmark i en pressemeddelelse.

Ifølge direktøren betyder løsningen, at man både får et letopfatteligt mønster, maksimerer afstanden til kysten og samtidig fastholder en høj energiproduktion, fordi møllerne ikke længere vil "skygge" for hinanden.

Formand for Klegod Grundejerforening, Thue Amstrup-Jørgensen, anerkender, at der er blevet lyttet.

- Det er det muliges kunst. Vattenfall har gjort dét, der var muligt indenfor koncessionsområdet. Hvis møllerne skal længere ud, vil det kræve, at politikerene på Christiansborg havde mod og mandshjerte til at sætte projektet på pause. Om et par år får vi havmølleparken Thor, som også producerer strøm, som vi ikke selv kan bruge. Når tyskerne producerer for meget strøm, er det så Vesterhav Syd eller landmøllerne, der skal stoppes, spørger grundejerformanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Urimeligt gebyr på affald fra genbrugsbutikker

Læserbrev: Så blev der endelig offentligt røre omkring gebyr til genbrugspladsen for frivillige organisationer. Da vi i Kirkens Korshær Genbrug blev præsenteret for gebyret, var vi af den opfattelse, at det måtte bero på en misforståelse. Så vi sendte en ansøgning om fritagelse med henvisning til vores organisations formål, nemlig at indsamle midler til gavn for udsatte mennesker i Danmark blandt andet ved drift af varmestuer og væresteder. Desværre blev vores ansøgning om fritagelse ikke bevilget. Vi er cirka 40 frivillige, som hver uge gør et stort arbejde i den gode sags tjeneste med sortering og salg af donerede effekter fra borgere, som kunne have afleveret direkte til genbrugspladsen, som de har betalt gebyr for. Vi er meget taknemlige for det, som vi modtager til videresalg. Men vi er også nødt til at bruge genbrugspladsen i forbindelse med sortering, og altså nu betale gebyr for at kunne aflevere. Hvilket vi synes er urimeligt i vores situation. Vi i Kirkens Korshær Genbrug tilslutter os fuldt ud argumenterne fremført i læserbreve fra Blå Kors Genbrug og Plejehjemmets Venner vedrørende emnet og ønsker også, at dette gebyr for genbrugsbutikker med videre genbehandles i udvalg og byråd.

Annonce