Annonce
Ringkøbing

Nyt stort projekt: Vestjylland er min klangbund

<p>I solen på dækket af Folkeskibet. Fryd Frydendahl og Lars Greve. Foto: Malte Worm Holm</p>

Solhverv17 er navnet på et stort projekt, som kunsterne Fryd Frydendahl og Lars Greve står bag. Med lyd og billeder vil de portrættere det Vestjylland, der præger dem.

Billedet er uden lyd. Motivet er kun synligt for linsen.
Annonce
<p>Foto: Fryd Frydendahl</p>
Og dog. En vedholdende dunken fra motoren på Folkeskibet, der befinder sig et sted ude i Østersøen med kurs mod Bornholm, gennemtrænger alt.

Lars Greve

Årgang 1983 - vokset op i Husby.
Lydkunstner.
Uddannet solist fra Københavns Konservatorium.
Har København som base, men optræder i hele verden.
Står for lydsiden af Solhverv17.

Fryd Frydendahl

Årgang 1984 - vokset op i Hvide Sande.
Fotografisk billedkunstner.
Uddannet fotograf fra International Center of Photography.
Skifter mellem Hvide Sande, København og New York som bopæl.
Står for billedsiden af Solhverv17 i form af både fotografi og video.

<p>Foto: Fryd Frydendahl<br /> </p>
Billedet viser Lars Greve, der drejer rundt om sig selv, mens han spiller klarinet. Han står på dækket og optager lyde.
<p>Foto: Fryd Frydendahl</p>
Lyden er også lillebitte. Den kommer fra udløseren på Fryd Frydendahls kamera og forsvinder næsten i den gennemgående motorlyd i tæt konkurrence med bølgerne, der brydes af boven. Samspil er ordet, der går igen, når fotografen Fryd Frydendahl og komponisten og musikeren Lars Greve skal sætte ord på, hvad det er for et projekt, de skyder i gang senere på året.
»Solhverv17« er navnet, og Folkeskibets tur til Bornholm fungerer som et pilotprojekt, hvor de prøver nogle ting af. Dagbladet er også en del af sampillet, for vi bringer de billeder, den lyd og det video, der kommer ud af turen.
Samtale er andet ord. I øjeblikket har de to kunstnere nemlig en masse samtaler med Per Høgh, der er kulturchef ved Ringkøbing-Skjern Kommune for at finde frem til den endelige form på kulturprojektet. Lige nu er det stadig en proces.

Fandt hinanden i New York

Fryd Frydendahl og Lars Greve fandt det første samspil på Ringkjøbing Gymnasium, hvor de delte en termokande sammen med andre, der tilhørte den mere skæve del af eleverne. Siden skiltes deres veje, men i 2012 fandt de igen hinanden. Denne gang i New York og samtalen har været i gang lige siden. Om Vestjylland.
»Vi kommer fra det samme afsæt. Og vi har begge taget Vestjylland med os ud i verden,« siger Fryd Frydendahl.
»Vi er forskellige mennesker med forskellig energi, men med samme tyngde. Det har været stort i samtaler, venskab og samarbejde,« siger hun.
»Vestjylland er min klangbund. Det er spændende hele tiden at gøre noget nyt, der resonerer i mig,« siger Lars Greve.

Et kæmpe cadeau

Lars har sin musik og sine lyde. Fryd har sine billeder og video. Nu vil de ud til alle dele af området og få folk til at spille sammen. Lyden af et gymnastikgulv. Billedet af et kaffestel i Lem. På fabriksgulvet. På ungdomsuddannelserne.
»Vi bliver bindeleddet mellem alle mennesker. En del af missionen er at bringe folk sammen. Dem, vi møder, bliver instrumentet. Folk ender med at spille sammen i vores projekt,« siger Lars Greve.
Det er et halvantropologisk projekt, de kaster sig ud i. Målet er et levende værk, der skal vandre.
»Den virkelighed, vi ser, vil forhåbentlig være et kæmpe stort cadeau til Vestjylland,« siger Fryd Frydendahl.
I dag er det årets længste dag. Solhverv. Solhverv17 er også navnet på et nyt multimedie-kulturprojekt, Dagbladet i dag præsenterer.
Billederne her er taget af fotografen Fryd Frydendahl og er optaget om bord på skonnerten Maja under folkeskibets sejlads til Bornholm.
Billederne har også et lydspor, skabt af komponisten Lars Greve, og består af klarinetimprovisationer og reallydsoptagelser også optaget under overfarten til Allinge.
Se værket 'Sort Hav' herunder:
For at opnå den tilsigtede oplevelse, anbefales det at se videoen med høretelefoner og i fuld skærm.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sidste bold er endnu ikke slået: 20 års kamp om rigmandens ulovlige tennisbane på Klitten

Annonce