Annonce
Hvide Sande

Ny VVM for Vesterhav Syd sat i gang - også ny VVM for Nord overvejes

Visualisering: Energistyrelsen

Vattenfall foretrækker, at der også laves ny VVM-vurdering for Vesterhav Nord-møllerne, siger selskabet.

Hvide Sande/Thyborøn: Processen med at lave et nyt VVM-tillæg for Vesterhav Syd-projektet er formelt blevet skudt i gang.

Energistyrelsen har fredag meddelt Vattenfall Vindkraft Vesterhav Syd P/S, at der nu sættes gang i VVM-processen.

- Nu skal der udarbejdes et VVM-tillæg, der omfatter det konkrete projekt, og først herefter kan Energistyrelsen træffe endelig afgørelse i sagen under inddragelse af den berørte offentlighed og med mulighed for klageadgang, fortæller Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

Dermed kan Vattenfall gå i gang med at lave VVM-tillægget for Vesterhav Syds kystnære møller, som skal omhandle det konkrete projekt med den valgte mølletype og møllernes nøjagtige placering.

Det tidligere VVM-tillæg beskrev blot rammerne for projektet, hvilket blev underkendt af Energiklagenævnet, der ophævede etableringstilladelsen og sendte sagen tilbage til fornyet behandling i Energistyrelsen.

Annonce

Kan ikke gives tilladelse

Med startskuddet til Vesterhav Syd-VVM'en åbner Energistyrelsen samtidig op for, at Vesterhav Nord-projektet også skal igennem en fornyet VVM-vurdering med inddragelse af offentligheden.

I en pressemeddelelse skriver Energistyrelsen:

"Lighederne mellem de to havvindmølleprojekter Vesterhav Nord og Syd betyder endvidere, at der også for Vesterhav Nord kan blive tale om at gennemføre en fornyet VVM-vurdering med inddragelse af offentligheden. Det vil bero på en nærmere konkret vurdering".

- Som Vesterhav Nord-projektet ligger der nu, kan der ikke gives etableringstilladelse, siger Energistyrelsens pressechef Ture Falbe-Hansen.

Foretrækker fornyet VVM

Michael Simmelsgaard for, direktør for Vattenfall i Danmark, siger:

- Vi er overbeviste om, at vi finder en god løsning, og Vattenfall er fuldt dedikeret til Vesterhav-projekterne. De bidrager betydeligt til Danmarks og Ringkøbing-Skjerns grønne omstilling med en forøgelse af den årlige danske elproduktion fra vind på cirka ti procent.

Om Vesterhav Nord siger han:

- Hvad angår Vesterhav Nord er det vigtigt for os at berørte naboer og lokalsamfundet inddrages og får mulighed for at komme til ordre. Derfor foretrækker vi, at der, som Energistyrelsen indikerer i deres udmelding, også på Vesterhav Nord gennemføres en fornyet VVM-vurdering.

Det store spørgsmål, siden Vesterhav Syd-projektet blev sat på pause af Energiklagenævnet, er hvor længe det vil tage at lave VVM-tillægget og gennemføre høringer og klagerunder.

Vattenfall vil ikke give et eksakt bud, men oplyser, at man har fået en indikation fra Energistyrelsen, og den er man ved at afdække konsekvenserne af.

Heller ikke pressechef Ture Falbe-Hansen hos Energistyrelsen vil give et eksakt bud.

Ifølge den oprindelige plan skulle de 20 kystnære møller ud for Holmsland Klit og de 21 ud for Thyborøn være i drift i 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Udbud af ambulancekørsel: Den gode idé opstår i samarbejdet

Læserbrev: I løbet af januar tager Region Midtjylland vigtige skridt i retning af at fastlægge fremtidens ambulancekørsel, når der tages stilling til det kommende udbud af kørslen. Der er meget på spil i regionsrådets måde at skrue udbuddet sammen på: Grundlæggende spørgsmål om, hvilken pris og kvalitet borgerne kan få for skattekronerne i de kommende år, og mulighederne for at bruge offentlig-privat samarbejde som driver for innovation i den offentlige sektor. I disse år går en stor generation på pension med udsigt til at leve længere, og færre er tilbage til at forsørge flere. Lige som vi står overfor udfordringer med at få sundhedskronerne til at række, fordi folk lever længere, og flere får kroniske sygdomme. Der er med andre ord grundlag for at tænke nyt og bruge det store potentiale, der ligger i samarbejdet mellem sektorerne, til at få mere for pengene og levere ny og innovative løsninger. De gode ideer og intelligente løsninger på sundhedsområdet er allerede mange – og regionerne er grundlæggende gode til at række ud til offentlig-privat samarbejde i udviklingen af nye innovative teknologier og måder at løse sundhedsudfordringen på. Historisk gælder det også indenfor det akutte og det præhospitale område, hvor vi har set forsøg med el-køretøjer, kunstig intelligens, stabilisering eller færdigbehandling af KOL-patienter. Og mange nye tiltag er for længst implementeret, som for eksempel den elektroniske patientjournal, der optimerer patientforløbet, eller EKG taget allerede i ambulancen, som sikrer, at hjertepatienter kommer til det rigtige hospital. Langt flere bliver i dag hjulpet hurtigere og bedre, fordi den fælles innovation fungerer. Region Midt står overfor de kommende udbud på ambulanceområdet, og her har regionen gode muligheder for at stille krav i udbud til andet og mere end blot økonomien. Udbud bliver dermed en vej til at omsætte innovationen og de smarte løsninger hos leverandørerne til realitet til gavn for borgerne. Man behøver ikke se længere end til Norge, hvor flere kommuner gik sammen om at stille krav om CO2-neutrale byggepladser til leverandørerne i forbindelse med et stort fælles byggeri. På den måde kommer offentlige økonomiske muskler i spil og bliver en driver for innovationen. På samme måde har Region Midtjylland med udbuddet gode muligheder for at skubbe på innovation på sundhedsområdet til patienternes og borgernes fordel.

Annonce