Annonce
Ringkøbing

Ny undersøgelse: Vi er verdens rigeste, når det gælder tillid

<p>Pressefoto</p>

En undersøgelse af den sociale kapital i Ringkøbing-Skjern Kommune overrasker både specialestuderende og hendes professor.

Et ord er et ord - især i Ringkøbing-Skjern Kommune. Det er der nu videnskabeligt belæg for at påstå. Verdens højeste niveau af social kapital er netop blevet målt i kommunen i et speciale ved Aarhus Universitet.

<p>Arkivfoto</p>

Borgernes hang til frivilligt arbejde er en del af forklaringen.

»Jeg er meget overrasket. Jeg havde ikke regnet med, at Ringkøbing-Skjern Kommune lå så langt over gennemsnittet. Det er den bedste reklame, kommunen overhovedet kan få, for det betyder, at der er trygt at være, og at der er et gavnligt klima for erhvervslivet,« siger Gert Tinggaard Svendsen fra Aarhus Universitet. Han er professor i offentlig politik, internationalt anerkendt tillidsforsker og vejleder på specialet, som indkragte kandidaten et 10-tal for kort tid siden.

Annonce

Tårnhøj tillid

Social kapital kan oversættes med i hvor høj grad, man stoler på folk, man ikke kender i forvejen. Og det kommer igen an på, i hvor høj grad man er vant til, at det kan betale sig at stole på fremmede mennesker.

Danmark ligger i World Values' målinger i top med verdens højeste generelle tillid. 76 procent af danskerne mener, at man kan stole på fremmede. I Ringkøbing-Skjern Kommune er det tal markant højere, nemlig 91 procent.

Maria Emilie Arup, der har skrevet specialet, fortæller, at hun på forhånd havde regnet med en afvigelse på måske fem procentpoint fra landsgennemsnittet.

»At kommunen ligger 15 procentpoint over, er helt vildt,« siger hun.

»Det siger noget om, hvor godt lokalsamfundet fungerer - og om, at borgerne er rigtig dygtige til at fungere i et fællesskab. Meget mere kan lade sig gøre, når man grundlæggende stoler på hinanden,« siger Maria Emilie Arup.

Det var Ringkøbing-Skjern Kommune, som ønskede en undersøgelse af kommunens sociale kapital fra en specialestuderende, og Maria Emilie Arup »bed på« uden at have specielt kendskab til området på forhånd.

Via Epinion blev der sammensat et panel med 1150 borgere, udvalgt repræsentativt efter alder, køn og geografi.

De svarede på en række spørgsmål i foråret - og langt, langt de fleste af dem var altså særdeles kapitalstærke, når det gælder tillid.

Annonce

Frivilligheden

Specialet fandt en stærk sammenhæng mellem frivilligt arbejde og den høje social kapital.

Næsten seks ud af ti (57 procent) borgere i Ringkøbing-Skjern udfører frivilligt arbejde. På landsplan udfører fire ud af ti frivilligt arbejde (38 procent).

»Der er et meget aktivt foreningsliv i kommunen, og folk mødes på kryds og tværs og har positive oplevelser samen, også med mennesker, de ikke kender. Den tillid, de får til hinanden, smitter af på synet på andre folk, de ikke kender,« forklarer Maria Emilie Arup.

Annonce

Tillid giver mindre bøvl

Høj social kapital kan aflæses på bundlinjen, for med tilliden kommer evnen til at samarbejde uden at skulle skrive tingene ned. Og det gavner erhvervsklimaet i kommunen, mener Aarhus-professoren.

»Transaktionsomkostningerne - eller det, der med et godt dansk ord kaldes bøvl, bliver lavere, når der er en høj grad af tillid. Når det ikke er nødvendigt at gardere sig med tykke kontrakter og kontrol, så glider tingene nemmere i det daglige,« forklarer Gert Tinggaard Svendsen.

Den høje tillid minimerer risikoen for fusk, for jo flere, der i udgangspunktet mener, at man kan stole på andre, jo lavere risiko er der også for at blive snydt. Et godt eksempel på tillid i sin reneste form er vejboderne, hvor sælger stoler på, at køber ikke stikker et ekstra kilo kartofler i bagagerummet uden at betale.

»Det er fuldt rationelt at stole på andre i Ringkøbing-Skjern. Vi er små statistikere, og bliver man kun snydt én ud af tusind gange, bliver tabet rigeligt tjent ind på de andre aftaler,« siger Gert Tinggaard Svendsen.

Borgmester Iver Enevoldsen er stolt af resultatet:

»Det harmonerer med min fornemmelse af ånden i vores område. Vi kan noget særligt med at skabe netværk og trække i hinandens tråde, når en ide skal blive til virkelighed. Hvad enten det gælder en forretning eller et fodboldhold, er der altid nogen, der vil træde til med en hjælpende hånd,« siger borgmester Iver Enevoldsen (V).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Tage Elkjærs følelsesladede tur på knallert til Herning i 1960: Da otte danske landsholdsspillere mistede livet bare få timer før en landskamp i Herning

Sport

Genlæs livebloggen: Danmark taber 1-2 efter formidabel præstation  

Annonce