Annonce
Rejser

Nyt museum for litteratur i Dublin

Det nye museum viser vej igennem den irske litteratur. Foto: Tourism Ireland

For litteraturinteresserede bliver den irske hovedstad Dublin nu ekstra interessant.

Den 21. september slår det nye Museum of Literature dørene op i Dublin.

Museet præsenterer naturligvis Irlands verdenskendte forfattere og Irlands traditioner med historiefortælling

Museets navn "MoLI" er inspireret af en af Irlands mest berømte forfattere, James Joyce, hvis bedst kendte kvindelige karakter hed Molly Bloom. Når besøgende bevæger sig igennem museets udstillinger, kan de blandt andet høre oplæsning af irske tekster og opleve James Joyces arbejde gennem film og skulpturer.

Samtidig kan man se nogle af de mest unikke objekter fra National Museum of Irelands samling - herunder et brev fra James Joyce til en anden ikonisk forfatter, William Butler Yeats, Joyces håndskrevne Ulysses-notesbøger samt den berømte første kopi af Ulysses.

Desuden byder museet på en række skiftende udstillinger. MoLI arrangerer også forskellige events - herunder oplæsninger, skrive-workshops, debatter og diskussioner såvel som særlige arrangementer for børn.

Den smukke historiske bygning Newman House, der nu skal huse MoLI, var oprindeligt hjemsted for University College Dublin, hvor adskillige irske forfattere har studeret - herunder James Joyce, Flann O'Brien, Maeve Binchy og Mary Lavin. Newman House ligger lige ud til den ikoniske park St Stephen's Green.

Som Unesco-anerkendt litteratur-by kan Dublin tilbyde sine besøgende et væld af litterære attraktioner, ture og aktiviteter. Blandt disse er James Joyce Cultural Centre, Dublin Writers Museum, Bloomsday-festivalen og "talende" statuer, der bringer ikoniske forfattere som James Joyce, Oscar Wilde og George Bernard Shaw til live. /vio

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Danmarks flotteste hundelufter-park relanceres

Med Ringkøbing K har Ringkøbing fået et pragtfuldt naturområde, som spadserende, motionsløbere, hundeluftere og cyklister straks har taget til sig. Det er bare ærgerligt, at ingen gider bo der. For det er jo den sørgelige kendsgerning. Kun en enkelt pionér har indtil nu købt en bolig i det smukke område. Seneste forsøg på at få gang i boligsalget er også mislykkedes. Kort før sommerferien blev det besluttet at ændre status for en del af de kommende boliger. I stedet for boliger i to plan blev der nu givet plads til 32 ejerlejligheder i henholdsvis stueplan og på 1. sal. Men status er, at efter fem måneder er der ikke solgt en eneste af de nye boliger. Ejendomsmæglerne satser dog på, at der kommer gang i salget, når det første hus med fire lejligheder står klar, og folk kan se, hvordan lejlighederne bliver - ikke mindst udsigten over naturbydelen og fjorden. Forhåbentlig får de ret. Ringkøbing K er et enestående tiltag, der skal vise, hvordan byen kan udnytte udviklingsmulighederne i den korte afstand mellem fjorden, naturen og byen til at udvikle "en mangfoldig og bæredygtig bydel med forskellige boligtyper og boligformer af høj kvalitet og med en tæt-lav bebyggelsesform, der supplerer de traditionelle parcelhusudstykninger", som der står på Naturbydelens hjemmeside. Men er problemet ikke, at der simpelthen ikke er nok mulige købere til de foreslåede boliger? De overlæger fra det kommende supersygehus i Gjødstrup, som Naturbydelens ophavsmænd og ophavskvinder forestillede sig pendle mellem Ringkøbing og Herning, har ikke vist interesse for at flytte vest på, og det samme gælder andre velbeslåede pendlere; det kan måske have noget med trafikforholdene på Rute 15 at gøre … Kendsgerningen er, at Ringkøbings befolkningstal stagnerer. Der bygges fortsat huse, men det er dels i etablerede boligområder, dels i de indre dele af byen, hvor folk køber gamle ejendomme, river dem ned og opfører nye. Det ser ud til, at folk simpelthen ønsker at bo tættere på Torvet. Til gengæld elsker ringkøbingenserne at motionere og lufte hund i Ringkøbing K. Og det er - trods alt - da heller ikke så ilde.

Ringkøbing

- En halv løsning: Sammenlægning af to Ringkøbing-skoler møder kritik

Annonce