Annonce
Ringkøbing

Nybyggeri: Tyskerhavnen får atelier til kunstnere

<p>Det arkitekttegnede hus er opført på soklen af et gammelt redskabsskur på Tyskerhavnen i Hvide Sande.</p>

Arbejdende værksted skal tiltrække kunstnere. Huslejen betales ved at indbyde gæster til at kigge på deres arbejde.

Holmsland Klit Turistforening har opført en kunstnerbolig på Tyskerhavnen i Hvide Sande.
I dag fredag bliver dørene åbnet til Hvide Sandes nye atelier. Foto: Tommy Kofoed
Atelieret er opført på soklen af et gammelt redskabshus, og den arkitekttegnede bygning er holdt i rigtig redskabsskur-stil, så den falder i tråd med havnens andre skure og ferieboliger.
Henning Davidsen fra turistforeningen har været projektleder på det nye tiltag, og han fortæller, at der bliver tale om en kombination af bolig og værksted.
Ud over værkstedet er der nemlig soveværelse, bad og køkken, hvor kunstnerne kan holde til uden for arbejdstiden.
»Det bliver sådan, at kunstnerne kun skal betale for vand og varme, mens de er der. Det eneste, de forpligter sig til, er at holde åbent fra torsdag til søndag. På den måde bliver det forhåbentligt et spændende, arbejdende atelier. Den nye kunstnerbolig er en del af turistforeningens målsætning om at styrke kulturen og kunsten i Hvide Sande, hvor vi tidligere har været med til at stable »Kunst i Manøvregangen« og »Hvide Sande Masterclass« på benene,« lyder det fra Henning Davidsen.
I øjeblikket er en lille gruppe på tre personer, destinations manager Katrine Frandsen, kunstner Flemming Renbo og Henning Davidsen i gang med at finde kunstnere, der kan være interesseret i et ophold i den nye kunstnerbolig.
»Vi leder ikke efter kunstnere i verdensklasse, men det skal selvfølgelig være nogen, der har noget at byde på. Både når det handler om at følge arbejdet, men de færdige kunstværker skal så sandelig også være værd at se på,« fortæller Henning Davidsen.

Ikke kun erhvervsfiskere

Tiltaget med en kunstnerbolig på Tyskerhavnen kom for nogle år siden, da Hvide Sande Havn gav tilladelse til, at ikke kun erhvervsfiskere kan anvende redskabsskurene.
»Ideen er faktisk en del år gammel. Det var tidligere destinations manager Dorthe Frydendahl, der fik ideen, og vi er rigtig godt tilfredse med, at hendes idé er blevet en realitet,« siger Henning Davidsen.

Udlejning i perioder

Da der ikke er voldsomt overfyldt af turister hele året rundt i området, har Henning Davidsen da også planer for den lille og charmerende bygning på Tyskerhavnen.
»I de mere stille perioder, hvor boligen ikke bliver brugt at kunstnere, håber vi på, at vi kan leje det ud som feriebolig, men det må vi se. I første omgang er vi glade for at åbne dørene, og personligt er jeg sikker på, at huset vil tiltrække kunstnere, der traditionelt set er glade for at komme her i Vestjylland, hvor de henter masser af inspiration,« fortæller Henning Davidsen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Pas på vores by: Stor risiko for domino-effekt i Skjerns bymidte

Læserbrev: Som medlem af Gentænk Skjerns ”handelsgruppe” har jeg været med til at vende og dreje mange muligheder for at få ungdommen fra skolebyen ind til centrum for her at skabe liv ved deres tilstedeværelse, samt mange andre ideer for at skabe aktivitet i byen. Det er en svær opgave, og nu vil man med et snuptag fratage centrum over 100 arbejdspladser og cirka 3000 ugentlige besøgende (ifølge Dagbladet lørdag). Om tallet er 3000 eller blot det halve, og om disse handler eller blot bevæger sig rundt i byen, så vil enhver handelsby juble over at have en ”så stor butik” i deres midte. Eksperter fra blandt andet Dansk Erhverv og formanden for Ringkøbing-Skjerns handelsråd fraråder på det kraftigste at flytte en så stor magnet væk fra centrum og forudser endnu mere butiksdød og et mindre attraktivt centrum. Kommunens planlægning frarådede tilladelse af en Rema 1000 udenfor bymidten, politikerne overhørte dette. Jeg er spændt på at høre planlægningens forudsigelser af konsekvensen i Skjern centrum ved en udflytning af ”rådhuset”. Detailbutikkerne alene i byens midte beskæftiger løst anslået over 200 personer, det er dog en anseelig arbejdsplads, mange flex-jobbere, personer i jobtræning og praktikanter har stor glæde af at have mulighed for at arbejde i byens butikker, en årlig besparelse på (måske?) 750.000 kroner kan hurtig blive opslugt af flere ledige og et ødelagt bybillede. Vil byen være attraktiv at bosætte sig i, hvis centrum bliver ødelagt, eller flytter det ”grå guld” til andre byer eller andre kommuner? Politikernes beslutning om at nedlægge vort gamle rådhus kan blive en lang glidebane, flere butikker er ikke medlem af handelsforeningen andre har meldt sig ud for at spare penge, og mister vi flere butikker, vil en sådan udvikling hurtigt betyde, at der ikke er råd til en bychef, julebelysning, open-by-night. Annoncer i ugeaviser bliver måske også sparet væk, så vil det være svært at have økonomi i ugeaviserne osv. osv. Detailhandlere bruger langt mere tid end en almindelig 37 timers arbejdsuge for måske at kunne tjene en gennemsnitlig løn, det er ikke nogen nem opgave, som nogle fejlagtigt tror. Vi vil alle gerne have butikker og et godt udvalg, men detailhandelen har ikke haft megen medgang i de senere år og er følsom over for alt, hvad der fjerner potentielle kunder. En udflytning af det gamle rådhus, eller blot noget af det, giver en meget stor risiko for at udløse en domino-effekt som beskrevet, og alle med forstand på detailhandel og bycentre fraråder det på det kraftigste. Jeg har forståelse for at den almindelige kommunalpolitiker ikke kan være ekspert på alt, og håber derfor, at man beslutter sig ud fra de råd og oplysninger, der er givet, netop fra eksperter. Rådhuset er jo i øvrigt en af byens seværdige bygninger, og det er godt for bymidten at have en offentlig administrationsbygning, så føler vi os stadig som en købstad. Alt ovenstående er ”for egen regning” men ordene er hørt mange gange.

Annonce