x
Annonce
Hvide Sande

Ny VVM for Vesterhav Syd sat i gang - også ny VVM for Nord overvejes

Visualisering: Energistyrelsen

Vattenfall foretrækker, at der også laves ny VVM-vurdering for Vesterhav Nord-møllerne, siger selskabet.

Hvide Sande/Thyborøn: Processen med at lave et nyt VVM-tillæg for Vesterhav Syd-projektet er formelt blevet skudt i gang.

Energistyrelsen har fredag meddelt Vattenfall Vindkraft Vesterhav Syd P/S, at der nu sættes gang i VVM-processen.

- Nu skal der udarbejdes et VVM-tillæg, der omfatter det konkrete projekt, og først herefter kan Energistyrelsen træffe endelig afgørelse i sagen under inddragelse af den berørte offentlighed og med mulighed for klageadgang, fortæller Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

Dermed kan Vattenfall gå i gang med at lave VVM-tillægget for Vesterhav Syds kystnære møller, som skal omhandle det konkrete projekt med den valgte mølletype og møllernes nøjagtige placering.

Det tidligere VVM-tillæg beskrev blot rammerne for projektet, hvilket blev underkendt af Energiklagenævnet, der ophævede etableringstilladelsen og sendte sagen tilbage til fornyet behandling i Energistyrelsen.

Annonce

Kan ikke gives tilladelse

Med startskuddet til Vesterhav Syd-VVM'en åbner Energistyrelsen samtidig op for, at Vesterhav Nord-projektet også skal igennem en fornyet VVM-vurdering med inddragelse af offentligheden.

I en pressemeddelelse skriver Energistyrelsen:

"Lighederne mellem de to havvindmølleprojekter Vesterhav Nord og Syd betyder endvidere, at der også for Vesterhav Nord kan blive tale om at gennemføre en fornyet VVM-vurdering med inddragelse af offentligheden. Det vil bero på en nærmere konkret vurdering".

- Som Vesterhav Nord-projektet ligger der nu, kan der ikke gives etableringstilladelse, siger Energistyrelsens pressechef Ture Falbe-Hansen.

Foretrækker fornyet VVM

Michael Simmelsgaard for, direktør for Vattenfall i Danmark, siger:

- Vi er overbeviste om, at vi finder en god løsning, og Vattenfall er fuldt dedikeret til Vesterhav-projekterne. De bidrager betydeligt til Danmarks og Ringkøbing-Skjerns grønne omstilling med en forøgelse af den årlige danske elproduktion fra vind på cirka ti procent.

Om Vesterhav Nord siger han:

- Hvad angår Vesterhav Nord er det vigtigt for os at berørte naboer og lokalsamfundet inddrages og får mulighed for at komme til ordre. Derfor foretrækker vi, at der, som Energistyrelsen indikerer i deres udmelding, også på Vesterhav Nord gennemføres en fornyet VVM-vurdering.

Det store spørgsmål, siden Vesterhav Syd-projektet blev sat på pause af Energiklagenævnet, er hvor længe det vil tage at lave VVM-tillægget og gennemføre høringer og klagerunder.

Vattenfall vil ikke give et eksakt bud, men oplyser, at man har fået en indikation fra Energistyrelsen, og den er man ved at afdække konsekvenserne af.

Heller ikke pressechef Ture Falbe-Hansen hos Energistyrelsen vil give et eksakt bud.

Ifølge den oprindelige plan skulle de 20 kystnære møller ud for Holmsland Klit og de 21 ud for Thyborøn være i drift i 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Alt udsolgt midt i corona-hjemsøgelsen

Dagens gode lokale erhvervsnyhed i går var, at Lalandia nu har solgt samtlige 440 feriehuse i den kommende feriepark i Søndervig. Nogle af os husker sikkert, hvordan de første ferieparkplaner i Søndervig blev stoppet af finanskrisen i 2008, og det tog årevis og et gigantisk benarbejde fra projektmager Keld Hansens side at få pustet nyt liv i projektet igen. Sådan ser det heldigvis ikke ud til at ende denne gang. Ingen af os ved, hvor landet lander økonomisk, når corona-krisen engang er slut; sjovt bliver det ikke, så meget er sikkert. Men folk har altså ikke mistet modet til at investere i feriehusprojektet i Søndervig, og det er positivt af flere grunde. For det første er det med til at sikre, at projektet bliver gennemført, og det er endnu vigtigere, end det var før coronakrisen; det vil tilføre turismen i vort område et kvalitetsløft, vi får brug for i efter-corona-verdenen. Lalandia vil være endnu en grund til at vælge at tage på ferie i vort område frem for andre steder. For det andet bidrager Lalandia-byggeriet og de investeringer i infrastrukturen i området, som det medfører, til at skabe aktivitet i lokalsamfundet, både i byggefasen og i den efterfølgende driftsfase. Det er vigtigt, for vi må regne med, at arbejdsløsheden stiger voldsomt, i alt fald i en periode, og derfor har vi brug for alle de arbejdspladser, vi kan skaffe. For det tredje - og det er ikke det mindst vigtige - vil synet af, at der sker noget, at der er gang i byggeaktiviteterne, være med til at løfte optimismen og troen på, at samfundet ikke er kastet ned i en afgrundsdyb depression. Noget af det mest nedslående ved finanskrisen i 2008 var netop, at alt i en periode gik i stå. Der er ingen grund til at besmykke virkeligheden. Lige nu står vi midt i den værste krise, økonomisk og sundhedsmæssigt, nogen af os kan huske. Hvordan verden ser ud på den anden side af tunnellen, ved vi selvsagt ikke. Derfor er det også så vigtigt at glæde sig over det, der trods alt peger hen imod fremtidig vækst og udvikling i vort område. Hvem ved - måske god plads og masser af frisk luft fremover vil være et af de bedste turistmæssige salgsargumenter. Det kan vi alt fald byde på her i Naturens Rige.

Ringkøbing

Mor til fire: - Det er op til mig at vælge, om jeg sender mine børn afsted

Annonce