Ringkøbing

Nye lejligheder til unge udviklingshæmmede

Tirsdag blev de kommende lejligheder til tolv udviklingshæmmede fyldt med blå stole, kørestole og klapborde, da omkring 40 gæster holdt rejsegilde og spiste grillpølser i store mængder. Foto: Mads Dalegaard

Tirsdag blev der holdt rejsegilde for at fejre de kommende tolv nye lejligheder til de udviklingshæmmede ved Skelbæk Centret. Cirka 40 fejrede det med pølser, brød, kranse og masser af flag.

Blæsten går frisk hen over betongulvet og puster sand ind i den ufærdige bygning. Nogle af gæsterne skutter sig og flytter plads, så de kan komme til at sidde i solen. Der nydes pølser og sodavand, mens der fejres rejsegilde for nogle af Skelbæk Centrets beboere.

»Jeg holdt tale til spadestikket, og jeg holdt også tale i dag for at vise, hvor glad jeg er for alt det her,« siger Jon, kommende beboer.

Formanden for social- og sundhedsudvalget, Karsten Sørensen, er kommet for at holde tale og for at se, hvad den økonomiske støtte, udvalget har givet, er gået til.

Skelbæk Centret

Skelbæk Centret ligger i Ringkøbing, og er et center for voksne, der er hæmmede i deres udvikling.

Det er et center indenfor kommunens Handicap- og Psykiatriområde.

Der er omkring 112 brugere - fortrinsvis udviklingshæmmede.

Lige nu bliver der bygget tolv nye lejligheder til tolv beboere.

Planlægningen har stået på længe, og er blandt andet blevet forsinket af regn og en højere pris end forventet på arbejdet.

Planen er, at bygningen med de tolv lejligheder skal stå klar til indflytning den 27. august i år.

Michelle er en af de kommende beboere i lejlighederne. Hun ser frem til at få eget badeværelse samt mere plads til sine egne ting.

»Vi fra udvalget har bevilget penge til byggeriet, og det ser rigtigt godt ud nu. Men det trækker godt nok lidt voldsomt, så ventilationen skal vi da lige have styr på, inden vi er helt færdige,« siger han under sin tale.

Det er da også et projekt, der siden ideen kom på bordet, har stået på længe. En af de kommende beboere i de nye lejligheder er Jon. Sammen med syv andre bor han lige nu på Blomstervænget. Her har beboerne mindre plads, og de skal deles om badeværelserne.

»Jeg har glædet mig i mange år til at komme til at bo her. Da jeg flyttede ind på Blomstervænget, sagde de, at jeg kun skulle bo der i et halvt år. Nu har jeg boet der i syv,« siger Jon.

Da det første spadestik til projektet skulle tages, holdt Jon således tale for at vise sin glæde. Det samme gør han under rejsegildet, og det vil han også, når det hele står færdigt.

»Vi skal nok blive færdige«

Gæsterne er et godt miks af alder. Og der er både beboere, kommende beboere af lejlighederne, pårørende, personale og håndværkere til stede.

Bygherrerådgiver Hans Sørensen er en af de mange gæster, og han holder også tale for de pølsespisende gæster.

»Vi er glade for at kunne tilbyde beboerne facadedøre til det fri fra deres lejligheder af. Det har også været et virkeligt spændende projekt for os, og vi kan garantere, at lejlighederne nok skal blive færdige til tiden,« siger han halvhøjt for at overdøve de blafrende plastik-dannebrog.

»Har du også lovet det?« spørger en af de tilhørende håndværkere sin kollega.

»Nej,« svarer han pjattende.Men der bliver holdt godt øje med projektet, og det skal nok nå at blive klart. Det lyder alle til at være overbevist om.

»Jeg sidder og kan se herover, og jeg synes, det er rigtigt spændende at se, hvordan det hele skrider frem,« fortæller centerleder Inger Marie Roesgaard under sin tale.

