Annonce
Ringkøbing

Nyt stort rensningsanlæg til Vestjyllands Højskole

Det meste af det nye store biologiske rensningsanlæg på Vestjyllands Højskole er under jorden. Foto: Jørgen Dalgaard Hansen/Vestjyllands Højskole.

På Vestjyllands Højskole i Velling har man netop fået et nyt biologisk rensningsanlæg, der har stor betydning for den grønne højskole.

Velling: Hvordan renser man bedst sit spildevand?

En af mulighederne er et biologisk renseanlæg, og det er præcis sådan et, man netop har fået sig på Vestjyllands Højskole.

Et anlæg, hvor størstedelen af det er at finde under jorden, og det er ikke noget lille initiativ, man har fået ført ud i livet. Et normalt biologisk anlæg til husstande renser for, hvad der svarer til 5 personer, men i Velling er man helt oppe på 125 personer.

Det nye rensningsanlæg skaber da også glæde på højskolen og hos forretningsfører Jørgen Dalgaard Hansen:

- Vores gamle anlæg var nedslidt, så vi måtte undersøge mulighederne. Vi lagde meget vægt på, at vi skulle holde den grønne profil, og der blev arbejdet med forskellige muligheder. Vi endte med et anlæg fra Biokube, der faktisk udstillede hos os for nogle år siden, siger Jørgen Dalgaard Hansen.

Annonce

Sådan fungerer anlægget

Det nye biologiske rensningsanlæg kommer fra Biokube.Anlægget renser vandet ved hjælp af naturlige bakterier og mikroorganismer, der tilføres rigeligt med ilt. De næringsstoffer, der skal fjernes fra spildevandet, er bakteriernes næring.

Herefter kommer vandet ud i faskiner.

Udover det store anlæg på Vestjyllands Højskole er der også blevet oprettet yderligere et anlæg til to af boligerne på stedet.

Rensningen med det nye anlæg når op på højeste niveau.

Højeste niveau

Det biologiske rensningsanlæg på Vestjyllands Højskole er blandt de største af slagsen i området, og det er et anlæg af høj kvalitet:

- Det er det højeste rensningsniveau, man kan få. Det har været en væsentlig del af det for os. Der skulle ikke være noget forurenende tilbage, når vandet kom ud i vores faskiner bagefter, fortæller Jørgen Dalgaard Hansen.

Det nye anlæg er blevet godkendt af Ringkøbing-Skjern Kommune, der ellers har været inde og foreslå, at højskolen koblede sig på den offentlige rensning.

Det ville dog blive dyrt, da tilslutningen er langt væk, og nu er man i stedet klar med sin egen teknologiske løsning:

- Det har taget cirka et års tid. Der kan nogle gange godt være lidt lang kommunal sagsbehandling, men det har der slet ikke været her, mens vores leverandør har stor erfaring i at levere til større enheder som os, lyder det fra forretningsføreren.

Mere grønt

I Velling går Vestjyllands Højskole højt op i, at den grønne stil skal bevares, når der skal laves nye initiativer som det nye rensningsanlæg.

Derfor er Jørgen Dalgaard Hansen også glad for, at der er handling bag de flotte ord:

- Vi har den grønne profil med hele tiden, og bæredygtighed spiller en stor rolle. Det vil vi gerne hele tiden have med i vores arbejde, og det er vigtigt at vise, at vi også gør noget aktivt for det, slutter han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

112

Sprængte hul i kajak med fyrværkeri

Læserbrev

En ommer: Lad dog Skjern Produktforretning få lov at udvide

Læserbrev: Hvad er det, teknik og miljøudvalget spænder ben for? I disse grønne omstillingstider, endelig er der en virksomhed, der vil vækste, som I så vil bremse. Hvorfor kan produktforretningen ikke få lov at udvide med en ny hal? Jeg forstår da godt dit synspunkt, John Christensen, med at det er træls, at man har investeret i industrigrunde, som ikke er i brug. Det kunne ellers blive et flot syn med 4-6 meter høje rustne metalskrot-bunker i Skjern industrikvarter, har I tænkt på dette? Hvad så, hvis Ådum autoophug og Ringkøbing autoophug også vil udvide? Så skal de jo også flytte ind i industrikvarteret, som jo så snart ville blive for lille, men fantastisk farvestrålende at se på. Nej prøv for en gangs skyld ikke at se på kroner og øre, men brug den fornuftige del af hovedet. Er der nogle, der kan finde bedre placeringer til disse industrier end der, hvor de nu ligger? Hvem generes af Skjern produkthandel, hvor den er i dag? Jeg har læst om en tidligere miljømedarbejder ved kommunen, at der aldrig har været problemer med miljøet, så hvorfor prøve at tvinge dem til at flytte. Måske ud af kommunen, og væk er både arbejdspladser og skattekronerne. Men det har I jo prøvet før med HV transport i Hover. Synes I, det var en god ide? Hvor mange arbejdspladser og skattekroner kostede det? At man kan fejle én gang er da ikke ensbetydende med, at kommunen skal blive ved med dette. Jeg tror ikke, der er ret mange, som kører forbi Ringkøbingvej 17, der er klar over, hvad der ligger fantastisk flot gemt bag beplantede jordvolde og træer, nej lad blot dem udvide, hvis de har brug for dette. Måske til et par nye medarbejdere, som så kunne betale skat i kommunen. Og det kunne måske også være tænkeligt, at virksomheden også kunne lave mere overskud, som så kunne komme kommunekassen til gode. Det ville i hvert fald ikke ske, hvis den skulle flytte til industrikvarteret. Det er en ommer, teknik og miljøudvalg. Brug den fornuftige del af hovedet denne gang.

Annonce