Annonce
Debat

Nytårsforsætter: Det skal vi have fokus på i 2022

Nogle nytårsfortsætter er vi nødt til at gøre os nogle tanker om. Men hvad er det så, der skal være fokus på også i 2022? Fra Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) Vestjylland vil vi have særligt fokus på uddannelse, beskæftigelse og den offentlige velfærd, skriver debattøren. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Læserbrev: Nytårsforsætter – Det gør alle sig nogle tanker om ved indgangen til et nyt år. De fleste nytårsforsætter bliver ikke til noget. Men gør vi os nogle tanker om nogle nytårsfortsætter? - at fortsætte det som stadig mangles at blive gjort færdigt eller det, vi bestræber os på til stadighed.

Nogle nytårsfortsætter er vi nødt til at gøre os nogle tanker om. Men hvad er det så, der skal være fokus på også i 2022? Fra Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) Vestjylland vil vi have særligt fokus på uddannelse, beskæftigelse og den offentlige velfærd.

Vi ser et arbejdsmarked i rivende udvikling indenfor digitalisering og automatisering – mange ufaglærte jobs vil blive digitaliseret/automatiseret væk.

Annonce

FH Vestjyllands fire kommuner – Lemvig, Struer, Holstebro og Ringkøbing Skjern har mange ufaglærte og faglærte med en forældet uddannelse og for manges vedkommende vil deres job forsvinde i de kommende år. Det kræver en særlig indsats af alle aktører på området – arbejdsmarkedets parter, uddannelsesinstitutioner, Regioner, RAR og kommunerne.

Redskaberne har vi til at løfte indsatsen. Vi skal bare være bedre til at benytte os af dem. Vi skal være bedre til at samarbejde om indsatserne. FH Vestjylland og vores medlemsorganisationer vil gøre sit.

Flere unge skal have en uddannelse. På landsplan er der sket en stigning i antallet af unge uden uddannelse eller job. Det kan simpelthen ikke være rigtig i en periode med stigende beskæftigelse. Vi skylder dem en hjælpende hånd, så de ikke bliver efterladt på perronen i disse tider med god beskæftigelse.

Vi har stadig mange tusinde ledige i vores a-kasser. Virksomhederne råber på arbejdskraft – åbn jeres arbejdspladser – giv rum til de ledige og unge, der måske ikke umiddelbart kan præstere 100 %, men med støtte og tålmodighed kommer de fleste til det.

Ovennævnte er områder, vi skal samarbejde om i 2022.

Derfor er vi ikke afvisende overfor at få flere udenlandske medarbejdere til Danmark. Vi har i forvejen mange tusinder, så det er ganske naturligt og ikke noget nyt.

Noget nyt skal være, at det skal være personer fra EU-lande med de kvalifikationer, vi efterlyser. De skal have det rigtige indslusningsforløb, hvor sprogundervisning skal være det centrale. Brancherne og firmaerne skal tage et større ansvar her.

I dag ser vi alt for mange udlændinge i ledighed i a-kasserne, der ikke havde de kvalifikationer, som kunne fastholde dem på arbejdsmarkedet - det skal vi undgå fremover – det belaster de kommunale finanser.

Velfærden i Danmark skal slippes fri af djøffer-administration og regneark. I de sidste mange år har vi set en nedgang i antallet af ”varme hænder” og samtidig en stigning i administrative job i den offentlige sektor. Det var jo ikke det, vi ville med en velfærdsstat.

Opgaverne for vores dygtige medarbejdere på pleje- og omsorgsområdet skal bygge på tillid. Tillid til at de selvfølgelig efter bedste evne udfører til punkt og prikke det, de er ansat og uddannet til.

Folkeskolerne skal have bedre rammer – både fagligt med bl.a. to-lærer ordninger, men også et bedre fysisk arbejdsmiljø. Mange bygninger trænger til at blive renoveret og rengøringen skal være bedre. Rengøring har været et spareobjekt og der har ikke været fokus på dens store betydning i det daglige arbejdsmiljø – både for personalet og for eleverne.

Alt for mange udsatte elever bliver ekskluderet fra almenområdet over i specialområdet. Den udvikling skal vendes. Den dygtige faglighed, der er i specialcentrene og specialskolerne skal i højere grad ud i klasseværelser i den almene del, så man i højere grad fastholder de udsatte elever i den almene del. Væk med lange ventelister på udredningsrapporter og i stedet hands on.

Godt at regeringen har fokus på bedre uddannelsesdækning og normering på daginstitutionerne, men vi må ikke glemme dagplejerne og deres arbejdsmiljø.

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) Vestjylland ser frem til arbejdet og glæder os til det samarbejde, der skal sikre fremdrift på ovennævnte områder.

Vi skylder dem en hjælpende hånd, så de ikke bliver efterladt på perronen i disse tider med god beskæftigelse.

Annonce
Hvide Sande For abonnenter

PFOS-sagen: Forsyningsdirektør overrasket over giftstof i Atlantic Sapphire-vandet

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Skjern Håndbold For abonnenter

Nye græsgange: Skjern Håndbold skal sælge tidligere anfører Bjarte Myrhols produkt

Navne For abonnenter

En advarsel fra kroppen gjorde udfaldet: Kirkegårdsleder i Ringkøbing takker af efter 48 år

Skjern

Lokal fagforenings-krig fortsætter: Lauge Bonde slæbes i Arbejdsretten

Hvide Sande

Lalandia rydder op efter blæsevejr: - Plastik og  byggeaffald kan komme alle steder fra, men vi tager hånd om det

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Skjern For abonnenter

Farmor var kogekone i Sædding Forsamlingshus, og far har drevet flere restauranter: Mads Bøndergaard har altid vidst, han skulle være kok

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Leder

Dagbladet mener: Mere end svært at se logikken i lukningen af akutklinikken

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Sport

Pyt med landskamp på tv: 100 tilskuere valgte at se håndbold live i Rækker Mølle

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Erhvervsnavne: Nyt gulvfirma, nyt transportfirma og seks andre nye selskaber

Ringkøbing-Skjern

Se, om du er med på listen: Her er de 50 mest populære navne i kommunen

Annonce