Annonce
Ringkøbing

Nye ejere af hostahave: Det har altid været en drøm

Nye ejere af Enemærkets Hostahave, Helle Sandager og Henning Christensen. Foto: Jørgen Kirk
Da Helle Sandager og Henning Christensen først hørte, at Enemærkets Hostahave var til salg, købte de besøgshaven på stedet. Lige nu går de fornøjeligt rundt og gør klar til åbningen tirsdag den 14. maj.

Ringkøbing: Se lige på billedet. Helle Sandager og Henning Christensen er et stort smil. For halvanden måned siden overtog de Enemærkets Hostahave fra Ester og Vilhelm Knudsen, og for dem begge er det en meget stor drøm, der er gået i opfyldelse.

- Det har altid været en drøm for os at flytte på landet og få en meget stor have. Men det har bare ikke lige passet ind før nu, siger Helle Sandager.

- Vi vidste faktisk ikke, at Hostahaven var til salg, da vi begynde at kigge efter ejendomme på landet, men da vi søgte på nettet, dukkede ejendommen op som den første, og så fik vi travlt. Vi ringede med det samme og aftalte et besøg. Det var vi bare nødt til, og inden der var gået 14 dage, havde vi købte ejendommen, siger Henning Christensen.

- Vi er helt med på, at dette sted bliver en livsstil, hvor du er rigtig, rigtig mange timer i haven. Derfor var vi også 100 procent enige om, at begge parter havde vetoret. Det skulle ikke kun være den enes drøm, siger Helle Sandager.

Men den del var absolut intet problem, og med til historien hører, at Enemærkets Hostahave er et ualmindeligt velholdt sted både ude og inde.

- Selvfølgelig skulle der males lidt i huset, og der er også lidt vedligehold, før vi er klar til åbningen tirsdag, men det er næsten ingen ting, siger Henning Christensen.

Han er efterskolelærer på Fjordvang Efterskole i Velling, blandt andet i håndværk, så lidt vedligehold er intet problem for ham. Han skal dog havde taget lastbilkørekort nu, så han fremover kan køre til Holland og købe ind til det plantesalg, der også er i Hostahaven.

Helle Sandager er tandplejer 30 timer om ugen i Skjern Tandlægehus.

- Indtil videre beholder vi begge vores arbejde, så må vi se, hvordan det ser ud fremover, siger Helle Sandager.

Enemærkets Hostahave har ca. 4000 besøgende om året i sæsonen, der går fra 14. maj til 15. september.

- Vi har valgt ikke at lave nogle ændringer i forbindelse med overtagelsen. Så i år er alt, som det plejer, men det kan da godt være, at der kommer nogle små ændringer hen ad vejen, siger Helle Sandager.

- Vi havde en stor grund på Gotlandsgade, hvor vi havde en masse georginer. Jeg elsker georginer, så dem vil der komme et stort bed med. Men det er der også så rigeligt plads til, siger Henning Christensen med et stort smil, mens han kigger ud over den 15.000 kvadratmeter store besøgshave.

Parret, der begge er 49 år gamle, har tilsammen fire børn. De to yngste Minea og Phillip er flyttet med til Hostahaven. De nyder også den store have.

- Det hele gik så hurtigt, at vi ikke har fået solgt vores hus på Gotlandsgade endnu, men vi regner ikke med, at det bliver et problem. Det er jo også et godt kvarter. Der er bare ikke så stor en have som her, siger Henning Christensen.

Ester og Vilhelm Knudsen er i øvrigt flyttet ind på Mølhøj i Ringkøbing. Men de hjælper glædeligt de nye ejere godt i gang, for det er ikke helt nemt at slippe livsværket.

- Ester er slet ikke færdig med at komme her og lære fra sig, og Vilhelm kørte blandt andet til Holland efter planter til os. Det er vi meget taknemmelige for, siger Helle Sandager.

Hun er glad for, at de kunne overtage hostahaven fra april, så de får hele årets gang med.

- Der sker noget hver dag i haven, og en af de fantastiske ting ud over alle planterne er jo, at her altid er læ på grund af de store egetræer. Enemærkets Hostahave er et unikt sted, som vi er meget stolt over at føre videre, og som vi glæder os til at vise frem til de mange gæster, siger Helle Sandager.

Enemærkets Hostahave

Det var skoleinspektør J.I. Bøgner, der oprindeligt fik opført Enemærket som en kopi af sit hus i Ringkøbing. Han sørgede også for at få tinglyst, at der ikke må være jagt på Enemærket, hvor der er en masse fredskov.

Ester og Vilhelm Knudsen købte Enemærket på Schubertsvej 2 nær Ringkøbing for 15 år siden. Den gang var der kun skov på den store grund. Med flid og flair for havearbejde skabte de et hosta-paradis, der årligt besøges af 4000-5000 gæster, der køber 10.000 hostaer med hjem til deres egne haver.

1. april i år overtog Helle Sandager og Henning Christensen Enemærkets Hostahave. De nye ejere vil videreføre haven som en besøgs- og oplevelseshave, hvor der er plads til små og store selskaber, der kan sidde under tag og nyde en medbragt madkurv.

Haven er på 15.000 kvadratmeter med mere end 1500 forskellige hostaer, mange rododendron, hortensier, buske, stedsegrønne planter og specielle træer.

Det koster 50 kroner at komme ind i haven. Åbningstiden er fra 14. maj til 15. september, tirsdag, torsdag, lørdag og søndag fra klokken 10.00 til 17.00

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce