Annonce
Klumme

Nye steder, nye folk: Farvel til Vestjylland - goddag til Rumænien

Cecilie Bisgaard Petersen er på vej fra Vestjylland til Cluj-Napoka i Transsylvanien. Privatfoto

Jeg har prøvet det før. Det der med at flytte langt væk hjemmefra til et sted, hvor jeg absolut ingen kender. Kort før min 19-årsfødselsdag flyttede jeg til Tyskland for at arbejde i et år. Så jeg har gjort mig mine erfaringer, og derfor ved jeg godt, hvad der er dos and don’ts, når man flytter til et helt nyt sted.

Do: Engager dig.

Det er i hvert fald klart den opfattelse, jeg har fået af Vestjylland (jeg kommer selv fra Randers): Hvis du vil fællesskabet og gør en indsats, så vil fællesskabet også dig.

Jeg har spillet håndbold i en del år efterhånden, og det er da også blevet til mere end et par forskellige klubber. Men jeg vil alligevel påstå, at jeg ikke noget sted er blevet taget så godt imod som i Kloster. Man er selvfølgelig altid nervøs, når man starter et nyt sted; om det er skole, arbejde eller en håndboldklub som her.

Men hvor er det bare befriende at komme til et sted, hvor man bliver taget imod med åbne arme. Et sted, hvor der ikke er nogen kliker, hvor man er ikke er forvirret og bange for at snakke med "de forkerte", fordi de står i en klump og ligner nogen, der har nok i sig selv. Men et sted, hvor man snakker åbent med alle, og hvor der er fællesskaber på kryds og tværs af banen. Så selvom der naturligvis altid vil være nogen, man har et stærkere bånd med end andre, så kommer man aldrig til at føle sig alene.

Annonce
Byline-fotos .Cecilie Bisgaard Petersen. Foto: Jørgen Kirk

Da jeg boede i Tyskland, havde jeg næsten kun mig selv. Jeg manglede et fællesskab at være en del af, for på et eller andet tidspunkt bliver det altså for trist bare at sidde på sit værelse og se Netflix. Derfor besluttede jeg også, at denne her gang skulle være anderledes.

Jeg har spillet håndbold med få pauser, fra jeg var ni år gammel. Derfor var det naturligt for mig at lede efter en ny klub, hvor jeg kunne fortsætte og samtidig forhåbentlig få en form for netværk. Men da jeg, kort tid efter jeg var flyttet til Ringkøbing, skulle prøve at danne mig et overblik over områdets klubber, og hvilke rækker de spiller i, var jeg ved at give op. Det er altså noget af et arbejde - særligt når sæsonen endnu ikke er startet, for så er det altså svært at se, om et hold spiller i serie 1, 2 eller 3. Og det er jo ikke ligegyldigt. Ingen har lyst til at spille på et hold, hvor alle andre er niveauer bedre end en selv - jeg gider i hvert fald ikke at føle mig som en belastning.

Så derfor var det lidt tilfældigt, at jeg endte i Kloster. Jeg snakkede med en, der fortalte, at de søgte efter nye spillere, og for dem handlede det egentlig bare om at have det sjovt. Og jeg vil altså meget hellere spille på et hold, hvor man taber hver gang, men til gengæld har man det skidesjovt, end jeg vil spille på et hold, der vinder masser af kampe, men til gengæld er stemningen i omklædningsrummet pisse ringe.

Og af lige netop den årsag er jeg utrolig taknemmelig for, at jeg endte i Kloster. Jeg skal da være ærlig at sige, at vi i den tid, jeg har spillet der, ikke har vundet en eneste kamp. Men hold nu kæft hvor har det været sjovt. Jeg er så glad for, at jeg fik muligheden for at lære alle de skønne og skøre mennesker at kende.

Tak, fordi I lod mig være en del af jeres klub.

Tak, fordi I fik mig til at føle mig hjemme.

Nu flytter jeg efter halvandet år snart igen. Min tid som journalistpraktikant på Dagbladet er ved at være slut. Jeg skal prøve noget nyt, og jeg flytter endnu en gang til udlandet - til endnu et fremmed sted, hvor jeg ingen kender. Og jeg håber, at min tid i Rumænien vil bringe mig lige så meget glæde, som min tid her har gjort.

For jeg vil altid bære Vestjylland i mit hjerte som et sted, hvor jeg har hjemme.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Kære transportudvalg: Det er tid til handling på Rute 15

Læserbrev: I Ringkøbing-Skjern Kommune går det godt. Vi har en lav ledighed, erhvervsmæssig vækst - og vi har lige fået bekræftet, at vi er den foretrukne feriedestination for tyske turister i Danmark. Men vi risikerer, at udviklingen stopper, hvis Christiansborg ikke tager ansvar for hele Danmarks infrastruktur. I dag holder Folketingets Transportudvalg møde, og vi har fået 15 minutter til at forklare, hvorfor det er så presserende, at Rute 15 bliver udvidet til en 2+1 vej på strækningen mellem Herning og Ringkøbing. Rute 15 er en af kommunens vigtigste livslinjer til resten af landet. Men tæt trafik, dårlig sikkerhed og tung trafik af blandt andet store vindmølletransporter, mælketankbiler og landbrugsmaskiner sænker fremkommeligheden og gør det både farligt og vanskeligt at overhale. Vi har derfor brug for en bredere, bedre og mere farbar vej. På finansloven for 2019 blev der afsat penge til en såkaldt VVM-redegørelse. Nu har vi brug for, at der også afsættes de nødvendige midler, så arbejdet med at udvide Rute 15 kan gå i gang, så snart VVM-undersøgelsen er afsluttet. I Ringkøbing-Skjern Kommune viser vi år efter år, at vi er konkurrencedygtige og omstillingsparate. Vores virksomheder har landets højeste produktivitet, og vores BNP pr. indbygger er svimlende 23 procent højere end landsgennemsnittet. Men de positive resultater kommer ikke af sig selv. På Dansk Industris måling af erhvervsvenlighed ligger Ringkøbing-Skjern Kommune på en fortjent tredjeplads. Det er vi stolte over, men vi ved også godt, at det er en tredjeplads, som det bliver svært at fastholde i de kommende år. Ikke mindst fordi infrastrukturen trækker os ned i den samlede bedømmelse. I kategorien ”Infrastruktur” ligger vi på en sølle 79. plads ud af de 93 deltagende kommuner. Virksomhederne i kommunen er afhængige af fremkommeligheden på Rute 15, og derfor efterlyser de i høj grad også bedre infrastruktur for at kunne skabe flere arbejdspladser og endnu mere vækst. I fællesskab argumenterer vi for, at hele Danmark skal kobles på den nationale infrastruktur. Vi forlanger ikke motorveje eller hurtigtog, men vi er nødt til at insistere på, at de indfaldsveje, der skal sikre, at vi kan udnytte det store potentiale, der ligger i hele Danmark bliver prioriteret på Christiansborg. Det er dét, vi vil gøre, når vi mødes med Folketingets Transportudvalg i dag.

Annonce