Annonce
Ringkøbing

Ny undersøgelse: Vi er verdens rigeste, når det gælder tillid

<p>Pressefoto</p>

En undersøgelse af den sociale kapital i Ringkøbing-Skjern Kommune overrasker både specialestuderende og hendes professor.

Et ord er et ord - især i Ringkøbing-Skjern Kommune. Det er der nu videnskabeligt belæg for at påstå. Verdens højeste niveau af social kapital er netop blevet målt i kommunen i et speciale ved Aarhus Universitet.

<p>Arkivfoto</p>

Borgernes hang til frivilligt arbejde er en del af forklaringen.

»Jeg er meget overrasket. Jeg havde ikke regnet med, at Ringkøbing-Skjern Kommune lå så langt over gennemsnittet. Det er den bedste reklame, kommunen overhovedet kan få, for det betyder, at der er trygt at være, og at der er et gavnligt klima for erhvervslivet,« siger Gert Tinggaard Svendsen fra Aarhus Universitet. Han er professor i offentlig politik, internationalt anerkendt tillidsforsker og vejleder på specialet, som indkragte kandidaten et 10-tal for kort tid siden.

Annonce

Tårnhøj tillid

Social kapital kan oversættes med i hvor høj grad, man stoler på folk, man ikke kender i forvejen. Og det kommer igen an på, i hvor høj grad man er vant til, at det kan betale sig at stole på fremmede mennesker.

Danmark ligger i World Values' målinger i top med verdens højeste generelle tillid. 76 procent af danskerne mener, at man kan stole på fremmede. I Ringkøbing-Skjern Kommune er det tal markant højere, nemlig 91 procent.

Maria Emilie Arup, der har skrevet specialet, fortæller, at hun på forhånd havde regnet med en afvigelse på måske fem procentpoint fra landsgennemsnittet.

»At kommunen ligger 15 procentpoint over, er helt vildt,« siger hun.

»Det siger noget om, hvor godt lokalsamfundet fungerer - og om, at borgerne er rigtig dygtige til at fungere i et fællesskab. Meget mere kan lade sig gøre, når man grundlæggende stoler på hinanden,« siger Maria Emilie Arup.

Det var Ringkøbing-Skjern Kommune, som ønskede en undersøgelse af kommunens sociale kapital fra en specialestuderende, og Maria Emilie Arup »bed på« uden at have specielt kendskab til området på forhånd.

Via Epinion blev der sammensat et panel med 1150 borgere, udvalgt repræsentativt efter alder, køn og geografi.

De svarede på en række spørgsmål i foråret - og langt, langt de fleste af dem var altså særdeles kapitalstærke, når det gælder tillid.

Annonce

Frivilligheden

Specialet fandt en stærk sammenhæng mellem frivilligt arbejde og den høje social kapital.

Næsten seks ud af ti (57 procent) borgere i Ringkøbing-Skjern udfører frivilligt arbejde. På landsplan udfører fire ud af ti frivilligt arbejde (38 procent).

»Der er et meget aktivt foreningsliv i kommunen, og folk mødes på kryds og tværs og har positive oplevelser samen, også med mennesker, de ikke kender. Den tillid, de får til hinanden, smitter af på synet på andre folk, de ikke kender,« forklarer Maria Emilie Arup.

Annonce

Tillid giver mindre bøvl

Høj social kapital kan aflæses på bundlinjen, for med tilliden kommer evnen til at samarbejde uden at skulle skrive tingene ned. Og det gavner erhvervsklimaet i kommunen, mener Aarhus-professoren.

»Transaktionsomkostningerne - eller det, der med et godt dansk ord kaldes bøvl, bliver lavere, når der er en høj grad af tillid. Når det ikke er nødvendigt at gardere sig med tykke kontrakter og kontrol, så glider tingene nemmere i det daglige,« forklarer Gert Tinggaard Svendsen.

Den høje tillid minimerer risikoen for fusk, for jo flere, der i udgangspunktet mener, at man kan stole på andre, jo lavere risiko er der også for at blive snydt. Et godt eksempel på tillid i sin reneste form er vejboderne, hvor sælger stoler på, at køber ikke stikker et ekstra kilo kartofler i bagagerummet uden at betale.

»Det er fuldt rationelt at stole på andre i Ringkøbing-Skjern. Vi er små statistikere, og bliver man kun snydt én ud af tusind gange, bliver tabet rigeligt tjent ind på de andre aftaler,« siger Gert Tinggaard Svendsen.

Borgmester Iver Enevoldsen er stolt af resultatet:

»Det harmonerer med min fornemmelse af ånden i vores område. Vi kan noget særligt med at skabe netværk og trække i hinandens tråde, når en ide skal blive til virkelighed. Hvad enten det gælder en forretning eller et fodboldhold, er der altid nogen, der vil træde til med en hjælpende hånd,« siger borgmester Iver Enevoldsen (V).

Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Corona og naboklager stoppede projektet i to år: Nu bygges ferielejligheder og yogastudie i udkanten af Ringkøbing

Danmark

Lørdagens coronatal: 402 indlagte med corona - og 427 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing

Naturkraft har brug for ekstra millioner: Nu er det op til politikerne, om de vil den sikre skrantende attraktion

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Kom med ind i Onecollections nye domicil i Ringkøbing: Nu har stifterne endelig fået eget kontor

Skjern

Børn i kørestol skal også have grønne fingre: Skjernåskolen får legat til højbede

Debat

Raunonia er en ommer: Hvornår kommer det lovede borgermøde og åbenheden?

Nordsøen skal plastres til med energiøer og vindmøller for hundredvis af milliarder: - Det er en rigtig, rigtig god forretning, lover klimaministeren

Skjern

Sif skammer sig ikke længere over at være en mand i dametøj: - Hemmeligheden gjorde mig indebrændt

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Da 18-årige Henrik fra Nr. Vium får en genial idé - en havestøvsuger, Yrsa og Tage sparker liv i bageriet i Borris og andre glimt fra Gamle Dage

Carlos kunne knap kende forskel på røde og grønne æbler, da han kom til Danmark: Men nu har sporskiftet båret frugt

Navne

Grundlæggeren af Det Kristne Gymnasium er død: Jørgen Skydstofte var en pioner af Guds nåde

Det halter med udredning af astmapatienter: I fire år troede Janne, at hun havde astma, men medicinen hjalp aldrig

Skjern

Spiritusfestival tørster efter frivillige: Arbejdsopgaverne uddeles i små overskuelige dråber for at skaffe flere til

Sport For abonnenter

Ren magi af Kasper Chopart: Scorede sejrsmål ud af det rene ingenting med skud fra midten af banen

Vestjylland

Tidligere skovrider er kritisk: Vestjyske skove bliver ødelagt af at blive naturnationalparker

Annonce