Annonce
Ringkøbing

Nyt stort rensningsanlæg til Vestjyllands Højskole

Det meste af det nye store biologiske rensningsanlæg på Vestjyllands Højskole er under jorden. Foto: Jørgen Dalgaard Hansen/Vestjyllands Højskole.

På Vestjyllands Højskole i Velling har man netop fået et nyt biologisk rensningsanlæg, der har stor betydning for den grønne højskole.

Annonce

Velling: Hvordan renser man bedst sit spildevand?

En af mulighederne er et biologisk renseanlæg, og det er præcis sådan et, man netop har fået sig på Vestjyllands Højskole.

Et anlæg, hvor størstedelen af det er at finde under jorden, og det er ikke noget lille initiativ, man har fået ført ud i livet. Et normalt biologisk anlæg til husstande renser for, hvad der svarer til 5 personer, men i Velling er man helt oppe på 125 personer.

Det nye rensningsanlæg skaber da også glæde på højskolen og hos forretningsfører Jørgen Dalgaard Hansen:

- Vores gamle anlæg var nedslidt, så vi måtte undersøge mulighederne. Vi lagde meget vægt på, at vi skulle holde den grønne profil, og der blev arbejdet med forskellige muligheder. Vi endte med et anlæg fra Biokube, der faktisk udstillede hos os for nogle år siden, siger Jørgen Dalgaard Hansen.

Sådan fungerer anlægget

Det nye biologiske rensningsanlæg kommer fra Biokube.Anlægget renser vandet ved hjælp af naturlige bakterier og mikroorganismer, der tilføres rigeligt med ilt. De næringsstoffer, der skal fjernes fra spildevandet, er bakteriernes næring.

Herefter kommer vandet ud i faskiner.

Udover det store anlæg på Vestjyllands Højskole er der også blevet oprettet yderligere et anlæg til to af boligerne på stedet.

Rensningen med det nye anlæg når op på højeste niveau.

Annonce

Højeste niveau

Det biologiske rensningsanlæg på Vestjyllands Højskole er blandt de største af slagsen i området, og det er et anlæg af høj kvalitet:

- Det er det højeste rensningsniveau, man kan få. Det har været en væsentlig del af det for os. Der skulle ikke være noget forurenende tilbage, når vandet kom ud i vores faskiner bagefter, fortæller Jørgen Dalgaard Hansen.

Det nye anlæg er blevet godkendt af Ringkøbing-Skjern Kommune, der ellers har været inde og foreslå, at højskolen koblede sig på den offentlige rensning.

Det ville dog blive dyrt, da tilslutningen er langt væk, og nu er man i stedet klar med sin egen teknologiske løsning:

- Det har taget cirka et års tid. Der kan nogle gange godt være lidt lang kommunal sagsbehandling, men det har der slet ikke været her, mens vores leverandør har stor erfaring i at levere til større enheder som os, lyder det fra forretningsføreren.

Annonce

Mere grønt

I Velling går Vestjyllands Højskole højt op i, at den grønne stil skal bevares, når der skal laves nye initiativer som det nye rensningsanlæg.

Derfor er Jørgen Dalgaard Hansen også glad for, at der er handling bag de flotte ord:

- Vi har den grønne profil med hele tiden, og bæredygtighed spiller en stor rolle. Det vil vi gerne hele tiden have med i vores arbejde, og det er vigtigt at vise, at vi også gør noget aktivt for det, slutter han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Mandagens coronatal: Med 24 nye coronatilfælde over weekenden er Ringkøbing-Skjern i samme kategori som Hovedstadsområdet

Coronavirus

Live: Norsk opgørelse viser, at ni ud af ti coronadøde havde kronisk sygdom

Ringkøbing-Skjern

Forsyningen sikrer sig mod corona: Sender ansatte på hjemmearbejde

Annonce