x
Annonce
Udland

Nye masseanholdelser i Tyrkiet vendt mod prædikants netværk

Charles Mostoller / Reuters/Reuters
De tyrkiske myndigheder intensiverer igen kamp mod påstået netværk, som beskyldes for kupforsøg i 2016.

Tyrkiets anklagemyndighed gav tirsdag ordre til næsten 700 anholdelser, blandt andet i Justitsministeriet og i militæret. Det oplyser statslige medier.

Annonce

Anholdelserne er en optrapning af kampen mod et påstået netværk, som beskyldes for at stå bag et mislykket kupforsøg Tyrkiet i 2016.

Myndighederne har løbende foretaget anholdelser og udrensninger af påståede tilhængere af den muslimske prædikant Fethullah Gülen, som bor i USA.

Ifølge de tyrkiske myndigheder er Gülen den egentlige leder af kuppet i juli for godt tre og et halvt år siden.

Omkring 250 mennesker blev dræbt under kupforsøget, som vedvarende fører til rutinemæssige anholdelser forskellige steder i landet.

De næsten 700 nye anholdelser er en eskalering af kampen mod Gülen, som engang var en allieret af præsident Recep Tayyip Erdogan. Men den muslimske prædikant blev senere den tyrkiske leders erklærede ærkefjende.

Gülen har siden 1999 har boet i et selvvalgt eksil i Pennsylvania. Han afviser at have nogen forbindelse til kupforsøget.

Erdogan har i en årrække beskyldt Gülen og hans tilhængere for at have etableret en "parallel stat" i Tyrkiet. Han siger, at Gülens netværk har infiltreret politiet, retssystemet og andre statslige institutioner.

Siden kupforsøget er omkring 80.000 mennesker blevet fængslet og afventer retssager. Over 150.000 embedsmænd, militærfolk og andre er blevet afskediget eller suspenderet fra job.

Vestlige allierede - deriblandt EU-landene - og menneskerettighedsgrupper har kritiseret Erdogans omfattende kampagne mod netværket. Men myndighederne fastholder, at det er nødvendigt af hensyn til Tyrkiets sikkerhed.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Stram op – og hold fast i lukkeloven

Læserbrev: Over de sidste uger har butiksansatte knoklet r…. ud af bukserne. Uden at kny sørger medarbejderne i vores butikker for, at der er fyldt op på hylderne, så vi alle sammen kan få mad på bordet, toiletpapir og andre fornødenheder. Og mange danske familier har fået deres køkkenskabe fyldt godt op. De butiksansatte har brug for påskens fridage til et velfortjent hvil. Derfor bør man ikke suspendere lukkeloven henover helligdagene. I denne tid, hvor myndighedernes anbefalinger er at blive hjemme og undgå tæt kontakt til andre mennesker, løber butiksansatte en daglig risiko med kontakt med flere hundrede kunder om dagen. De sætter eget helbred på spil for at passe deres job. Butiksledelserne rundt om gør alt, hvad de kan, for at passe godt på de ansatte med håndsprit, hyppig håndvask, plexiglasplader ved kassen og ’Hold afstand’-skilte på gulvene. Stor ros for det. Men at arbejde under de forhold er anstrengende. Helligdagene i påsken med lukkede butikker kan også være med til at passe på de ansatte, så de kan blive ved med at passe deres arbejde, så længe corona-krisen varer. Derfor, kære politikere: Hold fast i lukkeloven! Og så skal familien Danmark altså stramme op. Lad nu være med at klathandle en liter mælk og en pakke gær. Køb ind til flere dage og lad én person klare det. Det er heller ikke nu, I skal hele familien afsted på ose-tur i de lokale butikker for at se på nye ipads, havetrampolin til ungerne eller lamper til stuen. Det er måske fristende for at skabe et afbræk i tiden med hjemmeskole, men lad være. Jo flere I kommer sammen, jo større risiko udsætter I butikspersonalet for. Ring til den lokale butik i stedet og lav en aftale om at få leveret varen – eller at I kan hente den pakket i en pose. Så kan I både støtte vores midt- og vestjyske butikker og passe godt på de ansatte og jer selv samtidig.

Annonce