x
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Nu skal du vælge en beholder: Kommunen forbereder ny affaldsordning

Fra efteråret skal madaffald sorteres fra i en særlig beholder. PR foto
Det er en proces i flere trin, når en hel kommune inklusive virksomheder og sommerhuse skal ændre affaldsvaner. Første trin for borgere, virksomheder og sommerhusejere er at vælge en ny beholder.

Ringkøbing-Skjern: I de kommende uger sender Ringkøbing-Skjern Kommune breve ud i e-boks til alle, der har en affaldsbeholder eller et sækkestativ til affaldssække om, at de skal bytte til en to-delt affaldsbeholder.

Det sker for at gøre klar til, at madaffaldet fra november skal sorteres fra det øvrige restaffald.

Der er automatisk valgt en ny to-delt beholder baseret på, hvad den enkelte hidtil har haft, og i brevet er der information om, hvad man kan gøre, hvis man ønsker en anden størrelse end den, der er valgt på forhånd.

Baggrunden for den kommende affaldsordning er, at Ringkøbing-Skjern Kommune, ligesom landets øvrige kommuner, skal hæve andelen af det affald, der bliver genanvendt fremfor at ryge direkte til forbrænding.

I øjeblikket ligger genanvendelsesprocenten i Ringkøbing-Skjern på cirka 31 procent og det tal skal hæves til minimum 55 procent i 2025.

Med den nye ordning kan madaffaldet bruges til at lave biogas. Biogas kan bruges til at producere varme og strøm ligesom på forbrændingsanlæggene.

Desuden kan biogas bruges som brændstof i transportsektoren i stedet for f.eks. benzin og diesel.

Efter der er blevet dannet biogas af madaffaldet, findes der stadig mange værdifulde næringsstoffer i restproduktet, som f.eks. fosfor og kvælstof, der eksempelvis kan bruges som gødning på landbrugsjord.

Annonce

5500 ton madaffald

I dag bliver der årligt indsamlet cirka 14.500 ton dagrenovation i Ringkøbing-Skjern Kommune. Det svarer til cirka 414 kg. pr. husstand om året. Heraf vurderes cirka 38 procent at være madaffald.

Med den nye ordning vil man altså årligt kunne genanvende op til 5500 ton madaffald.

De nye beholdere vil være opdelt i to rum, et til madaffald og et til restaffald. På denne måde kan de nye skraldebiler, der tages i brug med den nye ordning, tømme begge rum i beholderne - uden at affaldet blandes, da de nye skraldebiler ligesom beholderne også er opdelt i to.

Opdelingen af beholderne vil være 40 procent til madaffald og 60 procent til restaffald. De nye beholderstørrelser vil fremover være 240 liter, 360 liter, 400 liter og 660 liter.

Fra 1. november

De nye beholdere bliver bragt ud fra august til september, og den nye affaldsordning træder i kraft 1. november, så indtil videre skal man blot tage stilling til, om man er tilfreds med den forudbestilte beholder eller ønsker at ændre størrelsen. Og så i øvrigt fortsætte med at benytte den nuværende beholder lidt endnu.

Med den nye ordning vil det være slut med at aflevere restaffald på kommunens miljøstationer.

Det betyder samtidig, at bringeordningen i sommerhusområderne, hvor ejere eller lejere bringer deres restaffald til nærmeste lokale miljøstation, også ophører.

I stedet skal hver enkelt sommerhus udstyres med sin egen affaldsbeholder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hold nu fast i den sunde fornuft

For mange af de, der har bevæget sig i sportsverdenen, erhvervslivet eller et helt tredje sted, er der noget, der aldrig bliver træls. Det er at komme ind i en god stime og være en del af et vinderhold. Succes avler som bekendt succes og giver samtidig en helt god fornemmelse i maven. Derfor er succes altid godt at have med, når der skal arbejdes videre mod nye mål. Forhåbentlig er det blandt andet succes og en god mavefornemmelse, vi alle sidder med, efter at statsministeren mandag klokken 17.30 igen tonede frem på tv-skærmen for at give en status på landets tilstand. Selv om ingen i disse tider kan sidde med armene langt oppe over hovedet, med årets skæveste smil og være en humørbombe, er der dog noget positivt, vi kan tage med i takt med, at påskedagene nærmer sig med hastige skridt. Danmark kan nemlig være på vej mod at blive åbnet stille og roligt op igen, når vi kommer om på den anden side af påskeferien, lød det forsigtigt fra Mette Frederiksen. Når det er sagt, er det ikke mærkeligt, at statsministeren samtidig slår fast, at en genåbning vil kræve, at vi på alle måder holder fast i den fornuftige opførsel, som langt de flest på flotteste vis har leveret de seneste uger. Så der er vel bare at gentage følgende, selv om det i virkeligheden bør sidde lige så fast i alles bevidsthed som resultatet af regnestykket 2x3: Stå sammen ved at holde afstand. Tænk, hvis de seks små ord kan være med til at overbevise Mette Frederiksen om, at vi danskere faktisk er et folkefærd, der med fornuft og omtanke kan snuppe en af de store sejre sammen. Og lige nøjagtig i april 2020 vil det være en af de sejre, der for mange vil stå skarpest i erindringerne, hvis vi ved at være snusfornuftige kan få lov til at gå på arbejde og sende børnene i skole igen efter påske. Det vil nemlig være et stort skridt på vej mod det Danmark, vi kender bedst. Så lad os stå sammen ved at holde afstand - og lad os holde fast i den sunde fornuft. Så kan du og jeg være med i den gode stime og en del af et hold, der kan hjælpe med at gøre hele Danmark til en vinder.

Annonce