Annonce
Indland

Odderen er i fremgang og nu nået til Lolland

Lars Laursen/Ritzau Scanpix
Tidligere var odderen nærmest udryddet i den danske natur, men nu har den pelsede fiskejæger fået et comeback.

For første gang siden 1960'erne er der påvist oddere på Lolland.

Det er godt nyt og vidner om, at bestanden af oddere herhjemme er i fremgang, lyder det fra seniorrådgiver Morten Elmeros, Aarhus Universitet.

- Det er stort, fordi det er mange årtier siden, der sidst er set oddere på Lolland. I det hele taget har odderen haft det svært i Østdanmark, hvor den har været meget sjælden, siger han.

Odderen er udbredt i Jylland, og den har også vundet fodfæste på Fyn. I Nordvestsjælland er der en meget lille bestand, mens man skal tilbage til 1960'erne for at finde det senest rapporterede fund af oddere på Lolland.

Men en mørk nattetime i november i år forevigede et vildtkamera to oddere ved et lille vandløb på Lolland.

I en tid, hvor der ellers er tilbagegang for mange dyre- og plantearter, er det godt nyt, påpeger seniorrådgiveren.

- Det er en lille solstrålehistorie. Det er ikke det hele, der går tilbage, siger Morten Elmeros.

Odderen var engang almindelig ved danske vandløb, søer og kyster.

Men den blev opfattet som et skadedyr, fordi den spiste fisk, og derfor blev den jaget og fanget i fælder.

Andre oddere druknede i ruser eller døde i trafikken.

I 1967 blev odderen fredet, og siden starten af 1990'erne har en bestand af oddere i Nordvestjylland langsomt spredt sig.

Ud over fredningen blev det vandlevende dyr hjulpet på vej af renere vandløb og stopriste i fiskernes ruser.

- De ting er der efterhånden kommet styr på, så forholdene for oddere er blevet bedre, siger Morten Elmeros.

Det samme billede er set i andre europæiske lande.

Odderen er en eminent svømmer, så det er tænkeligt, at odderne på Lolland er kommet fra enten Fyn eller Sjælland.

En genetisk test kan afklare, hvor dyrene kommer fra, og derfor vil forskerne gerne høre fra folk, der finder dødfundne oddere.

/ritzau/

Annonce
Nyheden fra Aarhus Universitet, DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Skandale: Kan livet fortsætte uden Postnord?

Læserbrev: Hvordan har Postnord fundet af, at det kun er brevene, de taber på? De må have fundet løsningen på at skille koldt og varmt vand. Efter det er blandet... Meget fornuftigt har postbudene både breve og pakker med ud. Det er vel heller ingen ulempe for Postnord, at det er brevene, der er befordringspligt på. De har fået serveret en politisk malkeko. Det er ender vel med, at brevene må tage op til en måned om at komme frem... Allerede nu er det betydelig langsommere end med dagvognen på Christian Den Fjerdes tid. Hvem har fået problemerne? Politikerne. Hvem har skabt dem? Politikerne. Der er flere mistænkte. En af de hovedmistænkte er Kristian Jensen. Det passer med hans taktik fra skattevæsenet. De startede med at slagte aktiverne og fordele dem. Derefter trykkede de på digitaliseringsknappen. Så satte de sig ned. Undrede sig over, at svenskerne ikke løste problemet for dem... Man kan sige meget om svenskerne, men speciel dumme er de altså ikke... Det er en skandale med de milliarder, der allerede er pumpet i projektet. Senest har de sendt adskillige personer på permanent ferie, og har planer om at sende endnu flere samme vej. Bare rejsebureauerne har rejser nok til dem... Det er ren kukkeluk at bruge milliarder på det! Udbringning af pakker er der mange, der har kapacitet til. Skildpaddebrevene må kunne løses på anden vis. Quickbreve er næsten lige så dyre som pakker. Derfor kan man vel sende dem som en pakke? Anbefalede breve kan vel håndteres på samme måde? Udbringning af B- breve kunne for eksempel overdrages til kommunerne. Ved at tilføre flere ansatte kunne hjemmehjælperne sagtens løse opgaven. Der bliver hældt millioner/milliarder i Postnord, som kunne bruges til det. Samtidig kunne ældreplejen i eget hjem blive opgraderet. Hvis postbudet, ligesom i gamle dage, havde tjek på om alle var ok. på ruten. Sikken en tryghed, det kunne give. Skildpaddebrevene kunne måske alternativt distribueres sammen med reklamerne på ugebasis. Nu mener nogen i det politiske, at vi skal købe Postdanmark tilbage fra Postnord. Heldigt, at vi ikke har fået malet alle postkasserne endnu. Der bliver udgifter nok til biler, skilte, tøj og til svenskerne. Men big business for dem, der sælger maling og profiltøj. Kan livet fortsætte uden Postnorddanmark? Eller går det i stå?

Annonce