Ringkøbing

Nybyggeri: Tyskerhavnen får atelier til kunstnere

<p>Det arkitekttegnede hus er opført på soklen af et gammelt redskabsskur på Tyskerhavnen i Hvide Sande.</p>

Arbejdende værksted skal tiltrække kunstnere. Huslejen betales ved at indbyde gæster til at kigge på deres arbejde.

Holmsland Klit Turistforening har opført en kunstnerbolig på Tyskerhavnen i Hvide Sande.
I dag fredag bliver dørene åbnet til Hvide Sandes nye atelier. Foto: Tommy Kofoed
Atelieret er opført på soklen af et gammelt redskabshus, og den arkitekttegnede bygning er holdt i rigtig redskabsskur-stil, så den falder i tråd med havnens andre skure og ferieboliger.
Henning Davidsen fra turistforeningen har været projektleder på det nye tiltag, og han fortæller, at der bliver tale om en kombination af bolig og værksted.
Ud over værkstedet er der nemlig soveværelse, bad og køkken, hvor kunstnerne kan holde til uden for arbejdstiden.
»Det bliver sådan, at kunstnerne kun skal betale for vand og varme, mens de er der. Det eneste, de forpligter sig til, er at holde åbent fra torsdag til søndag. På den måde bliver det forhåbentligt et spændende, arbejdende atelier. Den nye kunstnerbolig er en del af turistforeningens målsætning om at styrke kulturen og kunsten i Hvide Sande, hvor vi tidligere har været med til at stable »Kunst i Manøvregangen« og »Hvide Sande Masterclass« på benene,« lyder det fra Henning Davidsen.
I øjeblikket er en lille gruppe på tre personer, destinations manager Katrine Frandsen, kunstner Flemming Renbo og Henning Davidsen i gang med at finde kunstnere, der kan være interesseret i et ophold i den nye kunstnerbolig.
»Vi leder ikke efter kunstnere i verdensklasse, men det skal selvfølgelig være nogen, der har noget at byde på. Både når det handler om at følge arbejdet, men de færdige kunstværker skal så sandelig også være værd at se på,« fortæller Henning Davidsen.

Ikke kun erhvervsfiskere

Tiltaget med en kunstnerbolig på Tyskerhavnen kom for nogle år siden, da Hvide Sande Havn gav tilladelse til, at ikke kun erhvervsfiskere kan anvende redskabsskurene.
»Ideen er faktisk en del år gammel. Det var tidligere destinations manager Dorthe Frydendahl, der fik ideen, og vi er rigtig godt tilfredse med, at hendes idé er blevet en realitet,« siger Henning Davidsen.

Udlejning i perioder

Da der ikke er voldsomt overfyldt af turister hele året rundt i området, har Henning Davidsen da også planer for den lille og charmerende bygning på Tyskerhavnen.
»I de mere stille perioder, hvor boligen ikke bliver brugt at kunstnere, håber vi på, at vi kan leje det ud som feriebolig, men det må vi se. I første omgang er vi glade for at åbne dørene, og personligt er jeg sikker på, at huset vil tiltrække kunstnere, der traditionelt set er glade for at komme her i Vestjylland, hvor de henter masser af inspiration,« fortæller Henning Davidsen.
0/0
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

'Praksis-partisan' efter Produktionsskolens lukning: Vi skal stadig give de unge troen på, at de kan noget

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Mildere klima stiller vestjyske æbler bedst: - Det ser fornuftigt ud, siger lokal avler

Hvide Sande

Farlige fund i Fiskeriets Hus: Storebror ville ikke røre krabberne - men femårige Anker er ikke bange

Vestjylland

Verdensstjerner lægger nok engang vejen omkring Nørre Vosborg

Vestjylland For abonnenter

Leo fra Vemb blev 80 år: - Han var en klippe

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Hvide Sande

Vesterhav Syd: Snart går svejsningen af røde rør ved Holmsland Klitvej i gang

Danmark For abonnenter

Notre Dame var meget tættere på at styrte sammen, end folk almindeligvis ved

Ringkøbing-Skjern

Søren Elbæk til nye ministre: Kom og se, hvorfor vi har brug for en 2+1-vej

Hvide Sande

Klitter ryddes for invasiv art: Klegod erklærer rynket rose krig

Annonce