Annonce
Skjern

Nyhedsanalyse: Nu har vi haft det allersidste arvefjendeopgør mellem Skjern og Tarm

To bysamfund skal have malet deres fremtid med en fælles pensel, og det skal ske med respekt for DNA-strengen i Skjern og i Tarm, som billedet her stammer fra. Foto: Johan Gadegaard

England har foreløbig ventet 55 år på at få guldmedaljer med hjem, og det skal der nok være borgere i Skjern og Tarm, der dvæler lidt ved ovenpå EM - men hvis de lige kigger op og ud, så har de selv ventet på noget i meget længere tid, men i modsætning til englænderne, så har Skjern og Tarm nu udsigt til at få sat en streg over noget, som måske ikke har fyldt så meget, men alligevel ligget latent.

Vi taler om den evige strid mellem Skjern og Tarm.

Det kom til at sætte sig i generationer, at Apoteker Rasmussen ikke kunne få lov til at etablere apotek i Skjern, men tog over åen, hvor Tarm tog imod ham med kyshånd, og fik sygehuset og senere VGT oveni hatten. Forholdet mellem de to byer og tidligere hovedbyer i de gamle kommuner var nok mere en praktisk formalitet end regulær kærlighed, præget af at man opfattede hinanden som konkurrenter, og mangen en tilflytter har nok set måbende på, hvordan det til tider kom til udtryk. Der er fem kilometer mellem de to byers centrum, og alligevel har det været tæt på uoverkommeligt at skulle køre til en anden by for at ordne et ærinde eller benytte en facilitet. Hvor mange landsbyborgere ville ikke gerne, at de kunne nøjes med at køre fem kilometer? Men nej - og derfor blev sagerne om friluftsbadet, biblioteket og genbrugspladsen ganske underholdende at følge. I den alvorlige afdeling husker vi godt forslaget om at nedlægge Tarm som bynavn, og flytte VGT til Skjern.

Annonce

Men den slags historier får vi ikke længere, for i denne uge er der sket noget ret afgørende, som har været længe undervejs. I de seneste år har det summet af fælles liv og fodslag de to byer imellem. Tarm Udviklingsforum og Skjern Udviklingsforum er blevet hinandens meget gode hjertevenner. Man spænder ikke ben, men er rygstød for hinanden, som Skjern Udviklingsforums formand Lars Foged har formuleret det - og dermed ser det ud til at de sidste, opslidende og pinlige stridigheder har udspillet sig henover Skjern Å.

Forleden er borgerne blevet inviteret til at deltage i en helhedsplan for Skjern OG Tarm. Et projekt, der begynder i september, og hvor man maler med den store pensel for den fælles fremtid. En helhedsplan er ikke juridisk bindende, men det er lettere at få noget igennem, når politikere har den at slå op i. Og det er meget borgernære ting, der skal snakkes om. Eksempelvis hvordan skal stisystemet være? Hvor skal vi forsamles? Og hvordan kan vi udvikle de mange tiltag, som er i gang, så de går i fælles retning? Det er bestemt ikke til ulempe for de to byer, hvis noget kan gå nemmere igennem det kommunale system.

Der er tale om en fælles helhedsplan og det er ret så interessant at iagttage. For det sker i dyb respekt for, at de to byers DNA er forskellige - hvilket det vitterligt er - men netop det kan også blive en fælles styrke, som faktisk kan vise sig at blive banebrydende. Det ligger i Skjerns gener at være initiativrig og handlekraftig, mens det i Tarms årer flyder med kreativitet og farverige tiltag. De to ting mikset sammen, er alt, hvad en moderne chef kun tør drømme om i sin virksomhed. Og hvad kan det så ikke blive til i et fælles bysamfund, hvor det skal være godt at bo?

Det kræver arbejde, men resultatet kan blive til gavn for hele kommunen. Stadig er der opfattelsen af et storebror-lillebror-forhold mellem Ringkøbing og Skjern-Tarm. Om opfattelsen er berettiget, kan der være forskellige udlægninger af, men forudsat at der er noget om snakken, så vil ét stærkt bysamfund i syd alt andet lige stå stærkere, end to mindre byer, som ikke kan blive enige.

I den sidste ende får man kun en stærk kommune, hvis den består af forskellige stærke bysamfund og landdistrikter, som kan samarbejde om de fælles anliggender. Og her kan projektet i Skjern og Tarm komme til at vise vejen, og som sådan er det et projekt, som det er værd at holde øje med - ikke mindst for dem, der bor uden for de to byskilte.

Redaktionelle journalister på Dagbladet Ringkøbing-Skjern. Christian Baadsgaard
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ældrerådet overrasket over kommunens million-udgift til sikkerhedsvagter: - Det har vi aldrig hørt om

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Overskuddet mere end tredoblet: Ringkøbing-firma nød godt af danskernes hus-interesse i coronatiden

Ringkøbing For abonnenter

Vestjysk virksomhed fik største overskud nogensinde i 2020: - Vi har ikke mærket noget som helst til coronaen

Vestjylland

Politiets telefonnummer bruges af svindlere: Snyder sig til penge og personnumre

Ringkøbing-Skjern

Indretningsekspertens egne boligtips: Norsk fjeldhytte møder japansk minimalisme i Hvide Sande

Skjern For abonnenter

Lokal tømrermester øjenvidne til enorme skovbrande i Tyrkiet: - Jeg har aldrig oplevet noget så vildt

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Skjern

Unge vestjyske iværksættere har store ambitioner med nyt dansk online galleri

Ringkøbing

Nye tider på det tidligere Schuberts Minde: Musik og sang ved åbent hus på Fjordhusene

Danmark

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Ringkøbing-Skjern

Nøgenbadning eller smalle veje: Hvad vil du helst læse om?

Ringkøbing For abonnenter

Ikke mere coronapas: En byrde mindre for Naturkraft - og så alligevel ikke helt

Skjern

Sammenstød på rute 11: To bilister måtte en tur på sygehuset

Annonce