Talen bliver imidlertid forstyrret, da en af de kommende beboere ikke kan finde et sted at sidde og skal have hjælp af en fra personalet.

Ellers går dagens lille arrangement hyggeligt og stille for sig, mens beboerne spændt må glæde sig til at det hele står færdigt til slut august.

»Det bliver dejligt med eget bad og plads til alle mine ting. Det bliver rigtigt fint, og vi glæder os,« siger kommende beboer Michelle.

0/0
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Forening for kirkegårdskultur: Tænk jer grundigt om, før I fjerner gravstenene

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

HydraSpecma investerer i ny fabrik og svensk hovedkontor

Vestjylland

Nørre Vosborgs sensommermarked har vokseværk

Ringkøbing For abonnenter

Pårørende skal hente gravsten før nytår - ellers bliver de sendt til knusning

Skjern

Følg med fotografen i marken: Hvad kornet gemte på

Navne For abonnenter

Slut efter 46 år i den kommunale verden: Nu tager jeg et fjolleår

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Vis lidt respekt for - og på - kirkegårdene

Et instagram moment finder man på Bispebjerg Kirkegård, når de japanske kirsebærtræer blomstrer. Så hippe er de lyserøde selfies, at de er nævnt i dagbladet Politikens 'ultimative byguide til nye studerende', som advarer om, at man får travlt i trængslen: "Du er langt fra den eneste, der fifler med at skrive #sakura på din telefon, og det tager tid at sikre det helt rigtige stoiske smil, når du skal fange dit hoppebillede", hedder det i avisens anbefalinger. Kirkegårde er åbne for alle, ikke kun for de sørgende. Men roen og gravfreden er nogle steder ved at blive overdøvet af selfies, solbadning og udflugter med det hele. For tre år siden gik det helt galt, da en to-dreng legede gemmeleg med sine forældre på Vestre Kirkegård i København: En gravsten faldt ned over drengen, som døde. Ulykken har betydet, at kirkeministeriet og arbejdstilsynet har krævet sikring af kirkegårdenes gravmonumenter. Ikke nogen billig øvelse - og økonomi er da også begrundelsen for, at menighedsrådet i No har besluttet at nedlægge sit lapidarium - stedet, hvor sten fra nedlagte grave står opbevaret. Hvis efterladte ikke inden årets udgang har bedt om at få udleveret sløjfede sten, vil de blive sendt til knusning, lyder det på et opslag ved kirken. Det er vel ikke helt urimeligt at spørge, om et enkelt tragisk dødsfald virkelig behøver at føre til destruktion af kulturarv, fordi menighedsråd føler sig økonomisk presset af sikkerhedskrav. Sikkerhedskrav, som vel at mærke ikke ville være nødvendige, hvis folk kunne færdes med helt almindelig pli på kirkegårdene. Det vil sige uden at tumle larmende omkring mellem - eller for den sags skyld på - gravstenene. Kirkegårdene er for både de døde og de levende. Førstnævnte gruppe tager formentlig både selfies og solbadning i stiv arm, men der er alle gode grunde til, at de levende gør sig klart, at kirkegårde er steder, hvor der først og fremmest skal være plads til ro og fordybelse. Hvis det var udgangspunktet for alle kirkegårdsbesøg, ville der næppe være brug for den helt vilde sikring af gravstenene, og vi ville kunne bevare den kulturhistorie, som stenene er enestående eksponenter for. Det er sten med sjæl - og det vil være blodig synd, hvis de skal ofres for ussel mammon og sjælløs mangel på respekt.

Kultur

Venskab og oplevelser for livet: Ringkøbinggarden i træningslejr i Kloster

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Agterlanternen Svend kunne se frem til en lang dag med lidende ultraløbere

Erhverv

Nu får Bente og Niels mere frihed: Købmandsparret i Stadil lukker butikken

Ringkøbing-Skjern

100 svedende hårde kilometer: "Spændende rejse" ventede 80 ultraløbere på vej Ringkøbing Fjord rundt

Annonce